Izložba Voljena Grbca @ Kastav

voljen_grbac_smKastav – Ovu subotu, 22. svibnja 2010, na Dan zaštitnice grada Kastva, sv.Jelene Križarice, prošlogodišnji pobjednik likovne manifestacije ”Vela umjetnička radionica” , Voljen Grbac, izložbom pod nazivom ”Volim boje“ otvara ovogodišnji službeni izložbeni program u Galeriji crkvice Sv.Trojice u Kastvu.
Izložba će se otvariti u 17 sati, u sklopu niza događanja organiziranih uz Jeleninu, a bit će izložen recentni opus eksperimentalnih fotografija ovoga umjetnika, nastao ove godine, koje je on poetski nazvao ”Svjetlopisi“.
Kustosica izložbe, te cjelokupnoga programa u Galeriji crkvice Sv. Trojice, je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja je o Voljenovim radovima u predgovoru kataloga napisala:

”Za Voljenov ciklus ”Volim boje“ odmah se može reći da je izveden po kriterijima likovnosti. Pristup je takav koji je podrazumijevao istraživanje – i to gotovo u svim kategorijama: od izražajnih sredstava (svjetlo-boja) i motiva, do percepcije i optike. Vrsta pristupa je, s druge strane, bila čisto artistička, približavajući se u mnogočemu slikarstvu i s njime, kroz tretman motiva, ali i izražajnih sredstava, uspostavljajući dodire. Tako fotografije serije ”Volim boje“, koje su redom nepredstavljačke, osvajaju u prvom redu svojim snažnim koloritom i svjetlom koje iz njega izbija. Čini se kao da Voljen tu slika ”kistom od svjetlosti“. Slika neki apstraktni motiv pun vatrometa ekspresivnih boja. Svjetlost pritom unutar tih boja blješti i treperi, u njih ”ulijeva“ snagu i energiju, gibanje i dinamiku, ali i otvara prostore u kadru i pokreće vrijeme, pa tako ovdje aktivira i moderira sva likovna zbivanja. Premda znamo da je eksperimentom i intervencijom u zbilju autor tu svjesno izveo metamorfozu, mi sad motiv doživljavamo onako kako ga vidimo: kao neku nefigurativnu, maštovitu strukturu, ili kao virtualni pejzaž koji je izgubio vezu s predmetnom realnošću. Stilski, njegove fotografije možemo smjestiti u područje lirske/geometrijske apstrakcije, odnosno apstraktnog ekspresionizma, jer su s jedne strane začudno lirske i poetične, nekako fluidne i prozračne, a s druge neobično snažne, monumentalne, sintetične – i ponajprije koloristički izražajne.

Voljen Grbac

Voljen Grbac


O autoru:
Voljen Grbac rođen je 1956. godine, a po zanimanju je solist opere-tenor. U svojoj dvadesetpetogodišnjoj pjevačkoj karijeri nastupao je u glavnim tenorskim ulogama u više od pet stotina predstava te na više od tisuću koncerata u zemlji i inozemstvu. Fotografijom se počeo baviti 1987. godine. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Ljubljani, Trstu, Sarajevu, Rijeci, Grožnjanu, Splitu, Puli, Osijeku, Zadru, Karlovcu, Poreču, Rovinju, Crikvenici, Izoli, Ajdovščini, Buzetu, Pazinu i Umagu.
Također je sudjelovao na mnogim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada na području fotografije (Prva nagrada na prvom hrvatskom fotografskom Ex-tempore natjecanju 2005. god. u Novigradu, Prva nagrada na međunarodnom foto natječaju pod nazivom ”Ljudi i brodovi” Foto kluba Split 2007. godine, Prva nagrada na foto natječaju s temom grožđa i vina ”Bakho” u Bujama 2008. godine, te najposlije, 2009. godine, u Kastvu je proglašen ukupnim pobjednikom ”Vele umjetničke radionice“). Objavio je nekoliko serija autorskih razglednica s motivima Istre i Dalmacije, a svoje radove objavljuje u raznim novinama i časopisima, kao i u kazališnim katalozima. Vlasnik je izložbenog prostora Amato u Grožnjanu i dugogodišnji član Udruge fotografa Istre.
Izložba ”Volim boje“, čiji je autor Voljen Grbac, realizirana je u organizaciji Grada Kastva, Turističke zajednice Grada Kastva i Kastafskog kulturnog leta, a moći će se razgledati u Galeriji crkvice sv. Trojice do 3. lipnja 2010., svaki dan od 10 do 12 i od 18 do 20 sati.
Ivan Mellor
Foto: www.istrianexperience.com
Vezane vijesti:
Kastafsko kulturno leto 2010.: Neno Belan & Fiumens
Kastafsko kulturno leto 2010.: PlanetArt – Zečja rupa
Kastafsko kulturno leto 2010.: Sväng – Napad usnih harmonika sa sjevera
Kastafsko kulturno leto 2010. – Đani Stipaničev
Kastafsko kulturno leto 2010. – Klapa Iskon
Osvrt na likovni program KKL-a 2009.
VIDEO: Stari zanati @ Kastav
VIDEO: Bačvarski zanat @ Kastav

error: Content is protected !!