Ki će s ken i protiv kega: Analiza liburnijske političke scene pola godine pred lokalne izbore (1) @ Opatija

izbori_glasanja

Šest mjeseci ostalo je do lokalnih izbora, a još uvijek nije poznat niti jedan kandidat za čelna mjesta liburnijskih gradova i općina. U dvodijelnoj političkoj analizi prikazat ćemo stanje na političkoj sceni netom pred ”startni pucanj” nove predizborne kampanje, u situaciji u kojoj se još ništa konkretno ne zna. Danas donosimo pregled situacije u Opatiji, u drugom dijelu govorimo o Matuljima, a u posljednjem dijelu obradit ćemo Kastav, Lovran i Mošćeničku Dragu.

Opatija, Matulji – Lokalni izbori u većini općina i gradova imat će dva kruga – prvi krug u kojem će se prijaviti svi kandidati koji vjeruju da mogu osvojiti mandat, i drugi krug u kojem će se donijeti konačna odluka izborom između dva kandidata s najvećim brojem glasova. U Opatiji je situacija nešto drugačija, ovdje bi izbori trebali biti odlučeni u ”nultom” krugu, koji će se provesti među šačicom ljudi. U stranačkim prostorijama SDP-a.

Roberto Žigulić

Roberto Žigulić

Naime, iako još uvijek nema niti jednog službenog kandidata, čini se sasvim izgledno da će osoba koja bude kandidat SDP-a i partnera na lokalnim izborima osvojiti i poziciju gradonačelnika. U protekle tri i pol godine oporba nije uspjela ”stvoriti” uvjerljivog pretendenta na poziciju koja pripada socijaldemokratima već osam godina, uz velike šanse da postanu prva opcija koja će spojiti tri uzastopna mandata na čelu grada. Aktualni lider oporbe Nikica Pažin, predsjednik Liburnijske stranke, nakon dva poraza teško da se može uzdati u ”treću sreću”, a svi ostali oporbeni političari pokazuju manjak aktivnosti i ambicije.

Pitanje je i hoće li se sve stranke uspjeti dogovoriti oko jednog kandidata, primjerice Roberta Žigulića iz IDS-a koji je igrao nešto istaknutiju ulogu na parlamentarnim izborima, jer razjedinjenim oporbenim nastupom na izborima uz više kandidata vrlo vjerojatno će polučiti situaciju u kojoj će kandidat trenutačno vladajućih stranka odnijeti pobjedu u prvom krugu.

Fernando Kirigin

Fernando Kirigin

Oporbi stoga, preostaje jedva šest mjeseci da smisli uvjerljivog i kvalitetnog kandidata, dobro ga predstavi javnosti, dogovori maksimalnu podršku svih stranaka – od Akcije mladih do HDZ-a, i stvori nekoliko kvalitetnih tema na kojima će se voditi kampanja. Zasad, to djeluje kao nemoguća misija…

Uz oporbene političare, postoji mogućnost da će na megdan vladajućoj opciji izaći i pokoji nezavisni kandidat, štoviše, to je i više nego izvjesno, a jedino je upitna potencijalna uspješnost takve priče. Zasad je jedini nezavisni koji se uspio probiti među opatijskim političkim snagama bio Amir Muzur, no za razliku od njegove kandidature koja je uglavnom imala podršku civilnog i kulturnog sektora, moguće je da bi najozbiljniji nezavisni kandidat na sljedećim izborima mogao istupiti kao predstavnik opatijskog gospodarstva.

Naime, već neko vrijeme među obrtnicima se ”šuška” o potrebi isticanja kandidata koji bi dobio podršku obrtnika i poduzetnika, a ta je mogućnost dodatno ojačana svježim ”nemirima” među ugostiteljskim redovima zbog najave podizanja PDV-a koja je ujedinila i konsolidirala ugostitelje, ali i zaoštrila retoriku prema politici. Problem s ovim modelom jest činjenica da većina lidera Udruženja obrtnika ima (barem jednu) stranačku iskaznicu, pa će trebati truda da se među njima pronađe uistinu nezavisan izbor.

Nikica Pažin

Nikica Pažin

Jasno je, dakle, da će kandidat SDP-a imati ulogu favorita u utrci za gradonačelničku poziciju, što onda borbu unutar stranke čini zanimljivijom jer ”podiže uloge”. A posebno ih podiže i činjenica da se u sljedećem mandatu može očekivati prodaja Liburnia Riviera Hotela, što će budućeg gradonačelnika ostaviti u poziciji da upravlja rekordno velikom količinom love.

Svega toga vjerojatno je svjestan i aktualni gradonačelnik Ivo Dujmić, koji je nakon stranačke nominacije na proteklom izbornom turnusu na stranačkim sjednicama službeno najavljivao da će mu to biti posljednji mandat te da kao svojeg nasljednika vidi svog aktualnog zamjenika Fernanda Kirigina. Tako je Kirigin u protekle četiri godine izgradio i prilično pozitivnu reputaciju u javnosti.

No, u međuvremenu je Dujmić odlučio ”promijeniti ploču”, i usprkos ranijim najavama o ”povlačenju u mirovinu” još jednom krenuti u ”lov na glasove”. Zato trenutačno među SDP-ovcima vlada ”tiha borba” za ”ulaznicu u glavnu utrku” na kojoj će odabrani kandidat krenuti sa čelne pozicije u odnosu na kandidata ili kandidate oporbe. Konačnu odluku o kandidatu koji će, vjerojatno, postati i novi gradonačelnik Opatije, donijet će, dakle, šačica ljudi u stranačkim prostorijama SDP-a. A zasad u toj igri, kako se neslužbeno može čuti, bolje kotira Kirigin koji ima i bolji status u javnosti jer ga, za razliku od Dujmića, ne opterećuju afere.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!