Izložbama posvećenima Dušanu Džamonji i Juliusu Glaxu Hrvatski muzej turizma uključuje se u Noć muzeja @ Opatija

Izložba posvećena jednoj od najvećih opatijskih ličnosti, dr. Juliusu Glaxu, otvorenje će imati u petak u 19 sati u Villi Angiolini, dok će se projekti Dušana Džamonje vezani uz Islamski centar u Rijeci publici predstaviti u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer sat vremena ranije.

Opatija – Hrvatski muzej turizma Noć muzeja obilježit će izložba „Hommage a dr. Julius Glax“ čije je otvorenje najavljeno za petak, 26. siječnja u 19 sati u Villi Angiolini. Istog dana u 15 sati održat će se i predavanje o Juliusu Glaxu kojeg će predstaviti njegova praunuka Duša Fichinger. Izložba je otvorena svaki dan od 4. travnja, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Profesor i liječnik Julius Glax vodeća je osoba zaslužna za razvoj Opatije u zdravstveno i kupališno središte. Julius Glax bio je opatijski liječnik, glavni liječnik Sanatorija Južnih željeznica i austrijskog Crvenog križa. Bio je i član Povjerenstva Zdravstvenog centra u Opatiji te predsjedavatelj različitih društava i autor brojnih stručnih članaka i knjiga. Kao ravnatelj Zdravstvenog centra u Opatiji od 1899. do 1919. godine nadzirao je i upravljao izgradnjom infrastrukture potrebne za razvoj Opatije iz ribarskog mjesta u austrijsku Nicu.

Julius Glax pokretač je niza velikih projekata koji su omogućili uspon Opatije i podigli ju na razinu europskih elitnih odredišta. Ističemo neke od njih: izgradnja komunalne infrastrukture, uređenje okoliša (šetnice, perivoji, parkovi), aktivno sudjelovanje u Društvu za poljepšavanje Opatije, izrada dokumentacije temeljem koje je Opatija proglašena Lječilišnim mjestom 1889. godine, prvim na jadranskoj obali.

U povodu 95. obljetnice njegove smrti, a počiva zajedno sa suprugom Herminom na opatijskom groblju, izložba predstavlja tragove njegova djelovanja i postignuća koja su ugrađena u temelje razvoja turizma u Opatiji i hrvatskom priobalju.

U sklopu Noći muzeja održat će se i izložba Dušana Džamonje – sklupture i projekti Islamskog centra u Rijeci, iz ciklusa „Akademici u Opatiji“. Predstavljanje izložbe najavljeno je za petak, 26. siječnja u 18 sati u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, dok će se otvorenje upriličiti dan kasnije, u 13 sati. Ulaz je besplatan, a izložba je otvorena svakim danom sve od 25. veljače 2018. godine.

Epohalno djelo akademika Dušana Džamonje, Islamski centar u Rijeci, jedan je od ponajboljih objekata suvremene hrvatske sakralne arhitekture. Ciklus Hrvatskog muzeja turizma pod nazivom „Akademici u Opatiji“ otkriva novu, manje poznatu kiparovu kreativnu stranu kroz crteže i arhitektonske te multimodularne projekte.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!