Kastafsko kulturno leto 2010: Hrvatski Barokni Trokut

Saša Nestorović i Igor Peteh

Saša Nestorović i Igor Peteh

Kastav – Sutra, 4. lipnja s početkom u 20 sati, u župnoj crkvi Sv. Jelene Križarice održati će se koncert Saše Nestorovića (tenor sax) i Igora Peteha (klavir) iz ciklusa Hrvatski Barokni Trokut, a sve uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Svi posjetitelji koncerta moći će uživati u kompozicijama Johanna Sebastiana Bacha : Tri sonate za gambu i obligatni čembalo (BWV 1027-1929) i Transkripcija za saksofon i klavir – integralna izvedba.
O kompozicijama:
Johann Sebastian Bach skladao je ciklus od tri opsežne sonate za gambu i obligatni čembalo, koje se mogu izvoditi i kao sonate za violončelo i klavir. Bach ih je napisao za svog boravka u Köthenu, a namijenio ih je gambistu Christianu Ferdinandu Abelu. Dionica čembala/klavira napisana je dvoglasno, s povremenom uporabom snažnih akordnih blokova u drugome stavku Druge sonate i prvome stavku Treće sonate. Ostali su stavci u tim Sonatama dosljedno troglasni. Taj je velebni ciklus od tri sonate impresivna zbirka raznorodnih baroknih instrumentalnih formi.
Jednostavan, neutralni i nepretenciozan naziv ciklusa “Sonate” ne upućuje na monolitnu tonsku strukturu nego iza njega u ovome slučaju stoji maštovita kombinacija mnogih elemenata raskošnoga baroknog stila. U tim se Sonatama prepoznaju mnoge značajke svojstvene za forme sonata da chiesa, sonata da camera, barokni koncertni stavak, da capo aria…. Bach je, posebno u brzim stavcima, kongenijalno rabio polifone tehnike pomoću kojih je, unatoč prozračnom troglasju, ispleo izrazito gusto tkivo. Tri dionice u neprestanim varijacijskim mijenama često i naglo izmjenjuju glavnu ulogu, zbog čega su brzi stavci izrazito virtuozni. Bach je svakom stavku namijenio temu koju sadržajno potpuno iscrpljuje, uspijevajući nametnuti snažnu dinamičku gradaciju koja hrli svojemu vrhuncu. Nasuprot tome, i polagani su stavci kontemplativni homofoni interludiji, srodni onima što stoje uz korale i arije u Bachovim misama ili pasijama. Igor Peteh

O izvođačima:
Saša Nestorović, rođen je 1964. godine u Zagrebu. Muzičku Akademiju završio je 1989. godine u rodnom gradu. Tijekom glazbenog školovanja i kasnije, osvajao je brojne nagrade kao što su “Darko Lukić”, “Milka Trnina” (koju dijeli sa Zagrebačkim kvartetom saksofona), “Judita” i druge. Od 1989. godine stalni je član Zagrebačkoga kvarteta saksofona s kojim nastupa diljem Europe i SAD-a. 1999. godine nastupio je prvi put unutar ACEZANTEZA, ansambla za suvremenu glazbu, čiji je član i danas. Usporedo s time djeluje i kao jazz-glazbenik. Priznanja Hrvatske Glazbene Unije za najistaknutijega svirača tenorskoga i sopranskoga saksofona od 1997. do 2009. potvrdio je 1999. godine sudjelovanjem u Big Bandu Europske Radio Unije (EBU BIG BAND) u Montrealu, predstavljajući Republiku Hrvatsku. Član je brojnih priznatih hrvatskih jazz-sastava (dirigent i solist Big Band HRT, Zagreb Jazz Portrait, Cool Date i dr.) Docent je za komornu glazbu i osnove jazz improvizacije na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu.
Igor Peteh, rođen je 1957. u Zagrebu. Završio je srednju glazbenu školu s glavnim predmetom klavir, Institut za crkvenu glazbu, glavni predmet orgulje te je diplomirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Pavice Gvozdić. Od 1980. do 1994. bio je nastavnik klavira i korepetitor u GŠ Blagoja Berse u Zagrebu te korepetitor baleta HNK u Zagrebu. Od 1988. predaje klavir na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dugogodišnji je član, korepetitor i dirigent Renesansnog ansambla Vatroslav Lisinski s kojim je kao dirigent na međunarodnom festivalu zborova u Varšavi 2006. dobio priznanje za posebnost i originalnost izvedbe. Osnivač je i umjetnički voditelj ansambla za ranu glazbu Otium. Od 2002. godine vodi pjevački zbor prosvjetnih djelatnika Ivan Filipović. Uređivao je emisije ozbiljne glazbe na radio stanicama Radio 1 (1994. – 1996.); Radio 101 (1996. – 1999.) i Hrvatski radio (1997. – 2002.). Umjetnički je producent nekoliko nosača zvuka. Piše recenzije i članke za glazbeni časopis WAM.
Ivan Mellor
Vezane vijesti:
VIDEO: KKL – Održana tiskovna konferencija
Dan Grada Kastva
Kastafsko kulturno leto 2010.: Tatjana Gromača – “Crnac”
Kastafsko kulturno leto 2010.: Edin Karamazov i Kaliopi
Izložba Voljena Grbca @ Kastav
Kastafsko kulturno leto 2010.: Neno Belan & Fiumens
Kastafsko kulturno leto 2010.: PlanetArt – Zečja rupa
Kastafsko kulturno leto 2010.: Sväng – Napad usnih harmonika sa sjevera
Kastafsko kulturno leto 2010. – Đani Stipaničev
Kastafsko kulturno leto 2010. – Klapa Iskon
Osvrt na likovni program KKL-a 2009.
VIDEO: Stari zanati @ Kastav
VIDEO: Bačvarski zanat @ Kastav

error: Content is protected !!