Izložba pod nazivom “Jedra” autora Roberta Garafolića krasi Gradsku kavanu Lovran

– ‘Jedra’ su svakako izuzetno interesantan fragment osobnog izraza i poimanja egzistencije interpretiran kroz boje mora i platna. U namjeri razumijevanja cjeline, može se istaknuti kako je slikarsko platno metafora jedra na površini mora gdje se materijalno i vječno stapaju, napisala Iva Potočnik Rihtarić u katalogu koji prati izložbu.

Lovran – Izložba pod nazivom “Jedra” autora Roberta Garafolića otvorena je prekjučer u Gradskoj kavani Lovran.

– Život u jedrima ili jedro kao amblem u slikarskom rukopisu, osnovna je premisa, autorove potrage za esencijom stvaralačkog bivanja. Jedra u ulozi lajtmotiva, ekspresija su ne samo simbolike vječnosti već i intimne komponente autorskog ciklusa. Njegovi korijeni su s otoka Brača i osjećaj mediteranskog ambijenta, neosporno su utjecali na kreativnu kontemplaciju pojednostavljeno apstrahiranu u motivu platna razapetog na brodu. Individualno iskustvo proživljavanja, pretočeno je u geometrizirane objekte, pastozno oblikovane i sugestivno akcentirane jarkim bojama. Jednostavnim nazivom ciklus ‘Jedra’, autor pomno upućuje promatrača na introspekciju kao i asocijativno propitivanje identiteta na putu osobnog životnog iskustva. Sami jedrenjaci, u svojoj slikovitosti i veličini, stoljetna su prefiguracija prolaznosti vizualno utisnuta u kolektivnu memoriju. Karakteristične pročišćene kompozicije izgrađene čistim nijansama, jasno se ističu u ciklusu u kojem autor dotiče granice apstrakcije. Zaključno, ‘Jedra’ su svakako izuzetno interesantan fragment osobnog izraza i poimanja egzistencije interpretiran kroz boje mora i platna. U namjeri razumijevanja cjeline, može se istaknuti kako je slikarsko platno metafora jedra na površini mora gdje se materijalno i vječno stapaju, napisala Iva Potočnik Rihtarić u katalogu koji prati izložbu.

Robert Garafolić rođen je u Varaždinu, Slikarstvom se bavi od svoje 11 godine, a tada počinje i njegov likovni životni put. Stručna znanja dobiva od poznatih umjetnika. Izlagao je na 30 samostalnih i preko 150 skupnih izložbi. Sudionik je preko dvjestotinjak likovih kolonija i radionica te humanitarnih djelovanja. Član je LUV-a Varaždin. Početkom 2000. godine susreće se s kamenom koji potječe iz Panonskog mora, a nalazišta su na području Sjeverozapadne Hrvatske. Prvi takav susret bio je prekretnica u umjetnikovu životu u kojem postaje vinički kamen njegov temelj za izradu prekrasnih satova od kamena. Satovi pod nazivom ‘Vrijeme u kamenu’ po kojima je autor poznat i izvan granica Hrvatske njegova su najveća strast.

error: Content is protected !!