VIDEO: Edin Karamazov i Kaliopi @ Kastav

kkllogoKastav – Koncertno predstavljanje zajedničkog diskografskog projekta makedonske pjevačke dive svjetskog glasa Kaliopi i jednog od najboljih svjetskih lutnjista Edina Karamazova kojim su, odabirom glazbe s raznih kontinenata u aranžmanu E. Karamazova za baroknu lutnju, gitaru i vokal, okrunili svoje dugogodišnje prijateljstvo održati će se 8. srpnja s početkom u 21 sat na Crekvini u Kastvu.
Na albumu glazbena priča zabilježena je u duetu, a prilikom koncertne promocije na sceni im se u većini izvedbi pridružuju kontrabasist Davor Bošnjaković i gitarist Darko Pelužan. I upravo u ovoj, koncertnoj, postavi moći ćete ih doživjeti pod vedrim nebom u sklopu ovogodišnjeg Kastafskog kulturnog leta.
omot_ek
”Oblivion“ je spoj različitog vremena, kulture i tradicije. Kaliopi kaže: ”Srž je svega ono nešto naše. Ono što smo Edin i ja petnaest godina od našeg poznanstva dijelili. To je naše prijateljstvo, doživljaji, padovi, uspjesi, sreće, nesreće, prijatelji, neprijatelji. Ali u suštini na kraju postoji samo jedna riječ koja opisuje ovaj album, to je ljubav.“
Edin Karamazov svojim se izvedbama tijekom prošlog desetljeća dokazao kao jedan od najuzbudljivijih i najkarizmatičnijih svirača lutnje i gitare u svijetu. Potvrdila su to priznanja kritičara u Europi i Americi te brojne pohvalne kritike njegovih virtuoznih i emocionalnih izvedbi repertoara u rasponu od prvih zapisanih izvedbi iz 16. stoljeća pa sve do glazbe balkanskih Roma.
Svoj prvi solo nastup kao svirač na lutnji imao je 1998. godine i to kao zamjena, u posljednji čas, za legendarnog Juliana Breama, svirača starije generacije koji je ponovno oživio interes za lutnju. Od tada je izveo i snimio više od 80 kompaktnih diskova s brojnim umjetnicima i međunarodnim ansamblima za ranu glazbu. Kao interpret majstorske tehničke izvedbe na brojnim žičanim instrumentima iz raznih kultura i različitih razdoblja, Karamazov je nastupao u Concertgebouwu u Amsterdamu, u Berlinskoj filharmoniji, Carnegie Hallu, bečkom Konzerthausu, Sidnejskoj operi, londonskom Royal Albert Hallu, Salle Pleyel u Parizu, National Centre for The performing Arts u Pekingu, Orchard Hall u Tokiju kao i na svim važnijim svjetskim festivalima.
Sting & Edin Karamazov – Fields Of Gold (Lute)

Usprkos postignutom uspjehu, Karamazov i dalje održava nenajavljene ulične nastupe. Njegova diskografija, u izdanju kuće Decca records, uključuje i nagrađivane albume Come, Heavy Sleep i The Lute Is a Song na kojem Edinu gostuju Renee Fleming, Andreas Scholl, Kaliopi i Sting.
Edin je dobio brojna priznanja među kojima vrijedi izdvojiti Edison-Preis Amsterdam 2001, Grammy nominaciju 2002, Grand Prix du Disque 2004, Brit Classical Award nominaciju 2006, Premio Goffredo Petrassi za najboljeg instrumentalista u Italiji 2007, i Premio Cubadisco 2009.
k_e
Kaliopi, najbolji ženski vokal Makedonije i jedan od najboljih vokala na Balkanu. Muzičku karijeru počinje već u dobi od 9 godina, pobjedom na dječjem festivalu “Zlatni Slavuj”. Nakon toga, nastupa kao prva solistica najboljeg dječjeg i omladinskog zbora u Makedoniji, dirigenta Zapra Zaprova, s kojim osvaja mnoge europske i svjetske nagrade. Završava srednju glazbenu školu u Skoplju, odjel solo pjevanja, u klasi prof. M. Nikolovske te kao najdarovitija učenica nastavlja studij na Muzickoj Akademiji, odjel solo pjevanja, u klasi prvaka Makedonske Opere, prof. B. Nikolovskog. Studij napušta uslijed velikog uspjeha i popularnosti koje postiže u zemljama bivše Jugoslavije sa grupom Kaliopi i njihovim najvećim hitovima: ‘Kofer ljubavi’, ‘Da more zna’, ‘Ostani u meni’, ‘Leo’, ‘Nebo mi sja’, ‘Bolero Lora’, kao i megahitom ‘Bato’ koji se i danas smatra jednim od najvećih hitova bivše države.
Kao solo izvođač, Kaliopi je objavila četiri albuma, od kojih tri kompletno autorska – sva tri proglašena albumom godine u Makedoniji. Pišući za vlastite albume i za mnogo drugih makedonskih i stranih izvođača, postala je jednim od vodećih kompozitora i tekstopisaca. Pored pop glazbe, napisala je i glazbu za dvije kazališne predstave i glumila glavnu žensku ulogu u prvom makedonskom mjuziklu “Čija si”. Skladala je i glazbu za suvremeni balet “Ja, Isidora”, te glazbu za prvi makedonski igrano-poetski film “Elegija za te”.
Iza Kaliopi je 8 pop albuma, jedan album sa glazbom za balet, mnogobrojni nastupi i show programi, više od 100 koncerata širom zemalja bivše Jugoslavije, 24 video spota za njene najveće hitove, 3 dokumentarna filma, 3 koncertne TV produkcije, jedno koncertno DVD izdanje i još mnogo toga. Ostavši pritom vjerna području Balkana iz kojeg njen glazbeni izričaj i izrasta, Kaliopi je postavila visoke standarde i utisnula trajni pečat u glazbi i izvedbenim umjetnostima zemalja bivše Jugoslavije, postavši miljenica svog naroda te makedonska i balkanska pop-diva.
U svojoj dugoj i plodnoj karijeri, pored specifične boje glasa, moćne interpretacije i autorstva velikih hitova, Kaliopi se ističe svojim nesebičnim radom u suradnji s drugim vokalnim i instrumentalnim imenima, kao i svojim humanitarnim aktivnostima i radom na polju unapređenja zaštite autora i njihovih autorskih glazbenih prava u Makedoniji.
Kaliopi i Edin – Oblivion

Proglašena je Počasnom ambasadoricom UNHCR, počasnim umjetničkim ambasadorom makedonske ekonomije u svijetu, a pored mnogobrojnih nagrada i priznanja dobitnica je i statue Majke Tereze.
Trenutno, Kaliopi radi na svom novom pop albumu, te promovira album ”Oblivion“ sa svjetskim poznatim lutnjistom Edinom Karamazovim s glazbom iz cijelog svijeta, namijenjen svjetskom tržištu. Kaliopi se našla i na posljednjem albumu Edina Karamazova “The Lute is a Song”, u izdanju DECCA, gdje je Karamazov pored Kaliopi, objedinio i svjetske glazbene zvijezde poput Stinga, Renée Fleming i Andreasa Scholla.

Kaliopi i Edin Karamazov

Kaliopi i Edin Karamazov


Ulaznice za predstavu, po cijeni od 60 kuna mogu se kupiti na slijedećim prodajnim mjestima:
Kastav: Agencija Kastavea, tel. (051) 691 586,
Matulji: Agencija Newsound, mob: 098 189 4687,
Turističko informativni centar Rijeka, tel. 051 335 882,
Kartomat Rijeka (Korzo) i online na stranicama agencije Kultura plus.
Kastafsko kulturno leto predstavlja – Kaliopi & Edin Karamazov

Ivan Mellor
Vezane vijesti:
VIDEO, FOTO: Ulicama Kastva zavladala kultura
FOTO: ‘U krilu majke Kastva’
Kastafsko kulturno leto 2010.: Massimo
Kastafsko kulturno leto 2010: Hrvatski Barokni Trokut
VIDEO: KKL – Održana tiskovna konferencija
Dan Grada Kastva
Kastafsko kulturno leto 2010.: Tatjana Gromača – “Crnac”
Izložba Voljena Grbca @ Kastav
Kastafsko kulturno leto 2010.: Neno Belan & Fiumens
Kastafsko kulturno leto 2010.: Sväng – Napad usnih harmonika sa sjevera
Kastafsko kulturno leto 2010. – Đani Stipaničev
Kastafsko kulturno leto 2010. – Klapa Iskon
Osvrt na likovni program KKL-a 2009.
VIDEO: Stari zanati @ Kastav
VIDEO: Bačvarski zanat @ Kastav

error: Content is protected !!