Kaplowitz i Lazarić među dobitnicima Statusa @ Opatija

Marko Lazarić

Marko Lazarić

Nagrada Status osmišljena je da bi se čuli i oni koji sviraju, jer se pjevači kao što je naš voditelj Marko Tolja, uvijek čuju, a glazbenici se ipak moraju izboriti za svoj prostor. Hrvatska danas ima sjajnih glazbenika, i baš je njima namijenjena ova nagrada, kazao je potpredsjednik HGU Neven Frangeš.

Opatija – Liburnijski glazbenici Marko Lazarić i Joseph Joe Kaplowitz našli su se među dobitnicima nagrade Status, koje su jučer u Villi Angiolini podijeljene najboljima u 2012. godini za ”vrhunsko umijeće i vještinu sviranja”. Oba glazbenika u ”finale” su ušli s po dvije nominacije – po jednu u kategoriji zabavne, pop-rock i urbane glazbe te jazza, a osvojili su ih u različitim kategorijama: Kaplowitz je za svoju vještinu na klavijaturama nagrađen kao jazzer, dok je Lazarić za svoje umijeće na bubnjevima nagrađen kao ”zabavnjak”.

status_17

Među nominiranima su se našli i domaći muzičari Zvjezdan Ružić – Zwecky za klavijature u kategoriji zabavne, pop-rock i urbane glazbe, ali je njega i Kaplowitza u ovoj kategoriji nadmašio Leon Brenko, te Elvis Stanić u kategoriji električne gitare jazz glazbe, ali je nagradu ipak odnio Elvis Penava. Za ”utjehu” opatijskom jazzeru ipak može poslužiti posebna nagrada Status koju je dobio povodom 40 godina umjetničkog djelovanja, dok je druga posebna nagrada pripala Borisu Babaroviću iz nekadašnjeg VIS-a Crveni koralji za pola stoljeća bavljenja glazbom.

Ostale nagrade u kategoriji zabavne, pop-rock i urbane glazbe pripale su Ivanu Pešutu (električna/akustična gitara), Goranu Delaču (bas gitara), Igoru Geržini (puhačka glazbala) te Stjepanu Hauseru (ostala glazbala), u kategoriji narodne i etno glazben nagrađen je Franko Krajcar, dok su u kategorijama jazz glazbe Statuse odnijeli i Vojkan Jocić (saksofon), Davor Križić (truba), Zvonimir Šestak (kontrabas/bas gitara) te Adriano Bernobić (bubnjevi).

Ove godine održana je 17. dodjela nagrade Status, pa je i čitava priča organizirana oko teme 17. rođendana, u čijoj je osnovi bila skladba ”Sedamaestogodišnjoj” Ive Robića čiji je besmrtni refren ”Sedamnaest ti je godina tek” otpjevao Marko Tolja, koji se okušao i u ulozi voditelja manifestacije.

– Nagrada Status osmišljena je da bi se čuli i oni koji sviraju, jer se pjevači kao što je naš voditelj Marko Tolja, uvijek čuju, a glazbenici se ipak moraju izboriti za svoj prostor. Hrvatska danas ima sjajnih glazbenika, i baš je njima namijenjena ova nagrada, kazao je potpredsjednik HGU Neven Frangeš.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!