Jubilarni 15. Liburnicon pod geslom „Ipak se kreće“ osvojile teme iz svemira

S obzirom na okolnosti ovo će biti prvi put da se ulaznica neće naplaćivati, a organizatori pozivaju redovite posjetitelje, baš kao i one koji još nisu upoznali Liburnicon, da iskoriste priliku i poprate program ne bi li otkrili neke nove interese i ukuse.

Opatija – Ovog tjedna u Opatiji će se održati petnaesti po redu festival fantastike i znanstvene fantastike Liburnicon. Ova manifestacija, koju organizira opatijska udruga Kulturni front, svoju će jubilarnu obljetnicu obilježiti s ukupno četiri dana programa, od kojih će se dva dana (20.-21.08.) konvencija odvijati online, a dva dana (22.-23.08.) održat će se u realnom prostoru, ali u smanjenom kapacitetu i uz poštivanje epidemioloških mjera koje se odnose na kulturna događanja.

U sklopu online programa, koji će se emitirati putem Youtube kanala, prenosit će se uživo prikazana ili prethodno snimljena predavanja, kvizovi, radionice i predstavljanja. Tako će dr. sc. Ivica Puljak održati zabavno popularno-znanstveno predavanje „Kvantna fizika za početnike“, a u promociji znanosti pridružit će mu se i programska menadžerica koja se bavi razvijanjem softvera za satelite, Mirta Medanić, s predavanjem „Opažanja Zemlje iz svemira i druga daljinska istraživanja“. Zvonimir Barać će na duhovit način dati pregled industrije računalnih igara, a Red Martyr Entertainment će predstaviti domaću računalnu igru „Saint Kotar“, smještena u ambijent inspiriran Gorskim Kotrom.

Profesionalna pripovjedačica Srebrenka Peregrin interpretirat će hrvatske narodne priče, a autorica Ana Cerovac predstavit će povijesno-fantastični roman „Krsnik“, smješten na područje Istre i Liburnije. O distopiji u vrijeme pandemije, opisanoj u djelima spekulativne fikcije, pričat će gosti iz Sarajeva, a popularni proučavatelj japanske kulture, Velimir Grgić, dat će pregled svojih knjiga o suvremenoj japanskoj (fantastičnoj) kulturi. Na Liburniconu će također biti premijerno predstavljena i elektronička zbirka kratkih priča „Decameron 2020 – priče iz karantene“ koja je nastala na proljeće ove godine kolektivnim stvaralaštvom autora diljem Hrvatske.

U subotu će se pak program nastaviti na terasi hotela Continental u Opatiji, te će biti uživo prenošen i na Youtube kanalu. Nastupit će dr. sc. Davor Horvatić s predavanjem „Od crnih rupa do neutrina – granice trenutne spoznaje svemira“ te Vanesa Ujčić iz Astronomskog društva Rijeka s izlaganjem o manje poznatim Zemljinim gibanjima. Večer će upotpuniti zabavni kviz s područja popularne filmske kulture pod sponzorstvom Amadria Park hotela, a posjetitelji će imati prilike iskusiti i LARP – igru s uživljavanjem u uloge koju će voditi kreativni kolektiv Terrible Creations iz Zagreba.

Finale ovogodišnjeg Liburnicona odvit će se u nedjelju, u prostoru udruge Kulturni front u Opatiji, gdje će se održati predstavljanje društvenih igara za razne uzraste, uz pokoji nagradni turnir i prezentaciju originalne riječke stolne igre „Arcadia Tenebra“.

S obzirom na okolnosti ovo će biti prvi put da se ulaznica neće naplaćivati, a organizatori pozivaju redovite posjetitelje, baš kao i one koji još nisu upoznali Liburnicon, da iskoriste priliku i poprate program ne bi li otkrili neke nove interese i ukuse.

error: Content is protected !!