KANTRIDA FKK 2020. – Ove subote ne propustite svečano otvaranje i proglašenje Kantride Europskim kvartom kulture

– FKK je EPK lokalne scene. Ako je Rijeka Europska prijestolnica kulture onda je kvart Kantrida Europski kvart kulture to je naš moto, istaknuo je Čargonja.

OPERA NAVALE
Improvizacija i improvizirana glazba već je stoljećima dio europske glazbene baštine, a poimanje zvuka kao materijala u umjetnosti posebno je zapaženo posljednjih desetljeća. Manje konvencionalni “instrumenti” koji proizvode zvuk kao što su brodski motori i sirene, kućanski aparati, zvona raznih dimenzija i namjena, biljke, razni DIY instrumenti, već su duže vrijeme na radaru interesa riječkog multiinstrumentalista, aranžera i skladatelja Zorana Majstorovića. Ovaj jedinstveni glazbeni performans svoj smisao nalazi u spajanju prividno nespojivog i traženju dodirnih točaka između raznih krajnosti kojima je zajednički nazivnik – zvuk.

Rijeka – Bogatim kulturnim programom čiji će vrhunac biti ponoćna premijera Opere Navale, autora Zorana Majstorovića, svečano će se otvoriti manifestacija KANTRIDA FKK 2020. koja će trajati do 21. rujna. Ovim projektom, kojeg u vlastitom aranžmanu realizira neumorni Damir Čargonja Čarli, dat će se obol projektu EPK.

– FKK je EPK lokalne scene. Ako je Rijeka Europska prijestolnica kulture onda je kvart Kantrida Europski kvart kulture to je naš moto, istaknuo je Čargonja.

Za otvorenje pripremljen je bogat programa koji uključuje čišćenje podmorja od Bivija do Kantride, zatim nagradnu igru odnosno performans ‘Pronađi zastavu na dnu mora’, ceremoniju postavljanja zastava EPK i FKK, performanse „Radilište 69“ Tajči Čekade i Ivane Kalc te kulinarski performans Igora Anjolija koji će ujedno biti zadužen i za pripremu zajedničkog ručka za sudionike eko-akcije. Večernji program obilježit će koncert ”Ostajem u Rijeci“ na kojem će nastupiti bendovi Urar, Mrave Brojim, Grč i Paraf. U ponoć je na rasporedu opera Navale autora Zorana Majstorovića te veliki vatromet nakon čega slijedi ples do zore u programu Kantrida pleše za koji je zadužen DJ Pone. Proglašenje manifestaciju koju pomažu tvrtke Rijeka 2020 d.o.o., Kaltenberg d.o.o., Hi-Ka d.o.o., Jamnica d.d., Studenac, d.d. vode Denis Kirinčić i Edi prodan, a medijski podržava www.torpedo.media i www.poduckun.net.

– Okvirni troškovi manifestacije FKK su oko 500.000 kuna. Tvrtka Novi turizam osigurava sa svojim partnerima oko 3/4 sredstava dok su ostala sredstva od strane Ministarstva ,Grada i tvrtke Rijeka 2020 koja je osigurala dio sredstava za ceremoniju proglašenja i zatvaranja projekta FKK. Riječ je o sredstvima koje je Novi turizam d.o.o. dobio na Natječaju prošle godine za projekt TAZ a koja su se zbog nemogućnosti dolaska stranih umjetnika i umjetničkih organizacija prenamijenila za projekt FKK 2020, poručio je Čargonja.

Uz bogat program otvorenja programa KANTRIDA FKK 2020 publiku u nastavku očekuje i Festival jazz glazbe ‘Štikla’ na kojem će se tijekom srpnja i kolovoza održati pet koncerata pod paskom Zorana Majstorovića, zatim Festival eksperimentalne glazbe 31. srpnja i 1. kolovoza, a tjedan dana kasnije Empeduja punk festival. Festival pjesništva kojeg vodi Davor Mandić na rasporedu je od 9. do 11. kolovoza, a humanitarna „Brudetijada“ u realizaciji udruge ‘Koga briga’ 15. kolovoza dok će samu završnicu mjeseca obilježiti Empeduja Art Kamp kojeg vodi Mara Vujić. Za 11. rujna najavljena su dva programa – Humanitarna akcija udruge KOGA BRIGA , plivački maraton ‘Od Prasca do Prasca’ te projekt ‘Goli otok-Novi hrvatski turizam’ kojeg vodi Damir Čargonja. Ceremonijom zatvaranja projekta KANTRIDA EKK 2020 koja je na rasporedu 20. i 21. rujna okončat će se bogat ovogodišnji program u organizaciji tvrtke Novi turizam.

Ulaz na sve programe je besplatan.

PROGRAM OTVARANJA KANTRIDA FKK 2020
9.00 – 11.00 EKO PRASAC VIII 2020, eko-akcija čišćenja podmorja od Bivia do Kantride

Igor Anjoli

Klub podvodnih djelatnosti INA Kostrena i diving centar Marco Polo u sklopu projekta Kantrida FKK 2020 organiziraju čišćenje podmorja Kantride, od Bivia do 3. maja. Predviđa se dolazak oko 100 ronioca. Sudjeluju i Klub podvodnih aktivnosti 3. maj, Javna vatrogasna postrojba Rijeka, Javna vatrogasna postrojba Opatija, DVD Drenova, udruga ERIPIO, Barokomora Rijeka.

12.00 Pronađi zastavu na dnu mora, nagradna igra / performans

13.00 Ceremonija postavljanja zastava FKK 2020 i EPK

14.00 – 16.00 Narodna kuhinja Igora Anjolija – zajednički ručak za sudionike eko-akcije
Narodna kuhinja Igora Anjolija je projekt pokrenut 2019. godine u suradnji s udrugom Koga briga.. i Novim turizmom d.o.o. Osim gastro čarolija s kojima će nas upoznati i koje ćete moći kušati, Igor Anjoli prilikom svakog nastupa uključit će poznate goste, koji će mu se pridružiti u kuhanju.

Mrave brojim

18.00 Radilište 69, performans Tajči Čekada & Ivana Kalc (UO Kabinet)
Radilište 69 održava se na dan predizborne šutnje, uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj te tematizira problematiku izbora i političke utrke. Naslanjajući se na već realizirane performanse (Radilište 69 treći je u seriji performansa Radilište) autorice nastavljaju suradnju kako bi unutar zadatosti specifične lokacije i teme obradile temu besmislenog i besciljnog rada, odnosno kako bi svojom akcijom pozvale na promišljanje smislenosti određenih aspekata ljudskog djelovanja, kao i apsurda neoliberalnog kapitalizma.

20.00 – 22.00 Kulinarski performans, Igor Anjoli

21.00 Ostajem u Rijeci, koncert
URAR (Pula)
Pulski trio URAR, nakon prvijenca 40+ iz 2018., objavio je novi singl Slabić, što se može preslušati na Bandcampu (https://urar.bandcamp.com/album/slabi-single). Prije nego li cijeli novi album izađe, imate priliku čuti uživo ovaj zanimljiv trojac, prilično različitih osobnosti, raspršenih glazbenih afiniteta i utjecaja.

MRAVE BROJIM (Rijeka)

Zoff

Nakon uvodnog singla Moje pleme, singlom i video spotom za Alkohol riječki narančasti kolektiv Mrave Brojim nastavlja s najavom albuma prvijenca u izdanju Dallas Recordsa. Osnivač ovog riječkog kolektiva je Gospođo Pitomi, osebujni riječki glazbenik, član prve postave grupe Grč te Zoran Klasić, dugogodišnji član grupe Let 3. Osim njih Mrave brojim još čine Zoki Oktava, Sunce Mamino i Gospodin Morski.

GRČ (Rijeka)
Nakon nekoliko godina izbivanja a glazbene scene, najbrutalniji i najšokantniji hrvatski rock sastav Grč okupio se i nastupit će u sklopu manifestacije Kantrida FKK 2020. Grč je na sceni još od 1982. godine, uz konstantu koju čini karizmatični idejni vođa, autor tekstova i pjevač grupe Zoran Štajdohar Zoff.

PARAF (Rijeka)
Legendarni Parafi ovim nastupom će obilježiti 40 godina od objave albuma ‘A dan je tako lijepo počeo’ i svirat će isključivo pjesme iz prve faze banda.

00.00 Opera NAVALE, Zoran Majstorović&co (Rijeka)
Improvizacija i improvizirana glazba već je stoljećima dio europske glazbene baštine, a poimanje zvuka kao materijala u umjetnosti posebno je zapaženo posljednjih desetljeća. Manje konvencionalni “instrumenti” što proizvode zvuk kao što su brodski motori i sirene, kućanski aparati, zvona raznih dimenzija i namjena, biljke, razni DIY instrumenti, već su duže vrijeme na radaru interesa riječkog multiinstrumentalista, aranžera i skladatelja Zorana Majstorovića. Ovaj jedinstveni glazbeni performans svoj smisao nalazi u spajanju prividno nespojivog i traženju dodirnih točaka između raznih krajnosti kojima je zajednički nazivnik – zvuk.

00.15 – 00.30 Vatromet povodom proglašenja Kantride Europskim kvartom kulture

Valter i Zdrave iz Parafa

00.30. – 04.00 Kantrida pleše, d.j. Pone

Manifestaciju vodi i povezuje glumačko – novinarski tandem, Denis Kirinčić i Edi Prodan.

Produkcija: Novi turizam d.o.o.

Manifestaciju podržavaju: Rijeka 2020 d.o.o., Kaltenberg d.o.o., Hi-Ka d.o.o., Jamnica d.d., Studenac d.d., Novi turizam d.o.o..

Medijski pokrovitelj: Torpedo media

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net