Izložba: Pietro Nobile – Istarski motivi početkom 19. stoljeća @ HMT

pietro-nobile1

Okolnost da se stjecajem burnih povijesnih događaja zbirka od osamdeset i dva crteža istarskih veduta, krajolika i portreta, proizašlih iz olovke i pera Pietra Nobilea (Campestre, 1776. – Beč, 1854.) čuva u Državnom arhivu u Rijeci, poslužila je kao polazište istraživanja o motivima koji su zaokupljali glasovitog tršćanskog i bečkog arhitekta švicarskih korijena.

Opatija – Hrvatski muzej turizma, Državni arhiv u Rijeci, Humanističko društvo Histria, Arheološki muzej Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre te Istarska kulturna agencija pozivaju zainteresiranu javnost na svečano otvorenje izložbe pod nazivom Istarski motivi početkom 19. stoljeća. Otvorenje izložbe održati će se u utorak, 28. svibnja, s početkom u 19 sati, u Umjetničkom paviljonu ”Juraj Šporer“ u Opatiji.

Okolnost da se stjecajem burnih povijesnih događaja zbirka od osamdeset i dva crteža istarskih veduta, krajolika i portreta, proizašlih iz olovke i pera Pietra Nobilea (Campestre, 1776. – Beč, 1854.) čuva u Državnom arhivu u Rijeci, poslužila je kao polazište istraživanja o motivima koji su zaokupljali glasovitog tršćanskog i bečkog arhitekta švicarskih korijena, na njegovim putovanjima Istrom u drugom desetljeću 19. stoljeća. U prvom planu bila je njegova preokupacija antičkim spomenicima Pule: čak šesnaest crteža zbirke, za koju pretpostavljamo da je zbog zanimanja istarskih kolekcionara kasnog 19. i ranog 20. stoljeća nije sačuvana u cjelovitom obliku, posvećeno je tom gradu, a od toga polovica amfiteatru. Njegovi crteži postaju danas ne samo vrelo za komparativnu analizu i istraživanje urbanističko-arhitektonske prošlosti istarskih naselja, već i dokument koji svjedoči o njihovom nezavidnom stanju na početku 19. stoljeća. Marijan Bradanović

Izložba će biti otvorena do 30. lipnja 2013. godine.

pietro-nobile2

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!