Još jedno vrijedno priznanje domaćem turizmu – Platinasti monokl u pravim rukama @ Opatija

Nakon osvajanja svih mogućih domaćih turističkih nagrada među kojima se ističe Plavi cvijet, ali i brojnih međunarodnih priznanja poput Zlatne jabuke, Opatija je dobila i nagradu ”europskih seniora”.

Opatija – Opatijska Rivijera idealno je mjesto za odmor, ali i život starije populacije, smatra Seniors Health Initiative Towards Eduaction (SHITE) koja je na svojoj nedavnoj globalnoj skupštini odlučila Opatiju nagraditi svojim godišnjim priznanjem, Platinastim monoklom.

Radi se o najvećoj europskoj organizaciji koja okuplja umirovljeničku populaciju i osobe koje su navršile šezdeset godina života, a osnovni programski ciljevi su joj upravo zdravlje i edukacija, stoga se Opatija pokazala kao idealan izbor za nagradu koja svake godine odlazi u ruke drugog ”seniors-friendly” grada u Europi. Ova nagrada se dodijeljuje od 1972. godine, a Opatija je prvi hrvatski grad koji ju je osvojio.

– Opatija je grad koji nas vraća u mladost. Grad bez prometa, bez buke i galame, u kojemu se konačno možemo opustiti, kazao je predsjednik udruge Matt U. Zaleam prilikom proglašenja ovogodišnjih dobitnika, kazavši da će nagradu uručiti osobno, i to 21. kolovoza, na Svjetski dan starijih osoba.

Kako doznajemo u Turističkoj zajednici, objava koju je prvi donio BBC, već je utjecala na poboljšanje ”bukinga”, posebice u razdoblju predsezone i posezone koja je tradicionalno najinteresantnija starijim gostima. Očekuje se i da bi nagrada značajno mogla podebljati bilancu dolazaka i noćenja, obzirom da je oko 70 posto turističkih posjetitelja Opatije starije od 60 godina. Međutim, očekuje se i kako najave povećanog priljeva starijih gostiju neće značajnije utjecati na viši prihod od turističkih usluga, budući da se prosječna potrošnja po osobi u toj kategoriji kreće oko 1,2 eura dnevno.

Ivan Mellor / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net