Kastavac Samir Barač među najsupješnijim sportašima desetljeća PGŽ-a

Birali su se najuspješniji sportaš i sportašica u seniorskoj konkurenciji, najuspješnija muška i ženska ekipa u seniorskoj konkurenciji, zatim najbolji sportaš u kategoriji osoba s invaliditetom te najuspješnije osnovnoškolsko i srednjoškolsko sportsko društvo. Osim sportaša, Zajednica sportova PGŽ, svake godine dodjeljuje nagrade za životno djelo za osobit razvoj i doprinos promicanju sporta.

Rijeka – Samir Barač, Snježana Pejčić, Kuglački klub Mlaka i Vaterpolo klub Primorje Erste banka, proglašeni su sportašima desetljeća u pojedinačnoj i klupskoj konkurenciji, dok je Vedran Dumenčić ovu prestižnu titulu ponio u konkurenciji osoba s invaliditetom. U istom odabiru Zajednice sportova PGŽ najboljima u kategoriji školskih sportskih društava proglašeni su ŠSD osnovne škole Kozala i ŠSD „Dominik Savio“ Salezijanske klasične gimnazije.

Proglašenje laureata održano je danas na terasi Guvernerove palače, a čestitke je uputila zamjenica župana Marina Medarić te naglasila kako je dobro da je Zajednica sportova i u ovim nimalo lakim pandemijskim okolnostima odlučila odati priznanje na ovaj način. -Čestitam i svim ostalim sportašima koji su ostvarivali odlične rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima kroz proteklih deset godina. Upravo su sportaši najbolji promotori naše Županije, a mi smo svih ovih godina nastojali financijski pratit sport, ulagati u sportsku infrastrukturu i nagrađivati najuspješnije. Ova Županija poznati je rasadnik sportaša, a dokaz tome su i brojni trofeji koje su osvajali, rekla je zamjenica Medarić.

Kako je rekao predsjednik Zajednice sportova PGŽ Veljko Karabaić, svake se godine održava svečanost proglašenja najuspješnijih sportaša i sportskih djelatnika za prethodnu godinu. Pandemija koronavirusa u 2020. godini dovela je do odgađanja i otkazivanja velikog broja natjecanja, pogotovo međunarodnih. To je rezultiralo puno manjim brojem ostvarenih rezultata te nejednakost u zastupljenosti rezultata u pojedinim sportovima. Stoga bi u slučaju izbora sportaša za 2020. godinu mnogi bili u nepravedan položaj te bi jako teško bilo vrednovati sportove međusobno u situaciji u kojoj postoji 250 državnih prvaka bez međunarodnih plasmana. -S obzirom na ovu specifičnu situaciju, Izvršni odbor Zajednice sportova PGŽ donio je odluku o proglašenju najuspješnijih sportaša desetljeća, za razdoblje od 2011. – 2020. godine čime se daje naglasak na promociju sporta i održava kontinuitet nagrađivanja. Način izbora sportaša i ekipa desetljeća izvršio se temeljem izvještaja iz godišnjih izbora najboljih sportaša u razdoblju 2011. – 2020., rekao je Karabaić.

Birali su se najuspješniji sportaš i sportašica u seniorskoj konkurenciji, najuspješnija muška i ženska ekipa u seniorskoj konkurenciji, zatim najbolji sportaš u kategoriji osoba s invaliditetom te najuspješnije osnovnoškolsko i srednjoškolsko sportsko društvo. Osim sportaša, Zajednica sportova PGŽ, svake godine dodjeljuje nagrade za životno djelo za osobit razvoj i doprinos promicanju sporta. Ove godine među nominiranima odabrani su Žarko Despot – dugogodišnji sportski djelatnik u skijanju, Miroljub Berak – sportaš, trener, djelatnik i sudac u karate-u i Marijan Brnčić – bivši nogometaš, trener i djelatnik u nogometu.

Dopredsjednik Zajednice sportova PGŽ Fernando Kirigin zahvalio se županu Komadini i PGŽ što su i u najvećoj krizi, ne samo osigurali nego i pojačali sredstva za financiranje sporta, a u ime svih nagrađenih zahvalio se Samir Barać koji je rekao da možda nikad nije bilo važnije na ovaj način odati priznanje sportašima, jer je to poticaj djeci i mladima da se ponovno vrate sportu čim okolnosti to budu dozvolile. -Izrazito sam ponosan na ovu nagradu i zahvaljujem Županiji što financijski podupire sport i što posebnu brigu vodi o mladim naraštajima, poručio je Barać.

 

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net