Kako surađivati s privatnim sektorom

opatija_razvojOpatija, Matulji, Kastav, Lovran, Mošćenička Draga – Mogu li liburnijski gradovi i općine naučiti ponešto o lokalnom razvoju na primjeru Ljubljane, koji je velikodušno predstavio njen gradonačelnik Zoran Jankovič na susretu gradonačelnika i poduzetnika održanom ovog vikenda u Grand hotelu ”4 opatijska cvijeta”? Naime, Jankovič na čelu Ljubljene provodi svoj prvi mandat, i pri kraju je treće godine. Za to vrijeme pokrenuo je niz razvojnih projekata, promijenio lice ovog srednjoeurposkog grada (primjerice, centar grada zatvoren je za promet automobila) i uživa podršku od oko 85 posto svoih sugrađana.
txt_razvoj1
Recept antirecesijskog poslovanja koji je Jankovič uveo svodi se na tri važne točke. Prvenstveno, zamrzavanje svih nameta građanima – od komunalnih naknada, cijene odvoza smeća, cijene vode, vrtića i prireza – sve ostaje na jednakim razinama. To je ideja koju su i neki naši čelnici počeli primjenjivati, pa je, recimo, Grad Opatija na sebe preuzeo poskupljenje cijene vrtića.
Druga važna stvar je potpora lokalnom poduzetništvu. U Ljubljani, istaknuo je Jankovič, tijekom njegova mandata niti jedno poduzeće nije otišlo u stečaj, a prosječna plaća najveća je u (bogatoj) Sloveniji. Nešto slično događa se i kod nas – Opatija je smanjila cijene zakupnina i uvela programe poticanja investicija (”Poduzetnik”) – ali ne u dovoljnoj mjeri. Ono gdje ljubljanski poduzetnici dobivaju najveću pomoć od svoga grada jest smanjivanje birokratskih procedura, lakše ostvarivanje poslovnih projekata i kontinuirani dijalog na razini uprava grada – privredni sektor.
Međutim, treća antirecesijska mjera upravo je i najvažnija – pojačavanje investicija usprkos, ili baš zahvaljujući, recesiji.
– Sad se nalazimo u prilici za još veća ulaganja, jer cijena investicija nikad nije bila ovako niska, i mi planirane projekte realiziramo i 30 posto jeftinije, rekao je Jankovič. Dakle, recesija je smanjila broj građevinskih investicija u zemlji, pa se građevinske tvrtke moraju nadmetati za preostala velika ulaganja, što znatno ruši cijenu radova. S druge strane, gradske investicije, kao nekakav novi ”new deal” jačaju i na životu održavaju lokalno gospodarstvo koje u njima sudjeluje.
Ljubljana je, tako, na dobrom putu da ostvari 22 projekta koja je Jankovič predstavio kao svoj izborni program, prije samo tri godine. Na Liburniji, teško da ćete se sjetiti makar i dvije investicije odrađene posljednjih godina. A recept nije uopće kompliciran – komunikacija s gospodarstvom i sloga oko potrebnih projekata, jer lova u proračunima već postoji…
Davor Žic

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net