Kaisernacht 2010. @ Opatija

kaiser_sm1Opatija – ”Kaisernacht“ će se drugu godinu zaredom održati u Opatiji od 16. do 19. srpnja, najavljeno je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji. Ovaj veliki glazbeno scenski projekt zamišljen je da oživi kroz glazbu, scenu i različite manifestacije u gradu Opatiji duh prošlih stoljeća koji je ostavio traga na opatijskom poviješću te time upotpuni turističku ponudu Opatije u ljetnim mjesecima. Mali performans priredili su Goran Navojec i Leonora Surian koji su spremno pozirali u oldtimeru potpomognuti našim snagama – ekipom iz Oldtimer kluba ‘Liburnija classics’.
Opatija je svojim ljepotama očarala aristrokraciju, svjetsku elitu, državnike, glazbene, filmske, kazališne, književne i sportske ikone i sve posjetitelje.
Dani ”Kaisernachta“ su dani koji povezuju i nadopunjuju kulturnu i turističku ponudu kroz dramsku, glazbenu, plesnu, vokalnu i likovnu umjetnost, autohtoni izričaj i visoke europske standarde gastronomije i hotelijerske ponude, rekla nam je Jasna Doričić Sanković, direktorica TZ Opatija.
Program je ove godine izrazito bogat, a centralni događaj je kao i prošle godine dramsko-scenski spektakl ”Kaisernacht“ na terasi hotela Milenij i plaži Slatina u subotu 17.srpnja 2010. Ove su godine brojni noviteti kao Oldtimer špancir taxi koji će dva dana besplatno prevoziti sve goste Opatije, kao i mnogi drugi sadržaji. Kompletan program možete pročitati u nastavku teksta.
Petak, 16.07.2010.
11.00 – MERITO NAVALE, Hotel Imperial
Izložba maketa brodova – svečano otvaranje
Merito Navale je počasna zastava za unapređenje navigacijske i pomorske trgovine utemeljena 1850. godine od cara Franje Josipa I. Dodjeljivanja je i pomorskim kapetanima Opatije kao priznanje za civilnu službu Carstvu. Na prednjoj strani na vrpci je ispisano Viribus Unitis (”Pobijedit ćemo zajedno“ ).
20.00 – PROMENADA KONCERT
Akademski glazbenici i njihovi brojni gosti koncertnim nastupima podariti popularnu glazbu svih vremena i podsjetiti na ljepote valcera, polke, mazurke…
GASTR(O)PATIJA – Paviljon Juraj Šporer
Izložbeno – gastronomska manifestacija – priređivač Damjan Miletić, prof
OPATIJSKE OŠTARIJE
U opatijskim oštarijama za vrijeme Austro – Ugarske Monarhije odvijao se i dio društvenog života grada. Druženja, domaća pjesma, popularne igre poput boćanja, briškule i trešete, maškarani ples. U program se uključuje Udruženje obrtnika grada Opatije i ugledni ugostitelji.
Od 20.00 – 22.00 sati – OLDTIMER ŠPANCIR TAXI
Dvosatni besplatni prijevoz Opatijom turista i gostiju uz ”Liburnia classic oldtimer club” i animatore-turističke vodiče.
ŠTAND FEST
Izložbeno-prodajni program visokih umjetničkih i drugih vrijednih radova na
dvadesetak atraktivnih lokacija u gradu Opatiji (izrađuju se kišobrani od svile, tradicijska glazbala, keramika, lepeze…)
21.30 – POTRESUJKA & STRAUSS, scensko – glazbena priredba
Hrvatska ulica slavnih, Povodom dočeka cara Franje Josipa I
22.00 – ULJUDNO OPATIJSKI, park Sv.Jakova – Fontana
Svečani defile konobara (dame i gospoda iz opatijskih hotela )
22.15 – CHAMPAGNE 100
Na prostoru nedaleko mramornih zvijezda oko Fontane otvaranje i točenje boca pjenušca za dvorjane, goste i turiste na svečanom dočeku cara Franje Josipa I.
22.30 – SACHER TORTA ”Kronprinzessin Stephanie”
Hotel Imperial – svečanost kušanja najduže Sacher torte na svijetu
23.00 – SERENADA
Klape – Pod balkonima opatijskih hotela i na otvorenim prostorima (pjevaju groficama, markizama i dvorjankama)
Napomena: Promenad(e)a Koncert, Štand Fest, Serenada te Balski i dvorski plesovi odvijat će se uoči i nakon svečanoga dočeka cara Franje Josipa I. Programi će se održavati tijekom sva tri dana na otvorenim prostorima ispred opatijskih Hotela, na Slatini. Ribarska sela dio su tradicijskoga naslijeđa te kao takva od posebne vrijednosti za opću sliku i dojmove s manifestacije.
SUBOTA, 17.07.2010.
11.00 – KOČIJA 1894
DVD Opatija, u znak sjećanja na prvi dolazak cara Franje Josipa I u Opatiju, simulacija gašenja požara.
20.00 – PROMENAD(e)A KONCERT
20.00 – 22.00 OLDTIMER ŠPANCIR TAXI
21.30 – KAISERNACHT
Dramsko-glazbeni spektakl, posvećen Gustavu Mahleru, slavnom kompozitoru povodom 110. godišnjice boravka i skladanja u Opatiji @ Hotel Milenij. The Lady is a Tramp – Es dur – aranžman Luther Vandross
23.00 – Puhački orkestar LOVRAN
”Violete di Abbazia“ potpuri valcera i polki
23.30 – LIBURNIA BAL, Hotel Kvarner (terasa)
Liburnia bal je građanski bal i priredba s plesom. Osim kotiljonskih poklona kojima prema tadašnjim običajima dame darivaju svoje izabranike, plesnih redova, najave uglednika i plesnih parova održat će se i izbor PRVE DAME BALA.
NEDJELJA 18. 07. 2010.
11.00 – MAZURKA 2010, Hotel Imperial (terasa)
Izbor NAJLJEPŠE BALSKE HALJINE i PRINCA i PRINCEZE ”Kaisernachta“ pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Opatije.
20.30 – Otvoreni prostori Opatije KLAPE, TRADICIJSKA I PLESNA GLAZBA
Opatijski hoteli i restorani
22.00 – VATROMET
Plaža Slatina
Nikola Cvjetović

error: Content is protected !!