Jubilarno 15. izdanje sajma Zeleni Kastav održava se u ponedjeljak pred sportskom dvoranom @ Kastav

ARHIVA

U sklopu projekta “Hranom do zdravlja”, u organizaciji Grupe solidarne razmjene Krnjevo, ovoga puta bit će organizirano predavanje pod nazivom “Naša prehrambena sigurnost”, tjedan dana nakon “Zelenog Kastva”- u ponedjeljak, 22. siječnja u Vijećnici grada Kastva u 18 sati, uz slobodan ulaz.

Kastav – Jubilarno 15. izdanje sajma ekološke, biodinamčke i organske hrane „Zeleni Kastav“ odražt će se sutra, u ponedjeljak 15. siječnja u vremenu od 16 do 19 sati, na prostoru zone Školske sportske dvorane Kastav, zavisno od vremenskih prilika – na otvorenom prostoru ispred Boćarskog kluba Kastav ili u natkrivenom parkirnom prostoru Školske sportske dvorane.

– Početak je godine, zimski period i ponuda je malo manja u odnosu na zeleni dio poljoprivredne proizvodnje, no i ovoga puta s nama će biti šesnaest uzgajivača i proizvodjača sa svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i poduzecima. Nudit će se korjenasto povrće i zelenje, voće, voćne prerađevine i sokovi, mlijeko i mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate prerađevine, sušeni vrganji, bučino ulje i prerađevine, brašna, kukuruz i žitne pahuljice, izobilje raznih vrsta kruha, slastica i torti, te sjajna “nutela” od kozjeg mlijeka, kazala je Irena Kukurin Barić uime organizatora.
Naglasila je kako će se na sajmu moći kupiti i zadnje ovosezonske mandarine, naranče, kumkvat i kivi OPG-a Klaudia Krstičević iz Metkovića, a koji će biti i predstavljeni u informativnim lecima na samom stolu proizvođaca, te na Facebook stranicama Zelenog Kastva.

– Novost u ponudi je i “Kampanjola” d.o.o iz Svetvinčenta u Istri sa svojim “craft” pivom koje proizvode u vlastitom pogonu koji je registriran i prijavljen u Ministarstvu zdravstva RH, te udovoljava propisanim tehničkim uvjetima proizvodnje hrane. Pivo se proizvodi od ekoloških sastojaka koji se nabavljaju iz inozemstva. Postupak proizvodnje je potpuno prirodan, a pivo je nepasterizirano i nefiltrirano. Trenutno su u ponudi dvije vrste piva – “Pale Ale” (svijetlo pivo prirodne arome, rađeno od tri vrste ječmenog slada i tri vrste hmelja) i “Porter” (tamno pivo od pet vrsta ječmenog slada i tri vrste hmelja). Pivo je u postupku certifikacije, kazala je Kukurin Barić, naglasivši kako će na sajmu ponovo sudjelovati i matuljski proizvođač ekoloskih deterdženata i sredstava za čiscenje, “Hortiriviera” d.o.o.

Obzirom da će za koji dan “Antonjski rog” najaviti početak karnevalskog razdoblja, uz stalnu postavu radova kastavskih dječjih vrtića – “Vladimir Nazor”, “Poneštrica” i “Kockica”, te osnovnih škola “Milan Brozović” iz Kastva i “Drago Gervais” iz Brešca, ona će za ovo izdanje sajma biti dopunjena prigodnim karnevalskim radovima.

U sklopu projekta “Hranom do zdravlja”, u organizaciji Grupe solidarne razmjene Krnjevo, ovoga puta bit će organizirano predavanje pod nazivom “Naša prehrambena sigurnost”, tjedan dana nakon “Zelenog Kastva”- u ponedjeljak, 22. siječnja u Vijećnici grada Kastva u 18 sati, uz slobodan ulaz.

– Prehrambena sigurnost je jedna od najvažnijih komponenti osobne sigurnosti svakog od nas, a time i nacionalne sigurnosti, no rijetko o njoj međusobno razgovaramo. Možda je tome razlog trenutno laka dostupnost hrane iz mnoštva trgovačkih lanaca, no to su sustavi koji posluju i traju samo dok svojim vlasnicima donose profit. Ukoliko se iz bilo kojih razloga dogodi da ti sustavi prestanu funkcionirati, što će se dogoditi sa našom prehrambenom sigurnosti? Nesporne, neizbježne, brze i velike planetarne promjene su ispred nas. One klimatske i zbog kraja ere fosilnih goriva su samo neke od njih, ali će mijenjati sve, pa i našu prehrambenu sigurnost. Krajnje je vrijeme da o tome počnemo razgovarati, jer živimo u regiji koja je osobito ranjiva na nadolazeće promjene. Uvodnu prezentaciju o tome što sve ugrožava našu prehrambenu sigurnost i moderiranje razgovora – voditi će Zoran Skala (Nacionalno tranzicijsko središte za Hrvatsku), zaključila je Kukurin Barić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!