Kastavski vijećnici izglasali izjednačavanje cijene gradskih i privatnih vrtića

Cilj odluke je da se svim korisnicima usluga unutar mreže dječjih vrtića na području Grada Kastva osigura izjednačenje cijene s kojom sudjeluju u plaćanju u mjesečnoj cijeni usluga predškolskih ustanova, odnosno da svi korisnici usluga tih ustanova plaćaju jednaku cijenu, kao i da se omogući povećanje plaće odgojitelja.

Kastav – U pedagoškoj godini 2020./2021. svi korisnici usluga jaslica i vrtića unutar mreže dječjih vrtića na području Grada Kastva plaćat će jednaku cijenu. Odluku izjednačavanja cijena gradskih i privatnih vrtića izglasali su kastavski vijećnici na nedavno održanoj sjednici u Društvenom domu braće Matešić.

Izmjenama i dopunama Odluke o sufinanciranju boravka djece s prebivalištem na području Grada Kastva u predškolskim ustanovama povećava se iznos s kojim Grad Kastav sudjeluje u namirenju ekonomske cijene za cjelodnevni boravak djece u jaslicama ili vrtiću unutar mreže dječjih vrtića na području Grada. Cilj odluke je da se svim korisnicima usluga unutar mreže dječjih vrtića na području Grada Kastva osigura izjednačenje cijene s kojom sudjeluju u plaćanju u mjesečnoj cijeni usluga predškolskih ustanova, odnosno da svi korisnici usluga tih ustanova plaćaju jednaku cijenu, kao i da se omogući povećanje plaće odgojitelja.

– Briga o najmlađima u samom je vrhu naše ljestvice prioriteta. Čak 20 posto proračuna Grada Kastva usmjereno je na predškolski odgoj stoga taj segment ne smije osjetiti krizu. Izuzetno sam ponosan da smo uspjeli izjednačiti cijenu gradskih i privatnih vrtića unutar mreže predškolskih ustanova na području Kastva. Roditelji djece koja su do sada polazila privatni vrtić na području našeg grada, bili su na neki način zakinuti jer su plaćali skuplju cijenu. Od iduće vrtićke godine, koja kreće 31. kolovoza, Grad Kastav će iz proračuna izdvajati isti iznos u namirenju ekonomske cijene za djecu koja polaze vrtić „Vladimir Nazor“ i za djecu koja idu u „Poneštricu“. Ovih su dana u tijeku upisi i nadam se da će i ova odluka donijeti olakšanje roditeljima s prebivalištem u našem gradu jer sada imaju veće mogućnosti izbora pod jednakim uvjetima. Naravno, prioritet u upisima u privatni vrtić imaju djeca s područja grada Kastva. Želim svima dobar ishod upisa u vrtiće, te iznad svega zdravu i veselu vrtićku godinu, poručio je Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva.

Sredstva za provođenje ove Odluke osiguravaju se Izmjenama i dopunama Proračuna Grada Kastva za 2020. godinu koje su također prihvaćene na sjednici.

Naime, Grad Kastav je među prvima izradio rebalans Proračuna za 2020. godinu, a isti je određen smanjenjem prihoda uslijed očekivanih posljedica pandemije koronavirusa te odgodom pojedinih planiranih rashoda. I u ovim uvjetima osigurava se ravnoteža proračuna te sredstva za završetak kapitalnih investicija koje su u tijeku poput izgradnje groblja i sportsko-rekreacijskog centra te rekonstrukcije ceste Kastav-Viškovo. Vijećnici su prihvatili smanjenje prihoda i primitaka za 6,9 milijuna kuna ili 10,47 postotnih poena te povećanje rashoda i izdataka za 1,2 milijuna kn, odnosno 1,79 postotnih poena u odnosu na plan. Također planira se prijenos sredstava iz 2019. godine u iznosu 9,1 milijun kuna, nakon čega ukupno raspoloživa sredstva iznose 68,5 milijuna kuna.

Vijećnici potvrdili: Cvjetani Miletić nagrada Grada Kastva za životno djelo

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net