Ki će ga kemu prvi fikati @ Matulji

furbacona…prava dramska poslastica očekuje sve ljubitelje dramske umjetnosti u Matuljima…
Matulji – Pomalo prosti naslov zapravo je podnaslov kazališnog komada koji će se ove nedjelje, u 21 sat, odigrati ispred zgrade matuljske Općine, uz potpuno besplatan ulaz.
Riječ je o ”Furbaćoni”, djelu Branka Lučića nastalom prema komediji Angela Beolca Ruzzantea “La moscheta” (“Mušica”), renesansnoj komediji, nastaloj krajem dvadesetih godina 16. stoljeća.
– Svi likovi komedije i svi njihovi odnosi postavljeni su u okružje ljubavne strasti, žudnje i putenosti. Stoga je moju istarsku interpretaciju vodila slutnja: Beolco daje naturi prednost pred kulturom – njegovi su likovi prije svega krv i meso, a glavno je pitanje će ga kemu prvi fikati (tko će ga komu prvi uvaliti), kaže o djelu autor Branko Lučić.
Zadovoljstvo prenesenim aktualnostima renesansnog doba u moderne situacije nije krio niti redatelj predstave.
– Ova predstava za mene (nas) je više od uprizorenja prilagođene talijanske renesansne komedije na istarskočakavski, ona je autonomni pulski kazališni produkt koji govori o nama samima, s ove i one strane pozornice – o željama (nespretnostima), prihvaćenosti, ljubavnim i inim usponima i padovima… na zadovoljstvo i veselje svih, kazao je Jasminko Balenović.
furbacona_pasica
Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!