Izravnom podrškom u saborske klupe – Marko Boras Mandić pokušat će s pretposljednjeg mjesta na listi ući u Sabor @ Kastav, Klana, Viškovo

Marko Boras Mandić

Marko Boras Mandić

Marko Boras Mandić, Matuljac i zamjenik župana Primorsko-goranske županije, krenuo je u aktivnu kampanju kojom se pokušava izboriti za ulazak u Sabor, koristeći pritom društvene mreže, ali i izravne kontakte s građanima.

Matulji/Kastav – Trinaest je sretan broj. Slogan je to uz koji Marko Boras Mandić, zamjenik župana Primorsko-goranske županije, pokušava ući među saborske klupe na predstojećim parlamentarnim izborima. Naime, bliski suradnik župana Zlatka Komadine na listi koalicije Hrvatska raste smješten je na 13. mjesto, stoga će mu za prolazak u Sabor biti potrebna izravna podrška birača putem preferencijalnih glasova.

– Obzirom da se nalazim na 13. mjestu u Sabor mogu biti izabran isključivo voljom građana a ne stranaka. I to je ljepota ovih izbora, da građani prvi put u parlament biraju svoje zastupnike, ili barem dio njih, imenom i prezimenom. Hoću li biti izabran – s time se ne opterećujem, jer tu odluku prepuštam građanima. Život ce teći i iza tog 8. studenog, a neovisno o izbornim rezultatima ja ću nastaviti raditi kao i do sada. Iskreno i pošteno, kazao je Boras Mandić, koji je jedan od najaktivnijih kandidata, osobito na društvenim mrežama. Prisutan je na Facebooku i na Twitteru, ali i ”na terenu” u pokušaju obilaska čitave izborne jedinice, i to ne one kojoj ”pripada” prema mjestu prebivališta. Naime, ovaj Matuljac nije kandiran u 8. izbornoj jedinici koja obuhvaća Istru i Rijeku, već u 7. koja je vjerojatno ”najšarolikija” budući da su u njoj i Gorski kotar i zapadni dio Zagreba, Karlovac, ali i Kastav i Klana…

– Ovo su nacionalni izbori i vrlo često se dogodi da kandidat bude na listi van svoje izborne jedinice. Iako je granica VII. izborne jedinice doslovno 100 metara od moje kuće obzirom da je Kastav u VII. izbornoj jedinici. Isto tako treba imati na umu da je Primorsko-goranska županija neprirodno rascjepana između VIII. i VII. izborne jedinice što u mnogočemu otežava komunikaciju s građanima. Naime izuzetno je teško iste teme i politike komunicirati u Zagrebu, Vojniću, Slunju, Gorskom kotaru ili na Viškovo, Kastvu ili Bakru. A sva ta mjesta obuhvaća ”moja” izborna jedinica, kazao je Boras Mandić, koji je već zaslužio značajnu podršku kolega koji su mu ”obećali” svoj preferencijalni glas. Među njima su goranski umirovljenici, ali i načelnik Općine Čavle Željko Lambaša, a podržao ga je i zamjenik ministra branitelja Bojan Glavašević.

– Istina, dobio sam jako široku podršku. I priznajem pomalo me je ta podrška zatekla, ali i dala neopisivu snagu da još jače i snažnije borim za povjerenje svakog birača. Iako sam član HNS-a, držim da samom činjenicom da se nalazim na koalicijskoj listi Hrvatska raste jesam ujedno i kandidat SDP-a Laburista ili HSU-a. A obzirom na geografsku raznolikost VII. izborne jedinice za očekivati je da će Primorci i Gorani birati ”svoje” neovisno o stranačkim bojama. Obzirom na posao koji obavljam kao zamjenik župana vjerujem da sam svojim radom opravdao povjerenje naših građana i da ću i na ovim izborima dobiti njihovu podršku, kazao je zamjenik primorsko-goranskog župana.

Građanima je kazao kako u Sabor treba vratiti politiku koja je u funkciji građana, ali i omogućiti da se glas ovih krajeva jače i češće čuje.

– u Hrvatski sabor definitivno treba vratiti politiku. Politiku koja je u funkciji građana, a ne nikako obrnuto. Nažalost Sabor je postao mjesto sukoba, a ne mjesto gdje se kreira budućnost svih nas. Osobno se ne mogu sjetiti da se recimo u Saboru progovaralo o primjerice Gorskom kotaru osim kad nas je zadesila ledena katastrofa ili kad se ukidao zakon o brdsko-planinskom području. A to je definitivno premalo. Ovaj naš kraj ima izuzetnu tradiciju političkog stvaralaštva, dovoljno je malo pročitati kastavsku povijest, dio te tradicije, ali i stvaralaštva treba vratiti u Hrvatski sabor, zaključio je Boras Mandić.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net