Izložba: ''Stol – dok smo čekali“ – gozba Matka Mijića

hmt_mijic_2011-1…Matko Mijić posve je zaokupljen minimalnim radovima na zatečenim predmetima i recikliranjem odbačenih industrijskih proizvoda…
…Mijić spaja u naizgled nespojivo…

Opatija – U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma, 3. studenog, s početkom u 20 sati u Umjetničkom paviljonu ”Juraj Šporer“ bit će otvorena izložba Matka Mijića ”Stol – dok smo čekali“.
Izborom djela iz umjetnikova recentnog opusa Hrvatski muzej turizma izlaže skulpturalnu plastiku koja, kao i reljefi, očituje poznate konstante autorovih umjetničkih preokupacija te po svojem kreativnom naboju i oblikovnosti koja plijeni spadaju u sam vrh hrvatske suvremene kiparske produkcije.
hmt_mijic_2011-2
Matko Mijić posve je zaokupljen minimalnim radovima na zatečenim predmetima i recikliranjem odbačenih industrijskih proizvoda (svojevrsni ready mades) ”prepravljenih“ u umjetničko djelo. U tom smislu njegove skuplture – gradele, boce, čaše, žlice, vilice, tanjuri… izborom i slaganjem u kompoziciju (Mijić spaja u naizgled nespojivo) prolaze proces metamorfoze iz banalnog u ”osviješteni“ i resementarizirani oblik.
Prizori iz Mijićeve gozbe kao da su preneseni iz povijesno književnih anala i kronika i svojom vjerodostojnošću, ironičo iskrivljeni, odražavaju njegov osjećaj za život i stvarnost. U toj stvarnosti, pa tako i onoj gastronomskoj, cijela farsa Mijićeve gozbe ima rafinirano ishodište, istina obilježeno Mijićevom alkemijom, zanatskom izvedbom, ”artizanskom logikom i mètjerskom dosljednošću“.
Nepomućeni mir i kiparska prisnost Matka Mijića koji gotovo više od tri desetljeća stvara suvremena kiparska djela, kao pojedinačne odgovore mjestu i vremenu, daju ovom značajnom kiparu/slikaru auru trajnosti u kojoj njegova skulptura postaje neotuđivim inventarom hrvatske kulturne baštine. Mijić svoju veliku ljubav prema figurativnim umjetnostima prenosi mladim naraštajima uvodeći ih u tajne mètjéa kao redoviti profesor na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. (Danka Radić, viši kustos Muzeja grada Trogira).
Izložba će biti otvorena do 23. studenog 2011. godine.
hmt_mijic_2011-3
Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!