Izložba: Turizam i sport na Opatijskoj rivijeri @ HMT


U Opatiji su se održavali teniski turniri, plivačka natjecanja, regate, utrke glisera, opatijski su gosti odlazili na planinarske izlete ili skijanje na Učku, u Ičićima su organizirani turniri u golfu, a od početka 20. st. organiziraju se automobilske trke na opatijskom području, od kojih su najpoznatije auto-moto trke na Preluku. U nastavku teksta pogledajte video-uradak iz 1974. godine.
Opatija – U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma u Umjetničkom paviljonu ”Juraj Šporer“ u Opatiji, u utorak, 13. ožujka 2012. godine u 19.30 sati bit će otvorena izložba ”U zdravom tijelu, zdrav duh – Turizam i sport na Opatijskoj rivijeri“.
Još od antičkog doba sportska natjecanja izazivaju znatiželju i interes mnogobrojne publike te potiču na ”turistička“ putovanja. Tako su Olimpijske igre privlačile velik broj gledatelja iz čitave Grčke, a i u doba Rimljana sportske su igre i natjecanja dovodile mnogobrojnu publiku u velike gradove.

Nakon zamiranja sportskih priredbi u rimskim arenama, tradicija velikih sportskih manifestacija nastavlja se u Carigradu, gdje se konjske trke na hipodromu održavaju sve do 15. stoljeća. U srednjem vijeku viteški su turniri privlačili mnoštvo posjetitelja iz raznih krajeva.
U 19. st. dolazi do preporoda raznih sportova, utemeljenja sportskih organizacija i manifestacija. Uslijed industrijalizacije i demokratizacije društva, turistička putovanja postaju istoznačnicom za provođenje godišnjeg odmora, a sport i rekreacija njegovi nezaobilazni sadržaji.
Sport je i na području Opatijske rivijere bio dio turističke ponude. U Opatiji su se održavali teniski turniri, plivačka natjecanja, regate, utrke glisera, opatijski su gosti odlazili na planinarske izlete ili skijanje na Učku, u Ičićima su organizirani turniri u golfu, a od početka 20. st. organiziraju se automobilske trke na opatijskom području, od kojih su najpoznatije auto-moto trke na Preluku. Također, turisti su se na Opatijskoj rivijeri mogli baviti različitim rekreativnim aktivnostima, kao što su šetanje, plivanje i sportovi na vodi, a hoteli su goste privlačili i ponudom sprava za vježbanje na otvorenom.
Izložbu će otvoriti gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, Orlando Rivetti i Vinko Surina, legenda opatijskog motociklizma, a bit će otvorena do 16. travnja 2012. godine.
[nggallery id=85]
Opatija GP from Le Cheval de Fer (1974 Yugoslavia GP)

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!