Kastav slavi Jeleninu: Pripremljen bogat program kulturnog, edukativnog, sportskog i religijskog sadržaja

Program obilježavanja Jelenine počinje već sutra, u petak 17. svibnja u 19 sati otvorenjem izložbe Dijalozi (Alma Dujmović, Boris Roce, Željan Pavić) koju će ugostiti galerija Sv. Trojica.

Kastav – Jelenina je dan koji se u Kastvu svečano slavi 22. svibnja, a pored vjerskog programa u crkvi sv. Jelene Križarice – svete krizme, svetih misa i svibanjskih pobožnosti, Grad Kastav i Turistička zajednica Grada Kastva, Jeleninu 2017. obilježavat će od 17. do 22. svibnja. Tih dana održat će se brojna događanja, odnosno programi kulturno-zabavnog, tradicijskog, gastro, edukativnog, dječjeg, sportsko-rekreacijskog i religijskog sadržaja.

Program obilježavanja Jelenine počinje već sutra, u petak 17. svibnja u 19 sati otvorenjem izložbe Dijalozi (Alma Dujmović, Boris Roce, Željan Pavić) koju će ugostiti galerija Sv. Trojica.

Idičina peknjica

Dan kasnije, 18 svibnja, od 10 do 13 sati u staroj gradskoj jezgri na rasporedu je prezentacija projekta i prvi nastup djece vodiča pod nazivom The never-ending story of Kastav. Naime, Kastav Euroway u suradnji s Udrugom Trija pripremili su projekt u kojem će djeca – turistički vodiči povesti sudionike po gradu Kastvu, od Lože do Žudike.

Istog dana u 11 sati starta Kastafska proljetna biciklijada, s okupljanjem koje je predviđeno ispred Guitar caffea. Najmlađi biciklisti odvozit će, uz stručnu pratnju biciklističkih vodiča, kraću rutu u dužini od 6 kilometara. Grupa fizički spremnijih biciklista kreće s kastavske Fortice prema Brninima i Brajanima te se potom uspinje do mjesta Breza. U Brezi je predviđena okrjepa sudionika i kratki odmor nakon čega se preko Zvirića grupa vraća prema Kastvu. Ukupna dužina staze je 18 kilometara. Po povratku je organiziran ručak u Oštariji Fortica. Večernji sati rezervirani su za Sv. krizmu, koja počinje u 18 sati u Crkvi Sv. Jelene Križarice.

Hodeć po Loze i Lužine na rasporedu je 19. svibnja sa startom u 10 sati, a pješačku šetnju organiziraju TZ grada Kastva i Planinarsko društvo Viškovo uz licencirane vodiče Hrvatskog planinarskog saveza.

Arhiva

Kuharska delavnica zakazana je za ponedjeljak, 20. svibnja u 10 sati, a održat će se u Idičinoj peknjici. Delavnica izrade i pečenja kruha namijenjena je djeci, a osim gastro djela predviđeno je upoznavanje čakavskih izraza. Otvorenje izložbe radova djece DV Vladimir Nazor “Prigrlimo bogatstvo međusobnih različitosti“ na rasporedu je 21. svibnja s početkom u 18 sati u holu grada Kastva. Autori izložaka su djeca u dobi od 3 do 7 godina polaznici Dječjeg vrtića Vladimir Nazor, objekt Halugica-Spinčići, a izložbom se obilježava Svjetski dan kulturne raznolikosti. Program ovogodišnje Jelenine zaokružit će svete mise 22. svibnja u 11 i 18 sati u Crkvi Sv. Jelene Križarice. Za kraj dodajmo da će se u sklopu programa obilježavanja Jelenine upriličiti svečano otkrivanje ploče domicilne kuće Legata za Hrvatsko primorje i Istru na kući Belica .

error: Content is protected !!