Kings of Strings: Emmanuel, Stefanovski i Rosenberg zajedno na sceni @ Opatija

Kings of Strings

Kings of Strings

O koncertu kažu da, iako su sva trojica veoma različiti glazbenici, odabrani materijal je takav da svaki ima solo dionicu u kojoj može zasjati, ali tek kada sviraju zajedno, onda se događa pravi vatromet!

Opatija – Gitaristička super-grupa Kings of Strings koju čini trio svjetski priznatih majstora gitare, Tommy Emmanuel, Vlatko Stefanovski i Stochelo Rosenberg, održat će koncert 23. srpnja u 21.30 sati na Ljetnoj pozornici u Opatiji.

Tommy Emmanuel slovi za jednog od najvećih gitarista današnjice o čemu svjedoče i najveća priznanja časopisa ”Rolling Stone” i ”Guitar player”, nominacije za nagradu Grammy, ili pohvale kolega s kojima je surađivao, poput Erica Claptona, Joea Satrianija, Stewieja Wondera ili Stevea Vaija koji je prije nekoliko godina izjavio da je Emmanuel ”najbolji gitarist na svijetu”. I otac električne gitare, legendarni Les Paul za Emmanuela je 2008. godine rekao da ”ima sve predispozicije da bude zaista najveći”. Ova australska gitaristička zvijezda poznata je po originalnom i neobičnom stilu sviranja tzv. finger-style sviranju, a odlikuje ga sviranje sa svih deset prstiju, gotovo kao da svira klavir, a ne gitaru. Gitaristička legenda Chet Atkins bio je jedan od prvih gitarista koji je svirao gitaru na ovaj način, a ujedno je bio i najveća inspiracija Emmanuelu.

– Novi nastupi u ovom sastavu čine me izrazito raspoloženim, jer se radi o rijetkoj prilici i nevjerojatnom iskustvu. Kings of Strings su poseban dio naših karijera i nešto što nas, vjerujem, sve zajedno veoma inspirira. Odlično funkcioniramo zajedno i mislim da je to i publika prepoznala, kaže Tommy Emmanuel o sastavu u sklopu kojega odnedavno nastupa.

Stefanovski je odavno sinonim za gitaru na Balkanu, ali Vlatko je ime kojim su štovatelji uvijek blisko oslovljavali legendarnog gitaristu iz Makedonije. Od osnivanja kultne grupe ”Leb i sol”, Vlatko je konstantno oblikovao svoje sviranje kroz razne stilove, od snažnih rock rifova do nestvarno brzih jazz pasagea i world musica sa juga Europe. Poznat među kolegama kao veoma emotivan, iskren i predan umjetnik, Vlatko je kao autor ostvario neke od najvećih pjesama sa ovih prostora poput ”Čuvam noć od budnih”, ”Kao kakao”, ”Talasan duljina”, ”Nisam tvoj” ili nezaboravne gitarističke izvedbe tradicionalnih tema ”Jovano, Jovanke” i ”Uči me majko, karaj me”. Jedna od brojnih Vlatkovih pjesama kojoj je trio dao novu dimenziju je i pjesma ”Gypsy song / Eh da imam” koju je Stefanovski napisao za film ”Gypsy Magic”.

– Trebalo mi je 40 godina da stignem ovdje gdje sam sad, da mogu svirati s najboljima. Rekao bih da je to bilo jedno dugo vježbanje, i ne samo vježbanje, već i učenje, i ne samo sviranja, već i življenja. Učenje komunikacije s ljudima, dijeljenja znanja i razmjenjivanja emocija, kaže Vlatko Stefanovski, koji suradnju s dvojicom svjetskih majstora doživljava kao priznanje.

Romsku glazbu, kroz njene svingerske, jazz ”manouche” formate, na jedan sasvim drugačiji način, već tri desetljeća proslavlja i virtuozni, samozatajni Stochelo Rosenberg. Zašto mnogi danas tvrde da je nadrastao i svog uzora, legendarnog Djanga Reinhardta, možda donekle objašnjava i činjenica da je gitaru počeo svirati ”tek” s deset godina, a svoju prvu veliku nagradu osvojio je već s 12 godina u rodnoj Nizozemskoj. Stochelo s grupom ”Rosenberg Trio” danas iza sebe ima 20 studijskih i koncertnih albuma, nagrade časopisa ”Guitarist”, te brojne nastupe širom svijeta, od ”North Sea Jazz” festivala do newyorškog Carnegie Halla. Vlasnik teme i apsolutnog gitarističkog standarda, pjesme ”For Sephora”, Stochelo Rosenberg priznaje da su ”Kings of Strings” za njega poput ”najvećeg poklona”. O koncertu kažu da, iako su sva trojica veoma različiti glazbenici, odabrani materijal je takav da svaki ima solo dionicu u kojoj može zasjati, ali tek kada sviraju zajedno, onda se događa pravi vatromet!

Trio je u travnju ove godine objavio svoj prvi album CD/DVD ”Live in Belgrade 2012” nekoliko dana prije koncerta u zagrebačkom Lisinskom gdje su izveli cijelu paletu glasovitih pjesama, a na veliko zadovoljstvo prisutnih nisu radili pauzu nego se solistički izmjenjivali na pozornici pa je tako cijeli koncert trajao dva i pol sata.

Prvi zajednički album nazvali su ”Prvi korak” (2012.) jer je on doista i bio njihov prvi zajednički korak u novu glazbenu avanturu.

– Album ”First step” je zapravo rezultat naših proba – na brzinu smo birali skladbe i one su na kraju završile na albumu, ispričao je Emmanuel te naglasio i da će drugi po redu album Kings of Stringsa biti pravo iznenađenje za publiku.

Ulaznice po cijeni od 130, 150 i 170 kuna u pretprodaji, te od 21. srpnja po cijeni od 150, 170 i 200 kuna, mogu se kupiti na prodajnim mjestima Festivala Opatija (Zert bb, Opatija i Maršala Tita 101, Opatija) i na www.kulturaplus.com, a sve informacije mogu se naći na broj telefona +385 51 271 377 i na www.festivalopatija.hr.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!