Izložba Pozdrav iz Opatije otvara Švicarsku kuću @ Opatija

pozdrav_opatija (1)

Hrvatski muzej turizma upravo postavlja izložbu o povijesti Opatije u preuređenoj Švicarskoj kući: kako je nastajala Opatija kakvu danas vidimo i koje su opatijske priče utkane u naš život.

Opatija – Švicarska kuća, nekadašnje sjedište gradske tvrtke ”Parkovi” dobila je novog stanara – Hrvatski muzej turizma, koji će se u njoj prvi puta predstaviti izložbom ”Pozdrav iz Opatije” čije je otvorenje najavljeno za petak, 3. svibnja u 19 sati.

– Mnogi Opatijci nisu nikad vidjeli Švicarsku kuću iznutra, kućicu u Parku Angiolina, blizu glavne ceste. Svojim kosim krovom i drvenim sandučićima za cvijeće neodoljivo podsjeća na alpske kuće, a kad doznamo da se u njoj doista krajem 19. stoljeća izrađivao sir i vrhnje za gospodsku obitelj Scarpa, jasnije je zašto se od davnina naziva Švicarskom kućom. Hrvatski muzej turizma upravo postavlja izložbu o povijesti Opatije u preuređenoj Švicarskoj kući: kako je nastajala Opatija kakvu danas vidimo i koje su opatijske priče utkane u naš život. Početkom svibnja pozvat ćemo Vas na šetnju kroz prostorije Švicarske kuće, kroz izložbu Pozdrav iz Opatije, kazala je ravnateljica HMT-a Katarina Mažuran Jurešić.

pozdrav_opatija (2)

Autorica koncepta izložbe ”Pozdrav iz Opatije” je Tea Perinčić, a suradnice su Nataša Babić i Katarina Mažuran Jurešić, dok su autori dizajna Hrvoje Đukez i Stanislav Habjan. Svoje ime izložba je ”posudila” sa starih razglednica, gdje se taj citat nalazio kao ”opće mjesto koje našem gradu pripada kao prva asocijacija”. Tako i ova izložba Hrvatskog muzeja turizma govori o slavnim danima Opatije od doba Austro-Ugarske pa sve do bliže povijesti: vremena Opatijskog festivala, Opatije kao popularnog mjesta za izlaske i zabavu…

– zložili smo i predmete koje su nam Opatijci ustupili i time doprinijeli življoj i autentičnijoj priči o svom gradu. Takve predmete, ali i priče, uspomene i anegdote koje prate darovane predmete i dalje vrijedno skupljamo i uklapamo u izložbu, te pozivamo sve koji žele sudjelovati da nam se jave. Tavan Švicarske kuće zauzeli su suvremeni opatijski umjetnici s akcijom ”Tavan: antimuzej”. To je akcija koja, u atmosferi tavana stare kuće u kojem je stari namještaj, pokazuje skrivenu priču o Opatiji koja je ništa manje prava priča od one koja se vidi. Ta priča skrivena je na našim tavanima, u našim privatnim prostorima i umjetnici svojim izlaganjem u takvom prostoru izokreću tu logiku, kazala je ravnateljica Mažuran Jurešić.

Akcija ”Tavan: antimuzej” trajat će samo 15 dana, a drugi segmenti izložbe ostaju otvoreni za razgled do daljnjeg.

pozdrav_opatija (3)

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!