Izložbe: Kupanje u Austro-Ugarskoj Monarhiji – ''Balatonfured – Opatija – Bad Ischl“


Izložbe u Vaszary Villi postavljene su u suradnji sa opatijskim HMT-om i riječkim DAR-om, a svesrdnu pomoć pružio je Miklos Takacs, stanovnik Balatonfureda ali i veliki i odani zaljubljenik u Opatiju, čijim je počasnim građaninom proglašen lani.
Opatija – U mađarskom Balatonfuredu, zbratimljenom gradu Opatije, prošle je subote, 24. ožujka 2012. u Vaszary villi svečano otvorena izložba pod nazivom ”Kupanje u Austro-Ugarskoj Monarhiji – Balatonfured-Opatija-Bad Ischl.“
Izložbu su u prepunoj dvorani Vaszary Ville otvorili zamjenica gradonačelnika Balatonfureda Lenket Hari, savjetnica veleposlanika RH u Mađarskoj Silvija Malnar, zamjenica gradonačelnika Opatije Marina Gašparić, predsjednik Gradskog vijeća O’brien Sclaunich, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Mirjana Kos Nalis, te ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci Goran Crnković. u društvu brojnih uglednika Balatonfureda, donatora, kulturnih djelatnika te predstavnika medija.
Izložbe u Vaszary Villi postavljene su u suradnji sa opatijskim HMT-om i riječkim DAR-om, a svesrdnu pomoć pružio je Miklos Takacs, stanovnik Balatonfureda ali i veliki i odani zaljubljenik u Opatiju, čijim je počasnim građaninom proglašen lani.
– Riječ je o konkretizaciji suradnje između Balatonfureda i Opatije temeljem sporazuma o kulturnoj suradnji koji su u siječnju ove godine potpisali gradonačelnici, a prema kojemu je Opatija izabrana da u 2012. bude kulturni partner Balatonfureda, te predstavi svoju kulturnu baštinu i dostignuća na nizu tamošnjih manifestacija što se organiziraju tijekom ove godine. To je u razgovoru sa opatijskom delegacijom potvrdio i gradonačelnik Balatonfureda Istvan Boka. Vrlo su ga zanimali i aktualni aspekti života u Opatiji, ali i Hrvatskoj, poput planova i očekivanja rezultata za predstojeću turističku sezonu, te stanja gospodarstva, posebice brodogradnje, ali i očekivanja sportskih rezultata na predstojećoj Olimpijadi. Razmijenjene su i informacije o mogućnostima koje pružaju fondovi EU za razvoj Opatije i Hrvatske, poručili su iz Grada Opatije.
[nggallery id=109]
Naime, riječ je zapravo o tri izložbe koje su priređene i mogu se obići u Vaszary vili. Izložba posvećena početku spa života u Monarhiji podijeljena je u tri dijela; eksponati tako vrlo živo dočaravaju onodobni odmorišni život u turističkim centrima Balatonfuredu, Opatiji i Bad Ischlu, kada su ovi gradovi postajali centrom mondene kreme i društvenog života Monarhije. Dio koji je tematski i motivski povezan sa Opatijom prikazuje kupališni turizam koji je u drugoj polovici 19. stoljeća i prvim desetljećima 20. cvao na opatijskoj rivijeri. Osim uvećanih fotografija na kojim se može uočiti kupališna moda, duh vremena uhvaćen je i preko prikaza razglednica, starih karata, knjiga, te filma priređenog za ovu prigodu s kadrovima stare Opatije, Lungomara, starih naziva hotela, plaža.
Druga izložba, pod nazivom ”Mađarski aspekti sjećanja na Rijeku“ oslanja se na privatnu zbirku dokumenata i memorabilija kolektora Csaba Skultetya. Prikazuje tri ere povijesti Rijeke, označene tadašnjim bliskim vezama s mađarskom povijesti, dok treća izložba, suvremenog autora Antala Sandora prikazuje sakralno i vjerski motivirane skulpture.
– Prilikom otvorenja u subotu u Vaszary Villi i zamjenica gradonačelnika Balatonfureda Hari Lenket i zamjenica opatijskog gradonačelnika Marina Gašparić naglasile su snažne prijateljske veze dvaju gradova, te dobru i dugu suradnju Balatonfureda i Opatije, koja se potvrđuje i ovom izložbom. Savjetnica veleposlanika RH Malnar također je izrazila iskreno zadovoljstvo međusobnom dugogodišnjom suradnjom Balatonfureda i Opatije, rekavši kako joj je drago da su se dva grada prepoznala, te da se ova suradnja uklapa i u ugovor o kulturnoj suradnji potpisan koncem 2011. između Mađarske i Hrvatske, dodali su iz Grada Opatije.
Ivan Mellor / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net