Ki će s ken i protiv kega: Analiza liburnijske političke scene pola godine pred lokalne izbore (2) @ Matulji

matulji_centar_guzva_2016 (3)

Šest mjeseci ostalo je do lokalnih izbora, a još uvijek nije poznat niti jedan kandidat za čelna mjesta liburnijskih gradova i općina. U trodijelnoj političkoj analizi prikazat ćemo stanje na političkoj sceni netom pred ”startni pucanj” nove predizborne kampanje, u situaciji u kojoj se još ništa konkretno ne zna. Prošli put donijeli smo pregled situacije u Opatiji, u drugom dijelu govorimo o Matuljima, a u posljednjem dijelu obradit ćemo Kastav, Lovran i Mošćeničku Dragu.

Matulji – Nije se još praktički niti osušila tinta na biračkim listićima koje su zaokruživali u proljeće ove godine, a matuljski se birači spremaju na ponovi izlazak na birališta kako bi izabrali novo vodstvo. Je li ta ”prohujala godina” u kojoj prva četiri mjeseca nije bilo ”stvarne” vlasti u Matuljima (iako je kontinuitet vlasti manje-više zadržan jer u odnosu na prve tri godine promijenio se samo zamjenik načelnika, činjenica da se kasnilo s proračunom i drugim aktima ostavila je veliki trag na normalnom funkcioniranju općine) donijela nešto dobro?

Mario Ćiković

Mario Ćiković

Pa, za početak, donijela je jednu novu situaciju koja dosad nije bila tako izražena – stabilnost. Naime, prvi mandat Mario Ćiković proveo je u opoziciji s Vijećem u kojem je tada većinu imao oporbeni PGS sa svojim (službenim i neslužbenim) partnerima. I u drugi mandat ušao je ”klimavo”, prvo savezom sa HDZ-om, a zatim, kada je HDZ ispao iz priče, a u nju upao PGS i Mladen Prenc koji je nešto ranije najavio povlačenje iz politike, i sve većim udaljavanjem s dosadašnjim ”sigurnim” koalicijskim partnerima, HNS-om.

Priča je dalje znana – nesuglasice su prerasle u svađe i raskol, raspisani su prijevremeni izbori na kojima su se podijelile sasvim nove karte: HNS (odnosno Miodrag Šarac) okupio je savez Bolji Matulji u kojem su bili svi oporbeni igrači – od Akcije mladih preko nezavisnih do HDZ-a – a SDP je s druge strane partnerstvo sklopio s koalcijom IDS-a i PGS-a koju je predvodio ”povratnik iz penzije” Mladen Prenc.

Željko Grbac

Željko Grbac

Ta je kombinacija SDP-HSU plus IDS-PGS ostvarila na izborima rezultat bolji od očekivanja, i prvi put unazad osam godina stvorila vlast koja ima čvrstu poziciju i u uredu načelnika i u gradskoj vijećnici. Koliko je takva situacija dobra za Matulje? Jedna godina sasvim je sigurno nedovoljna da pokaže prave rezultate, no stabilnost je uvijek dobra iako treba imati na umu da ”vlast kvari, a apsolutna vlast apsolutno kvari” (posljedice toga moguće je vidjeti u Zagrebu, ili čak i u nešto bližem susjedstvu).

Kako će stvari izgledati za šest mjeseci kad Matuljci ponovo nahrupe na biračka mjesta? Zasad, to je velika misterija – iako na površini čitava priča izgleda mirno, ispod toga stvari se ”kuhaju”. Jedino što je zasad, manje-više izvjesno, jest da će Mario Ćiković biti kandidat SDP-a (i najvjerojatnije vjernog HSU-a) za načelnika, te da će uz njega ostati i Eni Šebalj. Drugo načelničko mjesto može biti ponuđeno partnerima, koji će se tražiti prvenstveno u koaliciji PGS-IDS s kojom je sada ostvarena stabilna suradnja.

Miodrag Šarac

Miodrag Šarac

No, postoji mogućnost da se ”u okrilje starijeg brata” vrati i HNS. Tada tu sigurno neće biti mjesta za Miodraga Šarca i najbliže suradnike, a pitanje je i hoće li se bivši partneri u nekom mogućem novom ”predbračnom ugovoru” dogovoriti oko podjele imovine. Ako se HNS priključi pobjedničkoj strani, ostavit će svoje ”nove kolege” na vjetrometini – Akcija mladih tada bi mogla suradnju organizirati zajedno sa Živim zidom s kojim su surađivali na parlamentarnim izborima, a Liburnijska stranka, kao dio MOST-a, možda zadrži suradnju s HDZ-om.

U takvoj strukturi otvara se prostor za nezavisnog kandidata, bio to Željko Grbac ili netko drugi, koji bi mogao ”iskočiti” kao potencijalni rival u borbi za načelničko mjesto. Jer, realno govoreći, već zadnjih nekoliko izbornih ciklusa pokazali su da su Matulji podijeljeni po liniji otprilike 45 – 55, pri čemu je na ”vodećoj” strani SDP s postojećim partnerima, ma tko oni bili, a na onoj drugoj bilo tko kome uspije profilirati se kao opozicija: prvo je to bio PGS s Prencom, zatim HNS sa Šarcem, a sljedećeg puta možda doista Grbac.

A pet posto i nije tako nedostižna prednost…

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!