Javnozdravstvenom tribinom i danom otvorenih vrata bolničkog laboratorija u Rijeci se obilježava Međunarodni dan laboratorijske medicine

…ilustracija…

U utorak, 7. studenoga, na sušačkom lokalitetu bolnice održat će se Dan otvorenih vrata medicinskog laboratorija za završne razrede riječkih gimnazija s ciljem da se učenici, budući studenti, upoznaju s radom i specifičnostima laboratorija.

Rijeka – Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, 5. studenog po prvi puta u Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan laboratorijske medicine (Lab Med Day 2017) kako bi se široj javnosti predstavila medicinska biokemija i laboratorijska medicina, struka s dugogodišnjom tradicijom u Hrvatskoj, ali i u drugim europskim zemljama.

Međunarodni dan laboratorijske medicine temelji se na tradiciji započetoj u Velikoj Britaniji iz koje se proširio po čitavom svijetu. Istraživanja pokazuju da se približno 70% liječničkih odluka temelji na rezultatima laboratorijskih pretraga, a laboratorijskom dijagnostikom se bave visokoobrazovani stručnjaci koji su najčešće nevidljivi javnosti, stoga je ovakva inicijativa mogućnost da laboratoriji otvore svoja vrata građanstvu i predstave im svoj rad. Prvi hrvatski Lab Med Day 2017 osmišljen je kao niz promotivnih akcija koje će se održati diljem Republike Hrvatske, u manjim i većim hrvatskim gradovima – od Vukovara do Dubrovnika u kojima će laboratoriji otvoriti svoja vrata i prikazati djelić svoga rada.

Uz Međunarodni dan laboratorijske medicine KBC Rijeka organizira javnozdravstvenu tribinu pod nazivom “Kako se pripremiti za laboratorijske pretrage i vađenje krvi? Kako čitati laboratorijski nalaz?“ Skup će se održati u ponedjeljak, 6. studenoga 2017. u 18 sati u prostoru Gradske vijećnice Grada Rijeke (Korzo 16), a predavač je Vesna Šupak Smolčić, specijalist medicinske biokemije i laboratorijske medicine sa Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Rijeka. Naglasak tribine je na upoznavanju korisnika laboratorijskih usluga s načinom pripreme za laboratorijske testove. Građani će se moći upoznati s još neobjavljenim preporukama Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu o pripremi za izvođenje laboratorijskih pretraga i riješiti vječne dileme poput: Da li je potrebno biti natašte prije vađenja krvi? Zašto se krv vadi samo ujutro? Kako prikupiti uzorak 24-satne mokraće? i sl., jer ne zaboravimo, čak 70% liječničkih odluka temelji se na rezultatima laboratorijskih pretraga.

U utorak, 7. studenoga, na sušačkom lokalitetu bolnice održat će se Dan otvorenih vrata medicinskog laboratorija za završne razrede riječkih gimnazija s ciljem da se učenici, budući studenti, upoznaju s radom i specifičnostima laboratorija. Nove informacije bit će im korisne za proširenje znanja, ali i u prilog izboru budućeg zanimanja. Domaćini učenicima bit će specijalisti medicinske biokemije i laboratorijske medicine Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku koji će im u realnim uvjetima demonstrirati procese i približiti pojam laboratorijske medicine.

Medicinska biokemija, odnosno laboratorijska medicina obuhvaća analizu biološkog materijala, poput krvi, mokraće i ostalih fizioloških uzoraka ispitanika, u svrhu razumijevanja i prosudbe ljudskog zdravlja i bolesti. Iako se čini da je medicinska biokemija mlada znanstvena disciplina, ona ima korijene stare gotovo kao i medicina. Naime, još je Hipokrat shvatio značajnost pregleda izgleda mokraće i povezao ga s nekim bolestima. Intenzivni razvoj medicinske biokemije događa se između dva svjetska rata, a medicinsko-biokemijski laboratoriji tada postaju sastavnim dijelom gotovo svake zdravstvene ustanove. Razvoj medicinske biokemije u Hrvatskoj tekao je usporedno s razvojem te struke u svijetu te je danas razina medicinske biokemije kao samostalne struke usporediva s dometima struke u Europi i ostatku razvijenoga svijeta.

I. M. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!