Kako smo glasali – Liburnija premoćno za Josipovića, Sinčić drugi u Mošćeničkoj Dragi, Kujundžić na razini statističke pogreške

izbori_glasanja

Bolji nego na razini Hrvatske bio je i Ivan Vilibor Sinčić, iznenađenje ovih izbora, koji je u Mošćeničkoj Dragi čak izbio na drugom mjesto prema ”popularnosti” i s njega istisnuo Kolindu Grabar Kitarović. Ne čudi takav rezultat, budući da je Draga glasački često ”poravnata” s Istrom, gdje je također Sinčić ostvario odličnih dvadesetak posto glasova i stigao do drugog mjesta.

Opatija, Kastav, Lovran, Matulji, Mošćenička Draga – Pet gradova i općina liburnijskog kraja u nedjelju je dalo snažnu podršku Ivi Josipoviću u borbi za drugi predsjednički mandat, jer je kandidat 18 stranaka predvođenih ekipom iz Kukuriku koalicije u Opatiji, Kastvu, Matuljima, Lovranu i Mošćeničkoj Dragi ostvario znatno bolje rezultate nego na državnoj razini.

Bolji nego na razini Hrvatske bio je i Ivan Vilibor Sinčić, iznenađenje ovih izbora, koji je u Mošćeničkoj Dragi čak izbio na drugom mjesto prema ”popularnosti” i s njega istisnuo Kolindu Grabar Kitarović. Ne čudi takav rezultat, budući da je Draga glasački često ”poravnata” s Istrom, gdje je također Sinčić ostvario odličnih dvadesetak posto glasova i stigao do drugog mjesta.

Šezdeset i jedan posto od nešto manje od 700 birača, odnosno polovice biračkog tijela, koji su u nedjelju izašli na birališta u Dragi zaokružilo je ime Ive Josipovića, dok je visokih 22 posto svoj glas dalo Ivanu Sinčiću. Kolinda Grabar Kitarović na trećem mjestu stigla je do 14 posto, dok je Milan Kujundžić s nešto sitno iznad jedan posto ostao na razini statističke pogreške.

Lovranci su Josipoviću dali točno jedan posto više glasova od Dražana – izašlo je ukupno 1.700 birača ili 45 posto – a Josipović je osvojio 62 posto njihovih glasova. Za drugo mjesto vodila se ”mrtva trka” između mladog kandidata Živog zida i plave Grobnišćice – oboje su dobili iznad 17 posto glasova, pri čemu je Kolinda bila ”za prsa” bolja od Sinčića sa 17,19 posto naspram 17,01 posto. S 1,8 posto glasova, Milan Kujundžić niti ovdje nije ”preskočio prag” statističke pogreške.

U Opatiji, gdje je glasalo 5.000 stanovnika ili 45 posto ukupnih birača, Josipović je ostao nekoliko promila ispod 60 posto, dok je Kolinda Grabar Kitarović drugo mjesto izborila s 3 puta manje glasova – nešto iznad 19 posto. Sinčić, koji barem prezimenom djeluje ”domaće”, i ovdje je solidno prošao uzevši 17,3 posto glasova, dok je Kujundžiću pripalo preostalih 2,2 posto.

Iako je u matuljskom Općinskom vijeću HDZ trenutačno najjača stranka sa čak 4 od 17 vijećnika, većina je građana i dalje sklonija lijevim opcijama, koje su zajedničkim snagama uzele 75 posto glasova. Od toga je većina pripala Josipoviću čije je ime zaokružilo 55 posto od 4.500 birača izašlih na izbore (nešto manje od 44 posto ukupnog biračkog tijela), dok je preostalih 20 posto pripalo Sinčiću. Kandidatkinja HDZ-a bila je za postotak bolja i zastala na 21 posto, dok je Kujnudžić ostao nekoliko promila ispod 2 posto glasova.

Najzapadnija liburnijska jedinica lokalne samouprave – Kastav – ujedno je i ”najdesnija”, pa jedino ovdje Josipović nije uspio osvojiti apsolutnu većinu, nego je stigao do 49 posto od 4.000 birača (ili 44 posto ukupnog biračkog tijela) izašlih na izbore. Grabar Kitarović je pak, ostala postotni poen ”kratka” u pokušaju da ”dohvati” 30 posto glasova birača, te se zaustavila na 29 posto. Sinčić je i ovdje uzeo solidnih 18 posto glasova, dok je Milan Kujundžić u Kastvu ostvario svoj najbolji rezultat na Liburniji – 2,8 posto glasova.

Neizvjesna bitka za Pantovčak koja će se za dva tjedna odvijati u Hrvatskoj, sudeći prema ovim rezultatima, neće biti niti malo neizvjesna – možemo procijeniti da će od Kastva do Mošćeničke Drage Josipović osvajati od 60 do 80 posto glasova u drugome krugu.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!