‘’Kazališno novo ruho“ u izboru Dalibora Laginje

kazalisno_novo_ruho_laginja

Riječ je tek o početku procesa tijekom kojeg će kazališni interijeri i balkon biti oplemenjeni zanimljivim scenografskim i kostimografskim elementima iz kazališnog fundusa.

Rijeka – ‘’Kazališno novo ruho“, postav u nastajanju autora Dalibora Laginje bit će otvoren za prve posjetitelje u ponedjeljak, 6. listopada 2014. u 18 sati na balkonu HNK Ivana pl. Zajca. Riječ je tek o početku procesa tijekom kojeg će kazališni interijeri i balkon biti oplemenjeni zanimljivim scenografskim i kostimografskim elementima iz kazališnog fundusa. Postav će se vremenom nadopunjavati i mijenjati da bi u konačnici poprimio oblik izložbe koja će predstaviti ostvarenja scenografa i kostimografa u riječkom kazalištu, a istodobno i rad samozatajnih majstora koji su ih izradili u kazališnim radionicama.

– U procesu nastajanja mnogih predstava pokrenu se vrlo različiti kazališni mehanizmi koji u konačnici čine konkretnu cjelinu, ponekad vrlo slojevitu i kompleksnu. Dio tog kazališnog stroja često je jasno vidljiv, prepoznatljiv, s lakoćom pronalazi mjesto u memoriji publike. Dio ostaje u sjeni predstave, vrlo važan kotačić koji često ne primjećujemo. Iza svakog detalja stoji kreativnost, znanje, umijeće… umjetnika i kazališnih majstora koje uglavnom ne viđamo na pozornici. Kad predstava odživi svoj život, s njom umiru svi njeni vitalni dijelovi. Neki završe u kontejneru, dok neki imaju nešto više sreće pa im se dogodi da u nekom promijenjenom obliku ponovo završe na pozornici ili ih godinama viđamo u prenatrpanim fundusima. A možda bi mogli biti sasvim pristojno kazališno novo ruho?, pita se s pravom autor postava ”Kazališno novo ruho“, likovni umjetnik i scenograf Dalibor Laginja.
I. Mellor / PodUčkun,.net

error: Content is protected !!