Izmjenama gradskog Prostornog plana jedriličarski klub konačno će dobiti sportsku lučicu @ Opatija

...ilustracija...

…ilustracija…

Među ”spornim” točkama u planu jest i predviđeno širenje marine Ičići, što je dovelo i do rasprave među vijećnicima koji su izrazili zabrinutost zbog potencijalnog ukidanja mogućnosti proširenja marine.

Opatija – Dugogodišnji problem opatijskih jedriličara, odnosno njihov neriješen status unutar prostora luke, trebao bi biti riješen izmjenama i dopunama Prostornog plana Opatije koje su na nedavnoj sjednici pokrenuli članovi Gradskog vijeća.

Kako je objasnio pročelnik za prostorno planiranje Zdenko Tupanjac, osnovni razlog zbog kojeg su predložene izmjene postojećeg plana je usklađivanje sa zakonskim propisima kojim je propisano da se unutar građevinskih područja označe neuređeni dijelovi, budući da – dok se odgovarajuće odluke ne donesu – trenutačno je onemogućeno izdavanje potrebnih akata za gradnju.

– Neuređeni dijelovi građevinskih područja su oni koji nemaju potrebnu infrastrukturu, odnosno pristupnu cestu, te tako ne mogu dobiti odgovarajuće dozvole. Dakle, sada ćemo imati tri kategorije prostora unutar građevinskih zona – izgrađeno, neizgrađeno i neuređeno, objasnio je Tupanjac, kazavši da se pokretanje izmjena odluke iskoristilo za razrješenje još nekoliko postojećih situacija, među kojima je i ona jedriličarskog kluba koji je proslavio 125 godina postojanja, a još uvijek se nalazi unutar obuhvata luke otvorene za javni promet, te će se zbog toga na planu označiti posebno područje sportske luke.

Među ”spornim” točkama u planu jest i predviđeno širenje marine Ičići, što je dovelo i do rasprave među vijećnicima koji su izrazili zabrinutost zbog potencijalnog ukidanja mogućnosti proširenja marine, nakon što su dobili objašnjenje da se takva opcija razmatra jer je LRH tražio dio prostora predviđenog za proširenje kako bi uredio plažu ispod hotela Ičići, kao uvjet renoviranja tog sada zatvorenog objekta.

– Složili ste ovu odluku tako da bude natjecateljski postavljena – tko prvi njegova djevojka. Ako se ACI organizira i skupi sredstva za proširenje onda će se širiti, ako ne – LRH će dobiti svoju priliku. Osobno bih volio kada bi se našla mogućnost da se pomire obje situacije, kazao je vijećnik IDS-a Neven Varljen.

O plažama je govorio i vijećnik LIST-a Nikica Pažin, istaknuvši da prema zakonu i županijskom planu, plaže spadaju u izvangrađevno područje, dok su opatijskom prostorno-planskom dokumentacijom svrstane unutar građevinske zone.

– Nije nužno da u ovom usklađivanju plan u cijelosti uskladimo sa zakonom, nego usklađujemo ono što je danas na dnevnom redu, glasio je odgovor pročelnika Tupanjca.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net