Kazališni i glazbeni program ljeto/zima @ Opatija

festival_opatija_tiskovna…osam kazališnih predstava za odrasle i sedam za djecu očekuje nas ove jeseni…
…dječje predstave su besplatne, a cijena pretplate za odrasle je 320 kuna…
…Glazbena tribina HDS-a vraća se u Opatiju…

Opatija – Kazališnu i koncernu opatijsku sezonu za jesen i zimu predstavili su jučer na konferenciji za novinare ravnatelj Festivala Opatija Elvis Stanić, nova vanjska suradnica Festivala za scensku djelatnost Rajna Miloš, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić te predsjednica Društva “Naša djeca” Opatija Sanja Škorić.
Jedna od glavnih novosti jest uvođenje kazališne pretplate – umjesto 60 kuna po pojedinačnoj predstavi, građani će biti u prilici kupiti pretplatnički paket za osam ulaznica po cijeni od 320 kuna. Umirovljenici i studenti plaćat će povlaštenu cijenu – 30 kuna po predstavi i 200 kuna za pretplatničku kartu.
– Ovog ljeta imali smo izvrstan program, a kad su svi mislili da ćemo stati, pronašli smo financijske mogućnosti, inspiraciju te snagu da pokrenemo kazališnu sezonu za jesen i zimu. Koristit ćemo infrastrukturu koju imamo – umjetnički paviljon “Juraj Šporer” u kojem će se odvijati sve predstave za djecu, vološćanski Dom Liburnija, a po potrebi ćemo otići i u “podstanare”, odnosno u zakup prostora u opatijskim hotelima, kazao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.
jazz_tempore
Koncertna sezona, koju je predstavio ravnatelj Festivala Opatija Elvis Stanić otvara se 7. listopada gostovanjem ”Dominant Kvarteta” iz Moskve, 16. listopada dolazi ”Acoustic Project” iz Zagreba u kojem sudjeluje 11 klasičnih glazbenika, inače članova Zagrebačke filharmonije, a centralni događaj jest Glazbena tribina Hrvatskog društva skladatelja koja će se održati od 4. do 7. studenog.
– To je vjerojatno najveća manifestacija klasične glazbe u Hrvatskoj, koja donosi niz koncerata klasične glazbe, radionica i okruglih stolova i predstavlja ono najbolje iz klasične glazbene produkcije iz protekle godine, objasnio je Elvis Stanić.
Sredinom studenog u vili Antonio održat će se 6. ”Jazz Ex Tempore”, na kojem će sudjelovati gitaristi Roland Balogh iz Mađarske, Primož Grašič iz Slovenije te domaćin Elvis Stanić. Glazbeni program završit će se božićnim programom ispred ”mrkata”, koncertom 18. prosinca u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner na kojem će gostovati solisti i ansambl zagrebačkog Kazališta Komedija te novogodišnjim koncertom koji će opet imati dva izdanja – jedno na tržnici, a drugo na Ljetnoj.
U sklopu kazališne sezone prikazat će se osam naslova – već 24. rujna u Adriatic stiže ”Gola u kavezu” kazališta ”Moruzgva”, nakon koje slijede ”Cabares, Cabarei” Zijaha Sokolovića, ”Na rubu pameti” Dragana Despota, ”Preko trnja do zvijezde” Teatra Exit, ”Cicibela” Miljenka Smoje u izvedbi Vlaste Knezović, ”Tri u drugom” kazališta ”JAK”, ”Kontrabas” Teatra Exit te ”Prekidi” Planet Arta.

Liburnija.net: Ivo Dujmić, Rajna Miloš, Elvis Stanić i Sanja Škorić

Liburnija.net: Ivo Dujmić, Rajna Miloš, Elvis Stanić i Sanja Škorić


– Motiv kazališnog programa je kriza – gospodarska, društvena, moralna i kazališna. No, usprkos tome, ipak vas pozivamo – dođite u kazalište! Program smo podijelili na dva dijela – jedan namijenjen djeci, koji će biti potpuno besplatan i prilagođen njihovu uzrastu te temeljen na edukativnim, pedagoškim i zabavnim temama, te drugi namijenjen odraslima. Kazalište za odrasle bavit će se svakodnevnim problemima – od samoće, preko nemogućnosti ostvarenja mladenačkih snova, do rastrganosti žene između karijere, ljubavi i majčinstva – a puno je lakše kad se s tim temama suočavamo zajedno, kazala je nova vanjska suradnica Festivala Opatija zadužena za scensku djelatnost Rajna Miloš.
ana_mia
I za djecu su pripremili zanimljive predstave, koje će se odigrati u paviljonu ”Juraj Šporer” i na koje je ulaz potpuno besplatan. To su ”I drvo je bilo sretno” Teatra Exit, ”Bon Ton” kazališta Bembo, ”Ružno pače” Teatromana Zagreb, ”Ana i Mia” kazališta Mala scena, ”Crtančica” POU Velika Gorica, ”Kraljevna na zrnu graška” Kazališta Mala scena te ”Bembo i prijatelji” kazališta Bembo.
– Mislim da je ova kazališna sezona za djecu odlična stvar te da će se mališanima svidjeti i da je će posjetiti u velikom broju. Djecu treba od malih nogu odgajati u duhu kulture i kazališta i dobro je što je Grad Opatija i Festival to prepoznao, kazala je predsjednica DND-a Opatija Sanja Škorić.
Davor Žic / Liburnija.net
Foto: Sandro Rubinić

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net