Jubilarno trideseto izdanje međunarodne likovne manifestacije Mandrać održava se ovog vikenda @ Volosko

mandrac_2014_veliki_poduckun_net

Glavni dan likovnog ”jubilarca” bit će nedjelja, kada će umjetnici iz desetak zemalja izlagati na otvorenom i sudjelovati u nagradnom natječaju. Tijekom čitavog dana trajat će ulični glazbeni program ”Paleta nota” čiji će vrhunac biti završni koncert Jelene Radan i dua Meritas.

mandrac_2015_plakat

Volosko – Jubilarni 30. Mandrać, tradicionalna međunarodna likovna manifestacija koja se održava u Voloskom, ovog vikenda ponovo će ugostiti brojne umjetnike profesionalce i amatere koji će izložiti svoje radove ili ih stvarati na licu mjesta. Uz likovno stvaralaštvo, neće na Mandraću koji se održava u subotu i nedjelju, 29. i 30. kolovoza, nedostajati niti glazbenih događanja čiji će vrhunac biti koncert When Tomorrow Comes u kojem će glasove spojiti djevojke Meri Jaman i Anita Valo iz Dua Meritas te Jelena Radan.

– Od malog, lokalnog okupljanja slikara ova je manifestacija tijekom trideset godina prerastala u ugledni, tradicionalni umjetnički događaj na kojem je važno sudjelovati. Posljednjih godina izložena umjetnička djela se isprepliću s uličnom glazbom i performasima i Mandrać, osim strukovne razine koju osigurava međunarodni žiri i vrijedne nagrade, postaje i autentičan turistički doživljaj. Ovog ljeta slavimo okrugli, trideseti Mandrać, kazali su organizatori iz Hrvatskog muzeja turizma.

Događanja u sklopu Mandraća počet će u subotu, 29. kolovoza kada se održava dječje izdanje festivala – u jutarnjim satima, od 9 do 14 sati, stotinjak likovno nadarenih mališana stvarat će svoje radove, a iza 14 sati održat će se i koncert i igrokaz za djecu ”Mjesto za mene” u kojem će glavne zvijezde biti upravo Meritasice i Jelena Radan.

Mandrać 2013 odrasli

Glavni dan likovnog ”jubilarca” bit će nedjelja, kada će umjetnici iz desetak zemalja izlagati na otvorenom i sudjelovati u nagradnom natječaju. Tijekom čitavog dana trajat će ulični glazbeni program ”Paleta nota” čiji će vrhunac biti završni koncert Jelene Radan i dua Meritas.

U sklopu Mandraća održava se i niz popratnih događanja. Tako je u Umjetničom paviljonu ”Juraj Šporer” otvorena izložba ”30 godina Mandraća” na kojoj su predstavljena izabrana djela nagrađenih autora tijekom trideset godina postojanja Tradicionalne međunarodne likovne manifestacije Mandrać i ispričana priča o povijesti ”Mandraća”. Izložba se može pogledati do 13. rujna. Inicijator Mandraća Claudio Frank održat će u Mandraću u subotu u 20 sati aukciju slika i koncert, a u lučici će biti postavljena ”Svakodnevni Mandrać”, izložba fotografija Igora Brajdića kojom je autor uhvatio svakodnevni život lokalnog stanovništva, turista, djece, konobra, kuhara, gostiju i umjetnika u samom srcu Voloska u lučici Mandrać.

Tijekom Mandraća, u sklopu programa ArtExchange Volosko predstavit će se strukovne kulturne udruge (ArtBazar, OpArt, Rijeka – kandidat za prijestolnicu kulture,..), galerije i galeristi, proizvođači i trgovci okvira, slikarskog pribora i materijala.

O pobjednicima natječaja odlučivat će žiri koji čine akademski slikar Claudio Frank, povjesničarka umjetnosti i kustosica u MSU Zagreb Nataša Ivaničević te povjesničarka umjetnosti i kustosica iz Beograda Ana Panić.

Sponzori događanja su Hotel Miramar, Tiskara Zambelli, Galerija – Atelier Giulio Bonačić, Staklo Žerić, Konoba Tramerka, Pizzeria Moho, Restaurant Mili, Galerija Miletić iz Pule, Local Books and Crafts Adamić te Caffe bar Eugenian.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!