Kastafsko kulturno leto 2010. – Klapa Iskon

kkllogoKastav – Bliži nam se 19. Kastafsko kulturno leto, a obzirom na to da će Liburnija.net biti ekskluzivni (Internet) medijski pokrovitelj festivala, na stranicama istoimenog magazina moći ćete dobiti sve potrebne informacije vezane uz ovaj prekrasni ljetni festival.
Prvi izvođač kojeg ćemo predstaviti je muška klapa Iskon. Od ”iskona do popa” naziv je programa u kojem će moći uživati vjerna publika Kastafskog kulturnog leta već ovog ljeta. Za potpuni užitak u isčitavanju ovog teksta, kliknite na video isječke koje smo pripremili za vas.
Za početak nekoliko ”činjenica” o klapi…
Klapa Iskon osnovana je u travnju 2000. godine u Splitu. Uvertira u rad klape Iskon, bila je serija tzv. “samita”, neformalnih klapskih okupljanja u Slatinama na otoku Čiovu. Nastanak prvog tonskog zapisa “Klapa Iskon u crkve Gospe o’ Prizidnic'”, materijala kojeg je Ante Dorić snimio i tonski realizirao potječe upravo iz tog vremena.
Iskon, pored djelovanja unutar tradicionalnog dalmatinskog idioma, teži eksperimentiranju kako s klasičnom polifonijom i “ozbiljnom” vokalnom glazbom, prilagođenom muškome sekstetu, tako i djelovanju u pravcu cjelovitog pop i rock žanrovskog fenomena.
Dragan Lukic Luky & Klapa Iskon – Ti Si More

Nagrade…
Prva je ovjenčana dvama nagradama na Kaštelima 2003. (druga žirija – za obradu, treća publike – za izvedbu), dok su “Ti si more” i “Nevera” višestruko nagrađene na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku 2002. i 2003. Među veće uspjehe klape ubrajaju se i nominacije za hrvatsku diskografsku nagradu Porin 2003., koje je klapa, zajedno s autorom Lukyjem, ostvarila u kategorijama “najbolje vokalne suradnje” i “pjesme godine”.

Luky i klapa Iskon

Luky i klapa Iskon


Ekipa…
Specifičnost u djelovanju klape Iskon, od samih početaka je fleksibilnost u članstvu kod nastupa. Tako su, pored stalnih članova klape, u Iskonovim koncertima sudjelovali i mnogi drugi mladi pjevači iz klapa Šufit, Cambi, Teuta, Vokalisti Salone… Također se sama klapa pojavljuje na koncertima i u proširenome članstvu (najviše 7 ljudi, na Večerima dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu), a najveći presedan zbio se na “Omišu” 2002., kada je Iskon nastupio u rekordno suženoj postavi – minimalnih četvero ljudi (Antica, Baletić, Biočina, Čelan).
Iskonova pop/rock priča…
Klapa Iskon ostvarila je i zapaženu suradnju s hip – hop sastavom TBF, s kojima je u nekoliko navrata uživo izvela njihove hitove “ST – stanje uma” i “Šareni artikal”. Najljepši plodovi opredijeljenosti za te sadržaje, uspjesi su pjesama “Ti si more” i “Nevera”, nastalih u suradnji s kantautorom Lukyjem, te vlastitih projekata s Večeri dalmatinske pisme 2003. i 2004., obrada Mirele Ivičević pjesama “Na kraju sna”, splitskih Đavola i “Zemlja”, Ektarine Velike iz Beograda.
Klapa Iskon – Zemlja za nas

Klapa Iskon u Francuskoj, Izraelu… i to na njihov poziv…
“Riječ je o festivalu folklornog pjevanja s dugogodišnjom tradicijom, na kojem je ove godine, uz nas, nastupilo puno izvođača iz Francuske, Italije i Korzike. Pozvao nas je direktor festivala koji nas je čuo kako pjevamo na Peristilu. Nismo mogli vjerovati!”, ispričali su dečki iz klape.
klapa-iskon
Osim nastupa u Francuskoj gostovali u Izraelu na Međunarodnom proljetnom festivalu, gdje su otišli na poziv izbornika Ehuda Grossa, ravnatelja Izraelske filharmonije, koji se dečkima iz klape oduševio u Dubrovniku. Tom je prilikom klapa održala tri koncerta u gradovima Haifa, Rishon Le Zion i Kfar Shmaryahu.
Klapa Iskon održala je četiri cjelovečernja koncerta u Provansi, gdje su pobrali izvrsne kritike u tamošnjim medijima te učili Francuze dalmatinskoj klapskoj pjesmi. “Festival na kojem smo nastupili ima glazbenu radionicu a capella, na kojoj smo četrdesetak polaznika različitih generacija učili našim pjesmama”. – dodali su dečki iz klape.
Dora…
S ekipom iz klape jezik sam brusio u Opatiji prije njihovog debitantskog nastupa na ovogodišnjoj Dori… ”Vrime za kraj” je pjesma s kojom su nastupili na ovogodišnjoj Dori i visoko se plasirali…
Debitanski album…
Na svoj debitantski album pod imenom ”Ljubavne“ šesteročlana klapa odabrala je 15 ljubavnih, što klapskih i tradicionalnih, a što autorskih skladbi Ljube Stupišića i Zdenka Runjića. Sami album, koji je ujedno i prvi klapski album u katalogu diskografske kuće Menart
Klapa Iskon – Ljubavne
Lipa li si mare moja (trad. – arr. N.Buble)
Izišla je zelena naranča (trad. – arr. K.Magdić)
Niti san ja seljanka (trad. – arr. E.Tudor)
Izresla ruža rumena (trad. – arr. R. Kraljević)
Proplakat će me zora (trad. – arr. D.Tamblača)
Kad mi bude leći (K.Magdić – J.Fiamengo)
Divojčica mlada (trad. – arr. S. Bombardelli)
Majko, igla i bičvica (trad. – arr. Lj. Stipišić)
Baren se iskaji nevirna (Lj. Stipišić)
Bila golubice (trad. – arr. N.Žličar)
Intrade san popi (Lj. Sipišić)
Serenada marići (trad. – arr. D. Tambača)
Ne pitaj me razlog mojoj tuzi (trad. – arr. A. Barbača)
Slatko spavaj (trad. – arr. K. Magdić)
Ponoćna serenada (Z. Runjić – D. Britvić – N.Buble)
Neno Belan i Klapa Iskon – Galeb

Nikola Cvjetović

error: Content is protected !!