Jubilarni 60. Zeleni Kastav ove subote na Fortici

Jubilarno izdanje Zelenog Kastva i ovog će puta svim posjetiteljima osigurati velik izbor i bogatu ponudu širokog asortimana domaće hrane, kozmetike i kućnih potrepština

Kastav – Ljeto je ….plodovi marljivih sudionika „Zelenog Kastva“ dozrijevaju i dolaze na 60. „Zeleni Kastav“ koji će se održati u subotu –25. 07. 2020. u vremenu od 09 – 13 sati na našoj dragoj Fortici, u centru Kastva. Vrijeme će biti idealno 27 stupnjeva, sunčano…s laganim vjetrićem ispod krošanja stoljetnih stabala.

Na 60. „Zelenom Kastvu“ sudjelovat će 26 sudionika (popis istih objavljen je na FB stranici Zeleni Kastav), uglavnom naših stalnih uzgajivača i proizvođača – jedan naš najlokalniji, OPG Smojver Milka iz Jurčići kraj Kastva, naša draga sugrađanka koja ima 82 godine i još se bavi poljoprivredom…jedna sjajna energična, draga gospođa koja radi i sada što je radila cijeloga života. Uzgaja malo povrća i prekrasno cvijeće „statice“ koje se osuše i traju jako dugo. Na sajam donosi i malo blitve organskog uzgoja. Njezina životna priča je prožeta radom… no… napisala je i jednu knjigu…planira je objaviti…o Milki Smojver objavit ćemo priču s malo više detalja na Facebook profilu Zelenog Kastva.

Imamo još jednog novog sudionika lokalnog kastavskog – OPG Marot Zdenko s marmeladama kuhanim na starinski način, bez konzervansa, od organski uzgojenog voća.

S nama je po prvi puta i „Vilinsko tkanje“ iz okolice Varaždina s predivnim uporabnim predmetima iz materijala tkanog na tkalačkom stanu sto godina starom, heklanim igračkama i odjevnim predmetima vlastitog dizajna za jogu – imaju i jastuke punjene heljdinim ljuskicama od očuvanih recikliranih tkanina.

OPG Petrinjčica ponovno će biti s nama….donose plave, sočne, slatke američke borovnice na naš sajam – organski uzgoj s puno rada i ljubavi, u dijelu netaknute prirode okolice Petrinje.

Iz Hrvatskog Zagorja, okolice Tuhlja, dolazi OPG Pleško Brankica s proizvodima ruža „Damascena“, starinskih sorti koje imaju intenzivan miris a koriste se u izradi kozmetike i prehrani – donose kreme, hidrolate, sirupe, likere, marmelade…latice sušenih ruža – nikako nemojte propustiti upoznati ih.

OPG Picek Jasna – vrt „Mala vidrica“ iz okolice Županje dolazi sa sezonskim bobičastim voćem – obiljem plodova svoga rada, a OPG Loboda iz Slavonije donosi marelice i breskve. OPG Karas iz okolice Karlovca dolazi s prvim žutim lubenicama.

S nama je i Iris Komesar iz Zagreba s kruhom i štrudlama – kruh od organskih žitarica ručno rađen, bezkvasni, izvanredan.

U uobičajenoj ponudi, kao i do sada bit će izobilje svega – mlade salatine, rigice, radića, glavica salate, mlade blitvice, mlade kapulice, mladog češnjaka, raštike, mrkve, rotkvica, stare kapule, graha, žitarica, pomidora, krastavaca, paprike, mladog krompira, tikvica, cikle, mladog kelja i mladog kupusa, savijača, kruha i kroasana, marmeladi i džemova bobičastog i drugog voća, salsi, „konšerve“, sušenih gljiva, svih mogućih sirupa, izobilje prerađevina – senfova, namaza, octeva, med i apikompleksi, čuveni ocat po recepturi Sv. Hildegard, tjestenine raznih okusa i oblika, razne kombinacije meda i dodataka za jačanje imuniteta, prirodni enzimi, sokovi aronije u raznim kombinacijama, čajevi od ljekovitog bilja, konopljino ulje, proteini i kozmetika, granulat sikavice i mješavina čaja od lista sikavice za detoksikaciju i bolju funkciju jetre, presadnice ukrasnog bilja. Bogatu ponudu upotpunit će i kravlje mlijeko, jogurti, sirutka i sirevi s raznim začinima, ponovno će s nama biti i OPG Perković iz Slavonije s kozjim mlijekom, sirutkom i sirevima raznih okusa i začina, dimljeni i nedimljeni, a i uobičajena bogata ponuda suhomesnatih proizvoda Kmetije Žgajnar iz Postojne!

S nama će biti i puno eteričnog ulja lavande, hidrolata, sapuna, vrećica sušene lavande, jastuka punjenih lavandom . Imat ćemo i vrlo bogatu ponudu kozmetike, parfema, šampona, sapuna i krema za „zdravlje“ od ljekovitog bilja.

I ovoga puta, s nama su ponovno naši dragi DIP-ovci s volonterima i voditeljicom – Martom Berčić…u ponudi imaju svakojakih rukotvorina iz recikliranih prirodnih materijala – BUDITE HUMANI I, MOLIM VAS, NEMOJTE ZAVRŠITI KUPOVINU A DA JEDNU SITNICU NE KUPITE I KOD NJIH – po principu predložene donacije za koju dobijete „potvrdu“ – jako puno im znači da su „prihvaćeni“ – a sve su to mladi ljudi sa puuuno zdravstvenih teškoća. Sakupljaju novac za uređenje njihovog novog poslovnog prostora.

Na INFO Zeleni Kastav, koji će uobičajeno biti smješten na samom ulazu u prostor Fortice, dezinficirajte ruke sa sredstvom na stolu, a nakon toga Vas molimo da upišete svoje kontaktne podatke kako bismo bili usklađeni s naputkom Ravnateljstva CZ RH. Moći ćete dobiti i sve informacije vezano uz održavanje sajmova, učlanjenja u neku od Grupa solidarne razmjene, akcije sakupljanja čepova koja je u tijeku, akcije darivanja/posuđivanja knjige.

S nama će biti i naši prijatelji „redari“ iz UHBDR Kastav, te Vas molimo da poštujete njihove upute oko parkiranja, zaustavljanja i nestvaranja gužve, kako bismo ispoštovali sve naputke Grada Kastva i Kriznog stožera CZ Grada Kastva.

U petak, u 18:06 sati poslušajte emisiju „Živko i Zdravko“ našeg medijskog pokrovitelja Radio Kastva, a za sve one koji ne uspiju, na FB stranici Zeleni Kastav bit će objavljen i link snimke radio emisije, u kojoj ćete doznati sve važne informacije vezano uz nadolazeći 60. „Zeleni Kastav“.

Mjesec srpanj je „mjesec bez plastike“, te ćemo nastojati da je što manje koristimo, a ujedno pozivamo posjetioce da dolaze u kupovinu sa platnenim torbama, kako bismo dali i mi mali prilog za budućnost čovječanstva.

Tijekom sajma, u subotu ćemo imati i uobičajeno javljanje uživo, s nagradnom igrom za slušatelje. Hvala Radio Kastvu!

Prostor našeg druženja i ovoga puta krasit će radovi dječice osnovnih škola i vrtića iz Kastva i okolice, veliko im hvala. Veliko hvala i Gradu Kastvu, Kriznom stožeru CZ Grada Kastva, TZ Grada Kastva, LAG-u Terra Liburna, HUBDR Kastav i našem dragom prijatelju – fotografu/ volonteru, Branku Janiju Kukurinu koji je s nama od prvoga sajma.

Organizatori se zahvaljuju uzgajivačima i proizvođačima, kao i sadašnjim i budućim volonterima. Također se mole svi proizvođači i posjetitelji da se pridržavaju protuepidemioloških naputaka i ponašaju odgovorno.

error: Content is protected !!