Jednaka prava olimpijcima i paraolimpijcima @ Opatija


Na nedavnoj skupštini u opatijskom hotelu Ambasador Hrvatski paraolimpijski odbor dodijelio je svečana priznanja svojim članovima, ali i zauzeo stav oko pitanja vezanih uz financiranje sportaša i sudjelovanja na Paraolimpijskim igrama u Londonu.
Opatija – Hrvatski paraolimpijski odbor, koji okuplja 12 nacionalnih sportskih saveza, 11 županijskih te 8 gradskih sportskih saveza, u kojima se sportom bavi više od 10.000 sportaša s invaliditetom, održao je u hotelu Ambasador svoju redovnu skupštinu. Među temama koje su raspravljene središnje mjesto zauzeo je skori nastup na Paraolimpijskim igrama u Londonu, te pitanje financiranja sporta za osobe s invaliditetom, jer sredstva s kojima Odbor danas raspolaže 36 posto su manja nego ona iz 2008. godine, što znači da je njihov proračun na razini iz 2003. godine.
Dosad je 31 sportaš s invaliditetom ostvario normu za nastup u Londonu, a Hrvatska će se predstaviti u pet sportova – streljaštvu, plivanju, stolnom tenisu, atletici i biciklizmu. Stoga se moglo čuti kako se predstavnici odbora nadaju da će se sudjelovanje platiti iz državnog proračuna, budući da su Odboru osigurana tek sredstva za redovno poslovanje.
Ono na čemu će HPO raditi jest osiguravanje da se ne pojavljuje diskriminacija u nagrađivanju sportaša, odnosno da će se jednako vrednovati uspjesi sportaša na olimpijskim i paraolimpijskim igrama.
U svečanom dijelu sjednice dodijeljene su i nagrade za rad uspješnim sportašima – najuspješnijim sportskim savezom u 2011. godini proglašen je zagrebački sportski savez osoba s invaliditetom, najboljim sportašima u igrama državne razine proglašeni su Marija Kasumović i Davor Drekslar, a posebno priznanje za dugogodišnji rad zaslužio je Zlatko Kavur, nekadašnji višestruki prvak Jugoslavije u preponskom jahanju, koji se od sredine devedestih posvetio organizaciji jahanja za osobe s invaliditetom.
Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!