Kastavski Montelektro nagrađen Zlatnom kunom kao najbolja srednja tvrtka u županiji @ Rijeka

dodjela_priznanja_zlatna_kuna_2016_01

Posebnim priznanjima, kao pojedinci, nagrađeni su Katica Haupfeld koja je proglašena najuspješnijom poduzetnicom te Josip Brkić koji je dobio priznanje za životno djelo. Tvrtka Radnik Opatija dobila je jubilarnu nagradu za 55 godina uspješnog poslovanja.

Kastav – Tvrtka Montelektro iz Kastva dobitnik je ovogodišnje nagrade Zlatna kuna koju za izvrsnost dodijeljuje županijska gospodarska komora. Kastavska je tvrtka nagrađena u kategoriji srednjih poduzeća, dok je brodogradilište Viktor Lenac nagrađeno istim priznanjem kao velika, a tvrtka Olivari iz Malinske kao mala tvrtka.

Nije to bila jedina nagrada za poduzetnike s liburnijskog područja. Posebnim priznanjima, kao pojedinci, nagrađeni su Katica Haupfeld koja je proglašena najuspješnijom poduzetnicom te Josip Brkić koji je dobio priznanje za životno djelo. Tvrtka Radnik Opatija dobila je jubilarnu nagradu za 55 godina uspješnog poslovanja.

Na jučerašnjoj dodjeli nagrada, održanoj na HKD-u Sušak, predsjednik županijske komore Vidoje Vujić istaknuo je izvrsne financijske rezultate gospodarstvenika naše županije.

– Od 2014 do kraja prvog polugodišta 2016. godine primorsko-goransko gospodarstvo postiglo je iznadprosječne rezultate uvrštavajući se danas među tri najuspješnija regionalna gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Poslovna 2015. godina u PGŽ godina donijela je 9,5 posto veće ukupne prihode, znatno veću dobit i 21 posto veća porezna izdvajanja iz dobiti. Izvoz je porastao za 20 posto i ostvaren je pozitivni trgovinski saldo – u odnosu na uvoz – od 3,9 milijardi kuna, što je 43,2 posto više u odnosu na 2014. godinu. Najznačajnije djelatnosti PGŽ u kojima prepoznajemo komparativne prednosti našega regionalnog gospodarstva su prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina, prijevoz i skladištenje, smještaj te stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, kazao je Vujić.

Prema podacima koje je iznio, u Primorsko-goranskoj županiji tijekom prošle godine poslovalo je 9.436 poduzetnika – broj zaposlenih povećan je za gotovo 5 posto, prihodi za 10 posto, ukupna dobit 1,1 milijardu kuna je veća, a čak 2,6 milijardi kuna iznosilo je ulaganje u nove investicije.

– Sadašnji zakonski okvir jedinicama lokalne i regionalne samouprave jamči važnu ulogu u upravljanju, organizaciji i izravnom pružanju javnih usluga građanima i poduzetnicima. Uvjereni smo da bi decentralizacija države mogla pozitivno utjecati na gospodarstvo RH, kazao je Vujić.

Dodao je da su izgradnja LNG terminala i ulaganja u riječki prometni pravac, kao i KBC, ako se barem djelomično ostvare u idućoj godini, velika investicijska šansa za cijelu Hrvatsku, posebice za gospodarstvo PGŽ. Radi se zapravo o ”paketu projekata” koji čine potrebne investicije u lučku infrastrukturu, ulaganja u nedostajuću cestovnu i željezničku infrastrukturu prema sjeveru i jugu Hrvatske, prema Italiji i Sloveniji zatim u Zračnu luku Rijeka, ulaganja u poslovno-logističke zone i druge regionalne prometne projekte.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!