Kako smo glasali: Liburnija premoćno za Josipovića, kontra ostatku države @ Opatija, Matulji, Lovran, Kastav, Mošćenička Draga

predsjednicki_izbor_kolinda_grabar_kitarovic_ivo_josipovic_2015_drugi_krug

Kastavsko je biračko tijelo na svim dosadašnjim izborima pokazivalo ”najdesnije” tendencije od svih liburnijskih gradova i općina, a drugačije nije bilo niti jučer – Kolindi je pripalo više od trećine glasova, odnosno 36 posto, dok je Josipović zaslužio 64 posto.

Opatija, Matulji, Lovran, Kastav, Mošćenička Draga – Da se pitalo (samo) stanovnike liburnijskih gradova i općina, Ivo Josipović na izborima za predsjednika Republike Hrvatske pobijedio bi s lakoćom i uz vrlo uvjerljivu prednost.
Očekivano, najveću prednost na našem području, kandidat ljevice imao je u Mošćeničkoj Dragi, gdje je osvojio čak 84 posto glasova, dok je novoj predsjednici pripalo preostalih 16 posto važećih glasova. Na izbore se odazvalo 840 Dražana, što je nešto iznad 60 posto, a zanimljiv porast broja nevažećih listića kojih se skupilo gotovo 3 posto, mogao bi odavati i potporu Ivanu Viliboru Sinčiću koji je prije dva tjedna u najmanjoj liburnijskoj jedinici lokalne samouprave osvojio 20 posto glasova i drugo mjesto.

Lovranci su također bili ”disciplinirani” u izlasku na izbore i podršci bivšem predsjedniku. Ukupno 2.100 građana (56 posto) izašlo je na birališta, oko 2 posto učinilo je svoj listić nevažećim, a od ostatka 78 posto glasalo je za Josipovića. Kolindi Grabar Kitarović preostalo je 22 posto glasova.

Prema istoku, Josipovićeva prednost sve se više smanjivala. U Opatiji je kandidatkinja desnice uzela više od četvrtine važećih glasova, ili oko 1.600 glasova od otprilike 6.000 važećih listića. Izlaznost u Opatiji bila je veća od 55 posto, a nevažećih glasova bilo je više nego što je u prošlome krugu bilo glasova za Milana Kujundžića – ukupno 160 ili 2,6 posto.

Isti postotak nevažećih listića, uz nešto veću izlaznost od 59 posto, zabilježen je i u Matuljima, gdje je Grabar Kitarović osvojila 28 posto važećih glasova. Josipoviću je pripalo 72 posto od ukupno nešto manje od 6.000 glasova.

Kastavsko je biračko tijelo na svim dosadašnjim izborima pokazivalo ”najdesnije” tendencije od svih liburnijskih gradova i općina, a drugačije nije bilo niti jučer – Kolindi je pripalo više od trećine glasova, odnosno 36 posto, dok je Josipović zaslužio 64 posto. Izašlo je oko 5.300 od 9.000 upisanih birača, ili 58 posto, a točno 123 glasačka listića bila su nevažeća.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!