Kako smo glasovali? Lijeva opcija na Liburniji u padu, ali i dalje izrazito dominantna @ Opatija, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga, Kastav

volosko_opatija_kuk_more_panorama_2016 (2)

Uz izlaznost birača između 50 i 55 posto, te manje razlike između pet jedinica lokalne samouprave, Liburnija je pokazala zajednički trend – SDP s partnerima i ”regionalisti” i dalje su omiljene opcije, no sve više birača podržava HDZ, ali i manje stranke poput Mosta ili Živog zida i Akcije mladih.

Opatija, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga, Kastav – Razmišljanja birača na liburnijskom području uglavnom su usklađena na čitavom prostoru od Drage do Kastva, ali i u skladu s promišljanjima birača u čitavoj Primorsko-goranskoj županiji, odnosno 8. izbornoj jedinici koja uključuje i Istru, ali isključuje Gorski kotar i Kastav.

Iznimka od uobičajenog liburnijskog obrasca – u kojem dominira Narodna koalicija, uz dvostruko slabiji HDZ te ”blisku pratnju” regionalaca i prelazak praga Mosta i Živog zida s partnerima – bila je najmanja jedinica lokalne samouprave, koja je doslovno ”preslikala” rezultate na razini čitave izborne jedinice. Mošćenička Draga, najbliža Istri, ima ”posebnu ljubav” prema IDS-u, pa je tako ovdje ta stranka u koaliciji s PGS-om i Listom za Rijeku zauzela drugo mjesto iza SDP-a s partnerima. Konkretno, Narodna koalicija zaslužila je 47 posto glasova, regionalisti 21 posto, slijedio je HDZ s 11, Most sa 6,4 posto te Živi zid s Akcijom mladih i strankom Promijenimo Hrvatsku sa šest posto. Ostale stranke uglavnom su ispod 2 postotna poena, a tu listu predvodi Pametno koje se sasvim približilo ”okrugloj dvojci”.

– Rezultati izbora pokazuju da građani vjeruju u najjaču regionalnu opciju – IDS-PGS-RI. Ova je koalicija danas ostvarila još jednu veliku pobjedu, još jedan fantastičan uspjeh, izjavio je predsjednik IDS-a Boris Miletić u obraćanju medijima nakon što je Državno izborno povjerenstvo objavilo prve neslužbene rezultate izbora.

Predsjednik IDS-a zahvalio se svim građankama i građanima koji su se odazvali na parlamentarne izbore, posebice onima koji su svoj glas dali najjačoj regionalnoj opciji – koaliciji IDS-PGS-RI, a zahvalio je i svim političkim strankama koje su poduprijele put IDS-a te predstavnicima nacionalnih manjina, brojnim udrugama građana civilnog društva i svim partnerima ”naše prirodne koalicije koja će se u Saboru od prvoga dana boriti za još jače regije, za Istru, Liburniju, Rijeku i Kvarnerske otoke”.

Inače, Draga je sa odazivom od 55 posto, odnosno sa 725 birača koji su izašli na izbore, od mogućih 1.304, predvodila i u ovoj kategoriji. U Lovranu je na izbore izašlo 1.732 od ukupno 3.508 birača, odnosno ”za dlaku” točno polovica elektorata, a uglavnom su se odlučivali za SDP. Konkretno, Narodna koalicija osvojila je 50 posto glasova, HDZ 15 posto, a regionalisti 14 posto glasova. Činjenica da je Akcija mladih u Lovranu na vlasti, zahvaljujući načelniku Alanu Sankoviću koji ipak nije bio na listi, pogurala je zajedničku listu sa Živim zidom na 4. mjesto s 8 posto glasova, da bi se na 5. mjesto smjestio Most sa 5,5 posto glasova. Ostale su opcije daleko ispod 2 posto glasova, a ”best of the rest” je lista Istarskih demokrata s 1,6 posto.

U Opatiji je na vlasti SDP u partnerstvu s HNS-om i HSU-om, a to je i ”osovina” Narodne koalicije koja je u ovom gradu osvojila 44 posto glasova. Na drugom mjestu HDZ je ostvario respektabilnih 18 posto glasova, a na treće mjesto plasirala se lista IDS-PGS-RI sa 14 posto glasova. I ovdje je Akcija mladih relativno jaka, s gotovo 9 posto glasova u kombinaciji sa Živim zidom i Promijenimo Hrvatsku stigla je na 4. mjesto, a Most na čijoj je listi bio i predsjednik Liburnijske stranke i opatijski vijećnik Nikica Pažin, plasirao se na 5. mjesto sa 7,5 posto potpore glasača. Među preostalim strankama, koje su ispod 2 posto, predvode Pametno i Bandić sa otprilike 1,8 posto glasova.

Opatija ima najveće biračko tijelo na Liburniji, ukupno 10.182 registrirana glasača, a biralištima je pristupilo njih 52 posto. Pestotinjak birača manje ima u Matuljima, a na izbore se odazvalo njih 4.976 ili 51 posto, te s većinom od 45 posto podržali SDP i partnere iz Narodne koalicije. Na drugom mjestu je HDZ s visokih 19 posto glasova, a slijede IDS s partnerima i 13 posto glasova, Živi zid s Akcijom mladih i Promijenimo Hrvatsku s 9 posto te Most sa 7 posto glasova birača. Bandićeva Stranka rada i solidarnosti s 1,8 te Pametno s 1,6 posto glasova jedine su preostale opcije koje su skupile više od 1 posto podrške među biračima.

Kastav pripada 7. izbornoj jedinici u kojoj su ”pravila” ponešto drugačija, pa je tako drugačiji i izgled u ”top 5” prema rezultatima nedjeljnih izbora. Ipak, Narodna koalicija dominantna je, no s nešto slabijim rezultatom od 41 posto glasova birača. Gotovo četvrtina birača, odnosno nešto ispod 25 posto, odlučila se za HDZ, a na treće mjesto izbio je Živi zid s Akcijom mladih i Promijenimo Hrvatsku koji je s 11,45 posto glasova bio izbor svakog 9. birača. Tradicionalno, IDS ne izlazi izvan ”matične” 8. izborne jedinice, no ovog puta nastupili su u i 7. kojoj pripada i Kastav, gdje su osvojili 9 posto glasova, dok se na 5. mjesto plasirao Most s podrškom od 7 posto. Stranka Pametno i lista Milana Bandića ostali su na točno 2 posto biračke podrške. Inače, od ukupno 8.452 upisana birača, na izbore je u Kastvu izašlo njih 4.494 ili 53 posto.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!