Jubilarni deseti Dani antifašizma u Opatiji govore o autoritarnim obrascima vladanja i poručuju da ‘Antifašizam nije mit’

Organizatori su u dosadašnjih devet izdanja predstavili niz društveno aktualnih tema, kroz koje su obradili suvremenu prijetnju fašizma – ne (samo) kao nacionalnističke ideologije koja je uzrokovala brojna stradanja sredinom prošlog stoljeća, već i kao moderne boljke primjetne u nasilju nad drugima i drugačijima diljem svijeta.

Opatija – Jubilarno, deseto izdanje Dana antifašizma u Opatiji održat će se od 6. do 8. ožujka, ponovo u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Opatije te Gimnazije Eugena Kumičića, a uz potporu Grada Opatije i Primorsko-goranske županije.

Organizatori su u dosadašnjih devet izdanja predstavili niz društveno aktualnih tema, kroz koje su obradili suvremenu prijetnju fašizma – ne (samo) kao nacionalnističke ideologije koja je uzrokovala brojna stradanja sredinom prošlog stoljeća, već i kao moderne boljke primjetne u nasilju nad drugima i drugačijima diljem svijeta.

Počasni predsjednik UABA Opatija Oleg Mandić i predsjednik UABA Opatija Bruno Starčić prisjetili su se se 2009. kada su zajedno s Tatjanom Matetić i Suzanom Cvetković osmislili ideju o održavanju manifestacije koja je kroz desetljeće postojanja potvrdila svoj pravi smisao. Podrška javnosti i medija je imala veliku ulogu u tome te stoga svima zahvaljujem, poručio je Oleg Mandić. Nakon održavanja 10. Dana antifašizma objavit ćemo zbornik, a posebno nas veseli velik interes građana za programe manifestacije, naglasio je Bruno Starčić

Oliver Kvasina, ravnatelj opatijske Gimnazije Eugena Kumičića, istaknuo je kako je Gimnazija od samog početka održavanja Dana antifašizma aktivno uključena u sve aktivnosti. Riječ je o srednjoj školi poznatoj po aktivizmu i njegovanju ljudskih prava, a u programe koje oni organiziraju rado se uključuju i ostale opatijske srednje škole, kao i osnovna škola. Profesori i učenici GEK-a sudjelovat će u programu sva tri dana 10. Dana antifašizma, a 7. ožujka odlaze u posjet Spomen području Jasenovac.

Kroz svoj program 10. Dani antifašizma suprotstavljaju se svim oblicima negiranja zločinačkog karaktera Jasenovca, otvorenog ili prikrivenog veličanja ustaštva i svih drugih oblika revizije povijesti kojih smo svjedoci u Europi, a posebno u Hrvatskoj, svjedočeći tako da projekt Dana antifašizma ima svoje opravdanje i svrhu kao inicijativa koja permanentno upozorava na agresiju suvremenog desničarstva i neofašizma prema tekovinama antifašizma i kao projekt koji njegujući kulturu sjećanja odgaja generacije u duhu antifašizma kao jednog od temelja na kojima počiva suvremena Europa, istaknuo je suorganizator opatijskih Dana antifašizma, ugledni politolog Neven Šantić.

Prema već ustaljenom obrascu, prvi dan – srijeda 6. ožujka, rezerviran je za filmsko druženje uz temu „Autoritativni obrasci vladanja“. Posjetitelji u Villi Antonio imat će prilike pogledati mađarski dokumentarni film iz 2014. godine, „Model Erpatak“ redatelja Bennyja Brunnera. Projekcija filma počinje u 17 sati, a po njegovu završetku program se nastavlja razgovorom u kojem će sudjelovati profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj uz moderaciju Jelene Androić.

Drugi dan – četvrtak, 7. ožujka – posvećen je mladima, a ove godine posvećen je posjetu Spomen obilježju Jasenovac pod vodstvom Sare Meszaros, dok se trećeg dana, u petak 8. ožujka, tradicionalno održava tribina s temom koja sublimira program DAF-a. Ove godine tema je „Antifašizam nije mit“, a tribina na kojoj sudjeluje povjesničar Hrvoje Klasić uz moderatora Nevena Šantića počinje u 17.30 sati u Villi Antono.

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net