Karneval Opatija donosi šest tjedana zabave pod maskama

Balinjerada kao ‘najluđa karnevalska utrka’, Dječji karnevalski korzo te Maškarani klapski maraton ključna su događanja u vremenu vladavine maski, ali Opatija će ponuditi i niz drugih zabavnih događanja poput maškaranih plesova u klubu Gervais.

Opatija – Kada prskalice i vatromet zamijene šareni konfeti, a svečana odijela vesele maske i raskošni kostimi, pouzdan je to znak da je stiglo vrijeme karnevala, razdoblje od Antonje do Pepelnice koje se na Opatijskoj rivijeri zbog svoga značaja naziva i „petim godišnjim dobom“. Prilika je to za šest tjedana izvrsne zabave uz autentičnu karnevalsku atmosferu čija duga tradicija ima samo jedno pravilo: da pravila ne vrijede, jer pravi provod pod maskama mora biti otkačen, neobuzdan i – nezaboravan.

Upravo takav provod donosi Karneval Opatija, koji otvara tradicionalno podizanje karnevalske zastave i Pusta, koji utjelovljuje najgore događaje iz protekle godine i koji će po završetku karnevalskih događanja biti i osuđena za sve svoje „grijehe“. Prema običajima koji sežu generacijama u prošlost, prvi dan Karnevala je 17. siječanj, blagdan Svetog Antona, kada će u 11 sati ispred opatijske tržnice vlast nad Opatijom preuzeti maškare.

Uz maškarane zabave koje će se održavati u klubu Gervais svake subote od 18. siječnja pa do 22. veljače, a na kojima će nastupati karnevalski „meštri zabave“ Duško Jeličić Dule i Bonaca, ali i Trio Rio & Jozefina te Funbox, karnevalsko „ludilo“ osvojit će i gradske ulice.

Njima će prvo, u subotu 18. siječnja, proći „puknuti oktanci“, odnosno maskirani automobili i vozači, sudionici Rallyja maškaranih otkatanaca Halubje-Liburnija, zatim tisuće mališana iz čitave Hrvatske i inozemstva koji će se u nedjelju 9. veljače na 24. Dječjem karnevalskom korzu predstaviti u maskama koje su sami osmislili, a na koncu i ljubitelji „ekstremnog sporta“ – utrkivanja vozilima na kugličnim ležejevima iz vlastite „kućne radinosti“.

Tako, naime, glasi „formalni“ opis Balinjerade, najspektakularnijeg, najluđeg i najpoznatijeg maškaranog natjecanja koje spaja one najbolje elemente Karnevala – satiru, zabavu, slobodu i kreativnost s brzinom i adrenalinom. Najhrabriji će se ponovo pod maskama i na vozilima na kugličnim ležajevima, u nedjelju 16. veljače, sjuriti niz glavnu opatijsku ulicu, praćeni navijanjem tisuća posjetitelja, a 37. Balinjerada donijet će i nastupe popularnih grupa, povorku maškaranih grupa te Kukalku, opatijsku verziju Alke koju su za izvođenje u morskim uvjetima prilagodili Opatijski kukali.

Petak prije Balinjerade rezerviran je za Maškarani klapski maraton koji u Sportskoj dvorani Marino Cvetković okuplja ponajbolje domaće klape koje se natječu u pjevanju pusnih pjesama, a kraj veselog karnevalskog programa bit će u srijedu, 26. veljače kada se na gradskoj tržnici spušta Pust i karnevalska zastava.

Tijekom trajanja Karnevala Opatija, odnosno sve do kraja veljače, vikendom je parkiranje na opatijskim otvorenim javnim parkiralištima besplatno, izuzev u zoni 0a i 0b.

PETAK, 17/01
ANTONJA, PODIZANJE PUSTA I KARNEVALSKE ZASTAVE
11:00 h, Opatijska tržnica

SUBOTA, 18/01
11. RALLY MAŠKARANIH OKTANACA HALUBJE – LIBURNIJA 2020.
13:30 h, Kupalište Slatina

MAŠKARANI TANAC
DUŠKO JELIČIĆ DULE & GOSTI
21:00 h, Centar Gervais
Ulaz slobodan

SUBOTA, 25/01
MAŠKARANI TANAC
DUŠKO JELIČIĆ DULE & GOSTI
21:00 h, Centar Gervais
Ulaz slobodan

SUBOTA, 01/02
MAŠKARANI TANAC
DUŠKO JELIČIĆ DULE & GOSTI
21:00 h, Centar Gervais
Ulaz slobodan

SUBOTA, 08/02
MAŠKARANI TANAC
TRIO RIO & JOZEFINA – ABBAZIA
21:00 h, Centar Gervais
Ulaz slobodan

NEDJELJA, 09/02
24. DJEČJI KARNEVALSKI KORZO
12:00 h Ulica M. Tita

PETAK, 14/02
MAŠKARANI KLAPSKI MARATON
20:00 h, Sportska dvorana Marino Cvetković

SUBOTA, 15/02
LUMBEROV MAŠKARANI TANAC
FUNBOX BAND
20:00 h, Centar Gervais (Tombola, Izbor najljepših maski, Ulaz slobodan).

NEDJELJA, 16/02
37. BALINJERADA, utrka vozila na kugličnim ležajevima
10:00 h, Trening i TAXI balinjere
12:00 h, Start
12:30 h, Povorka karnevalskih grupa
13:00 h, Kukalka

SUBOTA, 22/02
MAŠKARANI TANAC
DUŠKO JELIČIĆ DULE & GOSTI
21:00 h, Centar Gervais
Ulaz slobodan

SRIJEDA, 26/02
SPUŠTANJE KARNEVALSKE ZASTAVE I PUSTA
1
1:00 h, Opatijska tržnica

 

error: Content is protected !!