Izložba Željka Jančića Zeca – “Iza sklopljenih očiju”

Jančić kao slikar spaja po svome intuitivnom odabiru i sklonostima secesijske, kleeovske, matisseovske, miroovske, biomorfno, ”organsko“ – apstrakcionističke i ine elemente slobodnog tretmana plastičkog znaka i ameboidno – fleksibilne figuracije u „dječjem“ ili „neo-barbarskom“ izričaju, u mahom dvodimenzionalnom, plošnom slikovnom polju, s hundertwasserovski vedrim i razigranim doživljajem arhitektonske scenografije i kompozicije toplih, pastelnih, dobrohotnih tonova, stoji u katalogu izložbe koju potpisuje Branko Cerovac.

Opatija – U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma, u Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” u četvrtak, 28. veljače, s početkom u 19 sati, bit će otvorena izložba Željka Jančića Zeca “Iza sklopljenih očiju”.

– Autor ovih slika koje su iz svijeta iza sklopljenih očiju preobražene stupile u svijet pred našim pogledima, Željko Jančić Zec, već dvadesetak godina prakticira metodično medijsko / idiomsko / stilsko ”dvojstvo“ vlastitog shvaćanja izvedbenih i video radova, s jedne, i slikarske produkcije koja se kreće u specifičnom idiomu „slike“, s druge strane. Medij modernistički i postmodernistički oslobođene slike pruža Željku Jančiću Zecu priliku da i pikturalnim sredstvima izrazi, inkarnira i razvije tu ludičku potrebu za slobodom, ma kako inače bilo u „stvarnom svijetu“, onom ISPRED otvorenih očiju, u kojemu vlada težina, masa, sila gravitacije, inercija. Jančić kao slikar spaja po svome intuitivnom odabiru i sklonostima secesijske, kleeovske, matisseovske, miroovske, biomorfno, ”organsko“ – apstrakcionističke i ine elemente slobodnog tretmana plastičkog znaka i ameboidno – fleksibilne figuracije u „dječjem“ ili „neo-barbarskom“ izričaju, u mahom dvodimenzionalnom, plošnom slikovnom polju, s hundertwasserovski vedrim i razigranim doživljajem arhitektonske scenografije i kompozicije toplih, pastelnih, dobrohotnih tonova, , stoji u katalogu izložbe koju potpisuje Branko Cerovac.

Željko Jančić Zec rođen je u Rijeci 1969. godine gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je u Nizozemskoj na “Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten”. Željko Jančić Zec slikar je i multimedijalni umjetnik, koreograf i redatelj. Nastupio je i izlagao u Europi i Americi. Član je UPUH Zagreba i Rijeke i IG Freie Theaterarbeit i Bildende Kunst u Beču. Predaje izvedbu i vizualnu umjetnosti u raznim školama i institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu, te na raznim festivalima. Jančić se počinje likovno izražavati početkom devedesetih godina. Producirao je nekoliko ciklusa fotografija: “Piedina”, “Treno terreno”, “Showroom”, “The ghost has no home”, “Urban leisure”, “Blind through life”. Producirao je nekoliko kratkih eksperimentalnih filmova koji se uspješno prikazuju na međunarodnim filmskim festivalima pod nazivom: “Waterish”, “The Second Man”, “Comeback”, “Blind through life”. Dobitnik je nagrade za film “Waterish” na međunarodnom festivalu “Choreographic Captures International Competition 2008 Joint Adventures” te za film “The Second Man” na 41. festivalu KRAF u Rijeci. Izložba će biti otvorena do 20. ožujka 2013. godine.

Ivan Mellor / Liburnija.net