Još jedna rekordna predsezona: U prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 11 posto više noćenja @ Opatija

…ilustracija…

Lipanj je najzaslužniji za značajano bolju predsezonu u odnosu na prošlu godinu, jer u prošlom mjesecu ostvaren je rast od čak 26 posto u odnosu na prošlu godinu, na što je utjecao povoljniji raspored blagdana, povećanje broja i kvalitete turističkih kapaciteta, ali i brojne manifestacije i kongresi.

Opatija – Rekordne turističke rezultate za Opatiju donio je lipanj tijekom kojeg je u ovom gradu boravilo 48,5 tisuća gostiju – 17 posto više nego lani – koji su ostvarili nešto više od 151 tisuće noćenja, što je 31 tisuću ili čak 26 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema podacima Turističke zajednice, najbrojniji u lipnju su bili gosti iz Austrije, koji su ostvarili nešto manje od 27 tisuća noćenja (povećanje od 32 posto) i Njemačke s ostvarenih nešto više od 26 tisuća noćenja (povećanje od gotovo 50 posto, a s udjelima od 17,6 i 17,2 posto u ukupno ostvarenim noćenjima. Na trećem mjestu su domaći gosti s 14,5 tisuća noćenja, što je čak 40 posto više noćenja u odnosu na lipanj prošle godine. Udjel domaćih gostiju je nešto manje od 10 posti.

– Osim dva produžena vikenda u lipnju, za porast broja domaćih gostiju zaslužna je izvrsna kongresna sezona tijekom koje je između ostalog Opatija ugostila nekoliko velikih kongresa s preko 500 sudionika kao što su Kongres Hrvatske udruge medicinskih sestara, Kongres hrvatskog društva za digestivnu kirurgiju, Dani ovlaštenih inženjera građevinarstva i drugi, kazala je Daniela Grlaš iz opatijske Turističke zajednice, kazavši da su rastu noćenja stranih gostiju od 24 posto pridonijela brojna događanja i manifestacije kao što su RetrOpatija ili utrke Lion’s Run i Pink Wing, ali i da je odličan turistički promet rezultat i kontinuiranog ulaganja u turističku ponudu te podizanje kvalitete, kao i ovogodišnjeg rasporeda praznika.
Lipanj je najzaslužniji za značajano bolju predsezonu u odnosu na prošlu godinu, jer u prvih šest mjeseci u Opatiji je ostvareno oko 465 tisuća noćenja, što je 11 posto više nego lani u istom razdoblju. Broj gostiju, ukupno 172 tisuće, povećan je za pet posto, pa se može zaključiti da se boravak gostiju u Opatiji produžuje.

Najveći porast noćenja u dobnoj strukturi gostiju ostvaren je u kategoriji 19-30 godina starosti (27 posto), te 41-50 godina starosti (14 posto). U hotelskom smještaju je ostvareno 85 posto ili gotovo 400 tisuća noćenja, a prema emitivnim tržištima prednjače Austrijanci koji su ostvarili svako peto noćenje i domaći gosti s udjelom od 17 posto. Kako je istaknula Grlaš, trend porasta broja turističkih noćenja i dolazaka nastavlja se i u srpnju mjesecu s odličnim najavama do konca turističke 2017. godine.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!