VIDEO: Sväng – Napad usnih harmonika sa sjevera @ Kastav

kkllogoKastav – Ususret 19. po redu Kastafskom kulturnom letu već smo vam nakon predstavljanja dva izvođača iz Hrvatske, na red su stigli Finci. Koncert naziva ”Napad usnih harmonika sa sjevera” izvest će nam kvartet Sväng.
“Sastav usnih harmonikaša” možda neće otprve asocirati na umjetnost ili ozbiljno muziciranje, no Sväng, sastav osnovan 2003., dokazao je nevjernim Tomama da taj minijaturni instrument može biti vrlo izražajan te da su njegovi potencijali zapravo neograničeni!
Svojim dinamičnim scenskim nastupom i repertoarom izvorne glazbe koju sastav sam sklada, Sväng zapanjuju i oduševljavaju publiku širom svijeta. U njihovoj glazbi slavenska se melankolija pojačava kompulzivnim ritmom i odaje ljubav sastava za glazbu svih boja.
Sväng – Kua Kua Kome Kiki

Nastup grupe na Staru godinu 2009. u emisiji Later with Jools Holland & The Rhythm and Blues Band.
Svängov debitantski album objavljen 2004. bio je trenutačni uspjeh te je već postao čuven u svijetu. Nakon uspješnih turneja po SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Austriji, Mađarskoj i Japanu, uključujući mnoge nastupe na radiju i televiziji, Sväng je u ožujku 2008. izdao album Jarruta.
svang_txt
Možda se njihova jaka privlačnost može pripisati učinku novosti njihova zvuka u kombinaciji s njihovim jedinstvenim programom virtuoznih balkanskih ritmova, swinga i ragtimea, strasnog tanga, svjetske glazbe sa sjevera i neobuzdane improvizacije.
To je spektakl koji se mora vidjeti uživo!
Temeljni element u toj jedinstvenoj mješavini stilova je ritam koji stvara rijetka vrsta usne harmonika Harmonetta i harmonika s nevjerojatno dubokim basom.
Ritam swinga i virtuozni solisti mogu se doimati pomalo nostalgičnim ali nadahnutim improvizacijama dok energičan scenski nastup daje suvremeni ton ovome glazbenome stilu.
svang
Kratki opis kvarteta slijedi u nastavku:
Eero Turkka: Eero T. pokrenuo je Sväng zajedno sa svojim bivšim učiteljem Joukom Kyhäläom. Eero je skladao najveći dio SVÄNG-ova repertoara. Osim usne harmonike svira nekoliko drugih folklornih instrumenata i pjeva u više sastava.
Eero Grundström: Eero G. također svira više instrumenata, sklada i pravi je čarobnjak improvizacije. Eero je najpoznatiji eksperimentalnih svirač harmonija u Finskoj te se javlja na mnogim CD-ima kao klavijaturist i pijanist.
Pasi Leino: Pasi je slavni bard među finskim sviračima usne bas harmonike. Svirao je u čuvenome kvartetu usnih harmonikaša Raimo Sirkiä u 90-tim godinama. Taj je sastav osvojio europsko prvenstvo u natjecanju sastava usnih harmonikaša u Trossingenu u Njemačkoj.
Jouko Kyhälä: Jouko je učitelj harmonike, improvizacije, rada u sastavu i dr. na katedri za izvornim narodnu glazbu Sibeliusove akademije. Postao je prvim doktorom harmonikaške umjetnosti u Finskoj, a možda i u Europi. Jouko nastupa kao glazbenik i skladatelj s nekoliko sastava i na više od 15 CD-ova različitih sastava.
Sväng plays a tango and Finnish gypsy song live

Ulaznice za predstavu, po cijeni od 60 kuna mogu se kupiti na slijedećim prodajnim mjestima:
Kastav: Agencija Kastavea, tel. (051) 691 586,
Matulji: Agencija Newsound, mob: 098 189 4687,
Turističko informativni centar Rijeka, tel. 051 335 882,
Kartomat Rijeka (Korzo) i online na stranicama agencije Kultura plus.
Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Vezane vijesti:
FOTO: Zijah Sokolović i Jasna Bilušić @ Kastav
FOTO: Neno Belan & Fiumens ‘zapalili’ Crekvinu
FOTO: Kastafska publika oduševljena predstavom ‘Crnac’
VIDEO: Neno Belan & Fiumens – Ritam tvojih koraka
FOTO: Iz Kastva uživo za cijelu Hrvatsku
FOTO, VIDEO: Jedan peteh i petsto veseleh @ Kastav
FOTO, VIDEO: Glazbena priča ljubavi i prijateljstva @ Kastav
VIDEO, FOTO: Ulicama Kastva zavladala kultura
FOTO: ‘U krilu majke Kastva’

error: Content is protected !!