Izložba: Tomo Gerić – Golaći & kupači @ HMT

liburnijanet_hmt_golaci_kupaci-1…slikanje i oblikovanje akta uvijek je izazov, intriga i umjetnikova demonstracija vlastitog umijeća…

…izložba će biti otvorena do 17. studenog 2010…

Opatija – U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma u četvrtak, 28. listopada 2010. u Umjetničkom paviljonu ”Juraj Šporer“ u Opatiji s početkom u 19.30 sati otvorit će se izložba autora Tome Gerića ”Golaći – kupači“.

Liburnija.net: Tomo Gerić - Golaći & kupači @ Hrvatski muzej turizma

Liburnija.net: Tomo Gerić - Golaći & kupači @ Hrvatski muzej turizma

Prikaz nagog ljudskog tijela zrcali estetsku i duhovnu panoramu životnog okružja, pa je u nekim stilskim razdobljima oblikovno favoriziran i ovjenčan Glorijom, dok je u drugima potisnut ili zabranjen, s negativnim prizvukom. Slikanje i oblikovanje akta uvijek je izazov, intriga i umjetnikova demonstracija vlastitog umijeća.

Od 70.-tih godina prošlog stoljeća Tomo Gerić zaokupljen je golim ljudskim tijelom, idealnim i nepresušnim inspirativnim vrutkom kojemu se uvijek iznova vraća. Po prvi put je cjelovito izložen ciklus golači – kupači koji od tada periodično nastaje. U obilju autorovih studija, stotinama skica, skulptura, slika u kombiniranim tehnikama, motiv ljudskog tijela zaista je ogoljen.

Pluralizam autorovog likovnog pristupa idealnom modelu arkadijske provenijencije – ljudskom tijelu, potvrdio je njegovo savršenstvo i odredio ga kao trajnu umjetničku svetost.

Tomo Gerić rođen je 1933. u u Vrbanovcu. Diplomirao je 1957. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Otona Postružnika. Djeluje kao samostalni umjetnik – slikar, kipar, grafičar i keramičar. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama te je dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja.

Izložba će biti otvorena do 17. studenog 2010. godine.

Nikola Cvjetović / Liurnija.net
Foto: HMT

Vezane vijesti:
FOTO: Drvo – kamen – voda @ Juraj Šporer
Izložba: Zvonimir Zagoda @ Muzej turizma
Ivo Kalina @ Hrvatski muzej turizma
FOTO: ‘Od blatne kupke do wellnessa’ @ Villa Angiolina
‘Od blatne kupke do wellnessa’ @ HMT Opatija
Turistički plakat u Hrvatskoj @ HMT Opatija
HMT – Arheologija i turizam u Hrvatskoj
Vaclav Anderle @ Šporer
Izložba Ive Kajzera @ Bristol
VIDEO: Otvorenje sezone izložbom kamelija @ Miramar
Kamelije se vraćaju na Opatijsku rivijeru… a najljepša je?
Umijeće češljanja @ Hrvatski muzej turizma
FOTO: Svečano otvoren Festival kave
Alpsko-mediteranski dijalozi
FOTO: Lucio Vidotto – Ukradeni trenuci

error: Content is protected !!