Javna rasvjeta mogla bi se raditi po modelu javno-privatnog partnerstva @ Lovran

jpp_lovran_2014

Na nedavno održanom sastanku s ravnateljem Agencije za javno-privatno partnerstvo Damirom Juričićem i pomoćnik ministarstva gospodarstva Vedranom Kružićem, načelnik Lovrana Alan Sanković pojasnio je da u njihovom slučaju mogućnost financiranja zamjene javne rasvjete novom i ekološki, ali i ekonomski učinkovitijom mrežom, predstavlja najveći interes.

Lovran – Ravnatelj Agencije za javno-privatno partnerstvo Damir Juričić i pomoćnik ministarstva gospodarstva Vedran Kružić susreli su se prekjučer u Lovranu s načelnikom Alanom Sankovićem i suradnicima, a tema sastanka bila je provedba projekata javno-privatnog partnerstva na lokalnoj razini.

– Proračuni lokalne samouprave sve su napregnutiji, i ne mogu pokrivati sve investicije koje bi bile potrebne za zadovoljenje javnih potreba, stoga se javno-privatno partnerstvo pojavljuje kao pogodan način financiranja, primjerice, rekonstrukcije mreže javne rasvjete ili organizacije sustava broadbanda, pojasnio je Kružić.

Načelnik Lovrana Alan Sanković pojasnio je da u njihovom slučaju mogućnost financiranja zamjene javne rasvjete novom i ekološki, ali i ekonomski učinkovitijom mrežom, predstavlja najveći interes.

– Općina Lovran je pred završetkom energetskog pregleda naše javne ravsjete kao preduvjeta za kandidiranje projekta, a vjerujemo da bismo s obzirom na dotrajalost sadašnje javne rasvjete mogli postići značajne uštede, od čak 30 do 40 posto. Međutim, budući da nemamo sredstava u proračunu za tu namjenu, a nemamo u planu niti podizati kredite, ostaje nam JPP model kao jedina mogućnost za koju vjerujem da je kvalitetna i isplativa, istaknuo je Sanković, kazavši da je godišnji trošak za održavanje javne rasvjete oko 600.000 kuna, što znači da bi se njenom obnovom moglo uštedjeti između 200 i 250 tisuća kuna godišnje.

Juričić je dodao kako na razini Hrvatske ukupna vrijednost radova na javnoj rasvjeti iznosi oko 200 milijuna eura, te da bi to mogao biti i motiv domaćim tvrtkama da ulažu u svoj razvoj.

– Postoje dvije mogućnosti financiranja investicija od javnog interesa. Prva je da se to radi iz lokalnog proračuna, pri čemu jedinica lokalne samouprave snosi sve troškove projektiranja, gradnje i kasnijeg upravljanja, te snosi i sve nepredviđene rizike. Druga je javno-privatno partnerstvo u kojem sve to snosi investitor, a lokalna uprava isplaćuje mu fiksnu, unaprijed dogovorenu naknadu, koja može biti manja ako se dio ugovornih obaveza ne ispuni, ali nikako ne može biti veća, što znači da će i planiranje proračuna biti jednostavnije, zaključio je Juričić kazavši da je JPP apsolutno transparentan model koji je postigao značajne rezultate i u Hrvatskoj, ali i u svijetu gdje postaje sve značajniji trend.

Davor Žic / PodUčkun.net