Iznimna karijera brsečkog duhovnika – Nadbiskup Devčić predvodio misu povodom 20 godina smrti mons. Josipa Uhača @ Brseč

papa ivan pavao ii i Mons. dr. Josip Uhač

Uhač je godinama djelovao u diplomatskoj službi Vatikana, bio je tajnik Kongregacije za evangelizaciju naroda, a nadbiskup Devčić proglasio ga je i jednim od najvećih duhovnih sinova Crkve u Hrvata, ali i Crkve općenito.

Mons. dr. Josip Uhač

Brseč – Mons. dr. Josip Uhač, vjerojatno najprominentnije hrvatsko ime u vatikanskim krugovima, rodom je iz Brseča, a upravo je u tom mjestu nedavno misu zadužnicu povodom 20. obljetnice Uhačeve smrti predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Tom prigodom, Devčić je pridsjetio kako je Uhač bio nadbiskup, kardina, diplomat Svete Stolice i tajnik Kongregacije za evangelizaciju naroda te jedan od najvećih duhovnih sinova Crkve u Hrvata, ali i Crkve općenito.

Kako je izvijestila Riječka nadbiskupija, u malenoj brsečkoj župnoj crkvi sv. Jurja okupio se veliki broj župljana kako bi se prisjetili čovjeka kojega su mnogi od njih poznavali, koji je među njima odrastao, ali životni put u diplomaciji Svete Stolice odveo ga je daleko u svijet. Misno je slavlje pratio župni zbor sv. Jurja.

papa pavao vi i Mons. dr. Josip Uhač

– Moramo biti zahvalni što je ovdje odrastao jedan tako cijenjen čovjek, a opet tako jednostavan i skroman, istinski sluga Božji i prijatelj svakog čovjeka. Bog nam po takvima pokazuje svoju ljubav“, rekao je nadbiskup Devčić. Bio je svet, vjeran i revan svećenik, a brojna ga svjedočanstva opisuju kao odgovornog čovjeka koji nije bio od velikih riječi nago velikih djela.

– Kao takav može nam svima biti uzor, rekao je nadbiskup, prenose stranice Riječke nadbiskupije.

Na kraju mise nadbiskup je u pratnji župnika Ivana Zimmermana i umirovljenog domaćeg svećenika Marija Galovića na grobu kardinala Uhača u bočnoj apsidi predvodio molitvu za pokojnika.

Povjesničar dr. Marko Medved nakon mise podsjetio je na najvažnije postaje njegovog životnog puta. Nakon ređenja za svećenika mons. Uhač je nastavio postdiplomski studij teologije i kanonskog prava izvan domovine i završio u diplomatskoj službi Vatikana. Značajno je njegovo djelovanje kao nuncija u Afričkim zemljama sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, gdje je, po nalogu Pape, imao zadatak pronaći kandidate za biskupe među domicilnim svećenicima kako bi se prekinula praksa da u Afričkim zemljama stoluju biskupi iz Europe.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 1984. godine apostolskim nuncijem u Njemačkoj, gdje je bio do 1991. Nakon toga vratio se u Vatikan, gdje je do smrti bio tajnikom Kongregacije za evangelizaciju naroda. Papa je na dan njegove smrti objavio njegovo imenovanje kardinalom, a 21. II. 1998. posmrtno je i posvećen.

– Za nas je najznačajnija njegova diplomatska uloga u priznavanju Hrvatske početkom devedesetih godina, rekao je dr. Medved. Na kraju je pročitao svjedočanstva ljudi koji su ga poznavali i koja mons. Uhača opisuju kao samozatajnog, tihog, skromnog i nenametljivog čovjeka koji je srcem uvijek bio blizu svome narodu.

Apostolski nuncij Josip Uhač kao doajen diplomatskog zbora u ujedinjenoj Njemačkoj

D. Ž. / PodUčkun.net
Foto: Obiteljska arhiva

error: Content is protected !!