KKL 2011. – Svečano otvorenje uz Renatu Sabljak i revijalni orkestar

kkl_logo_2011…Renata Sabljak predstaviti će se publici s programom ”Renata – ponovno rođena”…
…također, u crkvici SV. Trojice, biti će svečano otvorenje izložbe, pod nazivom ”Kastavsko svjetlo/Prozori“

Kastav – Svečano otvorenje 20. jubilarnog Kastafskog kulturnog leta, održati će se ovog petka, 1. srpnja, s početkom u 21 sat na Crekvini u Kastvu. Tradicionalno, uvod u glazbenu priču Renate Sabljak i mo Dinka Appelta, održati će se svečano otvorenje izložbe u Galeriji crkvice sv. Trojice, pod nazivom ”Kastavsko svjetlo/Prozori“, našeg eminentnog umjetnika i profesora na likovnoj akademiji u Rijeci Dražena Trogrlića. U nastavku teksta nalaze se biografije umjetnika, te nekoliko impresija Renate Sabljak povodom nastupa na Kastafskom kulturnom letu.
Renata Sabljak predstaviti će se publici s programom ”Renata – ponovno rođena”, uz pratnju revijalnog orkestra, pod ravnanjem maestra Dinka Appelta.
Poštovani i dragi moji slušatelji, ljubitelji glazbe i doživljaja glazbenih priča…
Moja Duša i čitavo Biće poziva Vas na Koncert otvaranja jubilarnog Kastavskog ljeta. Pjevati ću u dobrom društvu petnaestak vrhunskih glazbenika, koji će se, posebno za ovu prigodu okupiti i orkestralno krasiti glazbenu priču te kroz suptilno muziciranje pričati o snovima, ljubavima, radostima i tugama; snazi i krhkosti života pa i čovjeka, o odnosima i trenucima koji nam oduzimaju dah. Čitav opseg tih posebnih priča, svojim znanjem i predanošću, oblikovat će maestro Dinko Appelt.

Liburnija.net: Renata Sabljak @ Kastafsko kulturno leto

Liburnija.net: Renata Sabljak @ Kastafsko kulturno leto


Želja za upoznavanjem glazbe u poznatom, a opet novonastalom i vrlo osobnom okruženju svih boja i tonova notnog zapisa, moji su vodiči u oslikavanju ove glazbene priče. Želja da ta slika ostane zauvijek zapisana u Vašim srcima i da Vam daruje mnoštvo različitih doživljaja i emocija, će je i uokviriti najbogatijim okvirom vrhunske glazbe. Biografski podaci svih glazbenika sudionika ovog koncerta su utkani kroz sve instrumente, udahe, izdahe, dodire glazbala i ritmove. Sve je to – život. Uživajte dragi moji u tonovima i pričama, naći ćemo se u eteru. i vjetar će slušati glazbu. Miris mora donijeti će i protkati se s njom. Oslikajmo zajedno početak jubilarnog Kastavskog ljeta!
RENATA SABLJAK
Pjevačica i glumica, koja je nakon zapaženog početka karijere u estradnim glazbenim vodama i samostalnim CD-om, svoj put nastavila studijem glume i angažmanom na „daskama što život znače“. Suradnja s dječjim kazalištima započinje u Žar Ptica: „Čudesni svijet brojeva“ uloga Nulica; „Čarobna flauta“ uloga Mala Do – nagrađene za najbolju animaciju lutke i zajedničku igru ansambla Sluk Osijek i zajedničku igru ansambla Assitej 2004, „Ti i ja, mali medo“; potom Mala scena „Vagon prvog razreda“; u Kazalištu Trešnja u mjuziklu „Ljepotica i zvijer“ uloga Belle – nagrađena nagradom hrvatskog glumišta za najbolju glavnu žensku ulogu. Prva dramska predstava „Svoga tela gospodar“ uloga Marice i uloga Male Do iz predstave „Čarobna flauta“ rezultiraju nagradom „Ivo Fici“ festivala Glumca za najbolju mladu glumicu godine 2005. Suradnja s kazalištem Kufer u nagrađenoj predstavi „U noći“ igra dvije uloge – Tinka / Ružica. U Komediji sudjeluje u mjuziklima: „Mali dućan strave„ uloga Chiffon; „Chicago“ uloga Roxie Hart (nominacija nagrada hrv. glumišta za najbolju mladu glumicu); „Full Monty“ Georgie Bukatinski; „Aida“ uloga Aide (nagrada hrv. glumišta za najbolju glavnu žensku ulogu), „Briljantin“ uloga Sandy (nagrada hrv. glumišta za najbolju glavnu žensku ulogu). „Jalta, Jalta“ uloga Nine Filipovne (nominacija hrv. glumišta za najbolju žensku ulogu). Od dramskih tekstova u matičnom kazalištu radi još „Mutter Courage“ uloga Yvette (Brecht fest Berlin), „Čekajući epitaf“ uloga Ardelija; „Sluga dvaju gospodara“ igra uloge Beatrice / Federigo. Suradnja s Dubrovačkim ljetnim igrama: „Ondine“ uloga Ondine (nagrada Orlando za umjetničko ostvarenje 2006), „Don Quiote“ uloga Kupido, „San ljetne noći“ uloga Puk / Filostrat. Gostuje u HNK Split: „Spli’ski akvarel“ uloga Perina Štrambera. Glumila u filmu „Holding“. Sudjeluje u radio dramama, emisijama za djecu, sinkronizacijama animiranih filmova i glazbenim festivalima.
Liburnija.net: Dinko Appelt @ Kastafsko kulturno leto

Liburnija.net: Dinko Appelt @ Kastafsko kulturno leto


DINKO APPELT
Dinko Appelt rođen je 1976. godine u Zagrebu. Diplomirao je dirigiranje 1999. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi maestra Vjekoslava Šuteja. Dirigirao je Zagrebačkom filharmonijom, orkestrom HNK Split, Sim. puhačkog orkestra Hrv. vojske, Mješovitim zborom HRT-a s kojim je održao Božićni koncert ciklusa Sfumato. Prvu suradnju s kazalištem ostvario je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci dirigirajući izvedbom Krabuljnog plesa. Stalni je dirigent kazališta Komedija s kojom započinje suradnju kao asistent na pripremi rock opere Jesus Christ Superstar, kojom je kasnije i ravnao. Aranžira i dirigira glazbenu biografiju Piaf te ravna izvedbama mjuzikla Mali dućan strave, Kosa, Aida, Full monty i Briljantin. Za predstavu Chicago nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta 2004. godine, a 2006. još jednom dobiva Nagradu hrvatskog glumišta za predstavu Full monty. Skladanjem kazališne glazbe bavi se već 15-ak godina surađujući sa redateljima u HNK Zagreb,Gavelli, Kerempuhu, Komediji, Maloj sceni, Žar ptici, Dubrovačkim ljetnim igrama, Kazalištu Zorin Dom u Karlovcu, Kazalištu lutaka i Trešnji. Skladao je glazbu za filmove: Veliko spremanje Danijela Kušana, Holding Tomislava Radića i dugometražni animirani film Duga Joška Marušića. U veljači 2009. premijerno je,u Kazalištu Trešnja izveden njegov prvi mjuzikl Svaki pas ima svoj dan na tekst Dubravka Mihanovića, u režiji Dore Ružđak, s kojom je uspješno surađivao na višestruko nagrađivanoj predstavi Ljepotica i zvijer. Poslijednjih godina redovito dirigira ciklusima koncerata za mlade u organizaciji koncertima Zagrebačke Filharmonije u Osijeku, Ðakovu i Vukovaru izvodeći djela Dvoraka, Chaussona i Brahmsa. U proljeće 2009. sa Zagrebačkom filharmonijom izvodi Slike s izložbe, M.P. Mussorgskog, a u proljeće 2010. Šeherezadu Nikolaj Rimski-Korsakova.
Cijena ulaznice iznosi 70 kuna, a prodaja se vrši u agenciji Kastavea, na kartomatu i u TIC-u Rijeka, u matuljskom New Soundu, te na webu www.kulturaplus.com
Nikola Cvjetović / Liburnija.net