Izložba Titanic–Carpathia doplovila do Žiline @ Slovačka

izlozba_tItanic_carpathia_zilina_slovacka (1)

Centralni eksponat izložbe jest pojas s Titanica kojeg je konobar s Carpathie, Josip Car donio kući, te darovao muzeju. Riječ je o jedinom prsluku s Titanica u Europi, jednom od pet preostalih u svijetu, koji se čuvaju u svjetskim muzejima. Prsluk je spomen na junake s broda Carpathia, ali i izravna poveznica brodova Titanic i Carpathia s Rijekom.

Žilina – Nakon muzeja u poljskoj luci Sćećin i Segedina u Mađarskoj, na inicijativu i u organizaciji Primorsko – goranske županije, izložba Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Titanic–Carpathia, postavljena je u Žilini (Slovačka).

Izložbu je otvorila zamjenica župana Marina Medarić u društvu predsjednika Samoupravne regije Žilina, Juraja Blanara, koji je tom prigodom kazao da je ovo najbolji oblik suradnje između dvije regije koje imaju puno toga zajedničkog. Zahvalio je Primorsko – goranskoj županiji što je omogućila da se izložba sljedeća tri mjeseca može pogledati i u Slovačkoj.

izlozba_tItanic_carpathia_zilina_slovacka (2)

Otvarajući izložbu zamjenica Medarić istaknula je važnost očuvanja kulturno-povijesne baštine, ali i predstavljanje europskoj publici vrijednih eksponata i zanimljivih priča iz povijesti. Prilika je to i za promociju Primorsko-goranske županije kao turističke regije, rekla je Medarić.

Izložba Titanic–Carpathia izazvala je velik interes medija i stanovnika Žiline. Jedan od autora izložbe, kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Nikša Mendeš, posjetitelje je upoznao s pričom o pojasu za spašavanja s Titanika. Izložba Titanic–Carpathia postavljena je povodom obilježavanja 100 godina od pomorske tragedije potonuća broda Titanik. Prikazuje događanja prije i nakon potonuća ovoga broda, a donosi i kratku povijest riječke luke na prijelazu stoljeća, povijesnu građu o svim brodovima, kao i opis same nesreće te osobna iskustva preživjelih hrvatskih putnika i članova posade obaju brodova. Posjetitelji mogu vidjeti razne predmete, dokumente i razglednice vezane uz ovaj događaj. Centralni eksponat izložbe jest pojas s Titanica kojeg je konobar s Carpathie, Josip Car donio kući, te darovao muzeju.

Riječ je o jedinom prsluku s Titanica u Europi, jednom od pet preostalih u svijetu, koji se čuvaju u svjetskim muzejima. Prsluk je spomen na junake s broda Carpathia, ali i izravna poveznica brodova Titanic i Carpathia s Rijekom.

Postavljanje izložbe u Žilini nastavak je kulturne suradnje te regije i Primorsko-goranske županije te nastavak predstavljanja izložbe Titanic-Carpatia po europskim gradovima.

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!