Kastav tri dana ‘diše’ čakavštinu – Najavljen 15. festival čakavske šansone Čansonfest

Za naslovnicu omota albuma novih skladbi 15. ČAnsonfesta – Kastav 2019. korištena je fotografija slike Trabakuli, (akrilik na papiru) zagrebačkog akademskog slikara Emila Bobanovića Čolića, dok su u knjižici korištene fotografije likovnih djela s izložbe Crno-bijelo, u boji galerije Brešan.

Vivien Galletta, Karin Kuljanić, Katja Budimčić, Lado Bartoniček, Mladen Medak Gaga, Martina Majerle, Francesco Squarcia, Damir Vrbljanac, Hrvoje Hegedušić, Gianluca Draguzet, sastav Kožne jakne, Neven Barac, Zemir Delić, Daniel Načinović, sastav Batarele te Silvana i Duško Jeličić zapjevat će ovog petka, 30. kolovoza na kastavskoj Crekvini.

Kastav – Jačanje prepoznatljivosti Grada Kastva, do koje je došlo u posljednjih više od četvrt stoljeća, motiviralo nas je dati i svoj prilog jačanju identiteta našega Grada, kao nesumnjivo jednog od najvećih središta čakavske kulture. Bogato čakavsko pjesničko i glazbeno nasljeđe ovih prostora zasigurno zaslužuje stati uz bok sličnim festivalima šansone u našoj zemlji. Stoga smo prije četrnaest godina pokrenuli Festival čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav.  Posebnost večeri šansone u Kastvu ogleda se prije svega u izvođenju skladbi pisanih na čakavske tekstove sjevernojadranske čakavštine. Već u svom drugom izdanju ČAnsonfest se uključio u neposredno poticanje i promicanje čakavskog pjesništva i glazbenog stvaranja na njegovim temeljima, koje se nastavilo sve do danas, istaknuli su organizatori iz Udruge Kanat – Kastav.

Sa 16 novih skladbi koje će biti izvedene na ovogodišnjem 15. ČAnsonfestu, njihov ukupan broj na svim dosadašnjim Festivalima dostići će brojku od 256, dok se one najbolje nagrađuju od njegovog trećeg izdanja.

ČAnsonfest nastavlja s obogaćivanjem programskog sadržaja manifestacije, čime se započelo 2016. godine. Osim glavnog festivalskog događanja, Večeri novih skladbi, na rasporedu su sljedeći programi tijekom prva dva dana održavanja Festivala: srijeda, 28. kolovoza u 20 sati u galerijskom prostoru kastavske crkvice Sv. Tojice otvaranje likovne izložbe CRNO-BIJELO, U BOJI galerije Brešan i u 21 sat predstava KAJABARE’ – zaglazbancije & politikancije bjelovarskog kantautora i šansonijera Mladena Medaka Gage, te u četvrtak, 29. kolovoza u 19:30 sati Pogovor (Okrugli stol) s temom POEZIJA I ŠANSONA i u 21 sat akustična glazbeno-poetska večer NA KASTAFSKEH ŠTERNAH ove godine nazvana ČAKAVŠTINA, DOMAĆA BESEDA I KLAPSKI KANAT s nastupom klapa i recitatora. Ulaz na sva navedena događanja tijekom prva dva dana ČAnsonfesta je slobodan, istaknuto je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji uz napomenu da se nastavlja s produkcijsko-natjecateljskom koncepcijom, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi.

– One nabolje, pristigle na Natječaj 15. ČAnsonfesta borit će se za četiri novčane nagrade Festivala: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, a dodijelit će se i od prošle godine uvedeno prestižno festivalsko priznaje Nagrada za najboljeg kantautora. Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 14. ČAnsonfesta – Kastav 2018., dok će se i ove godine dodijeliti prošle godine ustanovljena Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu, čiji pokrovitelj je Pomorski radio Bakar. O nagradi za najbolji tekst odlučit će stručni žiri u sastavu: dr. sc. Silvana Vranić, prof. Smiljan Grbac, te pjesnici Đurđa Grujičić, Rajka Jurdana-Šepić i Vjekoslav Alilović. Odluku o nagradi za najbolju skladbu – ČAnsonu donijeti će stručni žiri u sastavu: Saša Matovina (umjetnički ravnatelj ČAnsonfesta), prof. Željen Klašterka (HRT), Zvonko Varošanec (HRT), Kostadinka Velkovska (istaknuta glumica i šansonijerka) i Albert Petrović (Radio Rijeka). Odluku o nagradi za najbolju interpretaciju donijet će članovi oba žirija, onog za tekst i za glazbu, dodali su organizatori iz Udruge Kanat – Kastav te napomenuli da su suorganizatori Hrvatsko društvo skladatelja ZAMP, a partner u organizaciji Udruga Kastafsko kulturno leto, a pod idejnim i umjetničkim vodstvom Sanjina Mandičića i Saše Matovine.

Pokrovitelji 15. ČAnsonfesta su Grad Kastav, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Kastva, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i HUZIP. Generalni sponzor: Montelektro d.o.o. – Kastav, zlatni sponzor: Aitac d.o.o. – Kastav, srebrni sponzor: Riviera dekor d.o.o. – Matulji, sponzori: bistro Loža – Kastav i restoran Kukuriku – Kastav, donator: Erste & Steiermärkische Bank d.d. Medijski pokrovitelji su Hrvatski radio – Radio Rijeka, Hrvatski radio – Radio Pula, Novi list, La voce del popolo, Kanal RI, TV Istra, Radio Istra, Radio Kastav, Radio Korzo, Pomorski radio Bakar, Radio Otok Krk, te portali Teklić, RI Prsten, PodUčkun.net i Torpedo.media.

Ulaznice po cijeni od 70 kn mogu se nabaviti u Festivalskom uredu Kastafskega kulutrnega leta u Kastvu, u agenciji New Sound u Matuljima, u Rijeci u Foto Reviji, u Dallas Records Music Shop i u caffe baru Nad Urom (IV kat Robne kuće Korzo), u Kostreni u KD Kostrena te na www.mojekarte.hr.

 

error: Content is protected !!