Izložbe povodom obilježavanja Dana grada @ Kastav

Liburnija.net: Branko Jani Kukurin - 'Loža'

Povodom obilježavanja dana Grada Kastava, svečano će biti otvorene tri izložbe. Autori čija će djela krasiti, čak tri različita izložbena prostora, su Koraljka Kovač, Branko Jani Kukurin i Marin Krstulović. Detalje o autorima i izložbama provjerite u nastavku teksta.

Kastav – Povodom obilježavanja Dana Grada Kastva u utorak 5. lipnja 2012. godine u 20 sati u Galeriji crkvice sv. Trojice u Kastvu, u organizaciji ”Kastafskog kulturnog leta“ i Grada Kastva, održati će se svečano otvorenje izložbe naše eminentne umjetnice mlađe generacije Koraljke Kovač. Samo dana kasnije, 6. lipnja, svečano će se otvoriti još dvije izložbe – Branka Janija Kukurina i Marina Krstulovića, a sve detalje možete potražiti u nastavku teksta.

Koraljka Kovač, FLY ME TO THE MOON

Pa krenimo…

Koraljka Kovač rođena je 1971. godine u Zagrebu, gdje je završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, slikarski smjer. Godine 1991. upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu/pedagoški odjel, slikarski smjer, na kojoj je diplomirala u klasi prof.Zlatka Kesera. Aktivno izlaže od 1994. godine, do sada na više od 40 samostalnih i na šezdesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je Rektorove nagrade za 1996 godinu, nagrade na Fashion News u Rijeci 1997., Pohvale žirija na 2. Drava Art Annaleu (Koprivnica, 2004.) i 1. Otkupne nagrade na Ličkom likovnom analeu (Gospić , 2005.). Od 2004. vodi brojne kreativne likovne radionice. Članica je HDLU-a od 1998. godine, a Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2008. godine Živi u Zagrebu, gdje radi kao docentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Posjetitelji će svim čulima moći uživati u njezinoj luminokitetičkoj zvučnoj instalaciji ”FLY ME TO THE MOON“, gdje ona nastavlja svoja otprije započeta istraživanja vezana uz čistu, snažnu, tektonski pastoznu i struktualnu boju očišćenu od motiva, sad uvedenu u svijet geometrijskih oblika. U podlozi njezinih vizualnih razmišljanja je tema koja je u posljednje vrijeme najviše okupira, a tiče se beskrajnih svemirskih prostranstava i planetarnih vrtnji, pa je zato u ovaj rad uključena kinetika, ali je upotrijebljena i fluorescentna boja i UV-rasvjeta, što sve smješta instalaciju u područje neobičnih optika, posebnih frekvencija i snažnih, usmjerenih energija, koje se prvo šire, poput krugova, unutar elemenata samog rada, a onda se združene šire u prostor, djelujući (zahvaljujući sinergiji boje, svjetla i glazbe, te niihovu sinestezijskom djelovanju na osjetila) hiptnotički-mededitativno. (Višnja Slavica Gabout).

Izložba će se moći razgledati u Galeriji crkvice Sv. Trojice u Kastvu do 17. lipnja 2012., u redovno radno vrijeme galerije: svaki dan od 18 do 21 sat. Ulaz je slobodan.

U srijedu, 6. lipnja 2012., također povodom obilježavanja Dana Grada Kastva, uz svečanu sjednicu u Gradskoj loži u Kastvu, u prostoru Lože otvoriti izložba c/b art-fotografija Branka Kukurina – ”Loža“.

Ne moramo ići u Atenu na Akropolu ili u Pariz u Panteon. Jednostavno, dođimo pod našu Ložu, kastavsku. U njoj naši Kastavci vijećahu, raspravljahu, trgovahu, nalažahu zaklon od kiše, noćahu dok se ujutro ne otvoriše glavna gradska vrata. Mi, sad, nastavljamo pet dugih stoljeća povijesti naše Lože istim poštovanjem. Navikli na klasičnu ljepotu njenih stupova, sjane uglačane ploče po kojima hodimo ponekad ne zamjećujemo Njenu skromnu, jednostavnu ljepotu, sklad kojeg nam je nepoznati graditelj ostavio u naslijeđe. Stati pred Nju, zaboraviti „prednosti“ današnje civilizacije, ne čuti zvukove automobilskih motora, ukrasti vremenu i prostoru malo tišine, čekati danima da Je sunce ispuni svjetlom i sjenama, vidjeti sve već davno viđeno i pokušati to ispričati fotoaparatom na nov, drugačiji način. Fotoaparat je samo sredstvo. Kao guščje pero kojim su naši preci pisali pred 600 godina naš Zakon od Grada Kastva. Bljesne tad svaka uglačana ploča u Loži, uglačana hiljadama koraka naših predaka; koji nisu nestali u zaboravu prošloga, oni su opet s nama tu, u jedinstvu ovog izuzetnog prostora i vremena koje ne pripada samo nama, ili njima, već i onima koji će doći poslije nas i isto tako pod bljeskom sunčane svjetlosti osluškivati naše, davno prošle korake. Svakim danom svjetlo priča novu, neponovljivu priču u istim prostorima; među istim stupovima, svakim danom – i kišnim oblačnim i sunčanim, stojimo pred Njom novi, žedni svjetla i sjene. Pa, ako je nekakva nova tehnologija srebrnih zrnaca osjetljivih na svjetlo, ili piksela zaustavila svjetlo na blještećem kamenu ili sjenu na zidu, to je tek privid o zaustavljenu hodu Sunca u širokim prostorima Lože. Ono nas često pohodi, ali i ostavlja samima pred Njom. Pred našom kastavskom Akropolom ili Panteonom. Za novu priču. Branko Kukurin

Istog dana, 6. lipnja, s početkom u 20 sati u Galeriji Ateljeu Lokvina otvara se izložba Marina Krstulovića pod nazivom “Plain (James) Brown”. Izložba ostaje otvorena do 13. lipnja.

“Rođen sam 1967. u Splitu, od ’86. živim u Rijeci..i volim ih podjednako, a obožavam Kastav… ribice od palminih grana radim zadnje 3-4 godine, al, inače bi rađe radio miješano meso od mesa, jer, po meni, ribe bi slobodno mogle od starosti umirati… ribe su isključivo od palminih grana, a oči isključivo od pluta za mreže (ideja za neke od očiju ukradena od ex kastafskog poštjera, Saše plemenitog Jantoleka)….. izložba se prvobitno trebala zvati “Plain brown”, pošto će sve izložene ribice biti isključivo smeđe, al, onda sam je odlučio djelomično posvetiti i kralju funka, pa se zove kako se zove….. “Plain (James) Brown”……toliko”!!! Marin Krstulović

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!