KKL 2013. – Otvorenje izložbe ‘Transformacija realnog’ @ Kastav

Vilim Kovačić

Vilim Kovačić

Koncept radova Ekaterine Gavrilove i Vilima Kovačića obuhvaća priče o životu i smrti povezane simbolima koji prizivaju (pra)iskonsko, povezuju duhovno s bićem, s organskim. Autori razmatraju na koji se način materijalno (fizičko) odnosi prema duhovnom, redefiniraju poimanje materije izmjenjujući joj kontekst ili čineći ju istovjetnom s nematerijalnim (duhovnim).

Kastav – Otvorenje izložbe ‘Transformacija realnog’ u sklopu izložbenog ciklusa Ars post mortem, održati će se ove subote, 10. kolovoza, s početkom u 20 sati, u Gradskoj loži. Izložba se može pogledati do 14. kolovoza, svakim danom od 17 do 21 h.

Ekaterina Gavrilova

Ekaterina Gavrilova

– Koncept radova Ekaterine Gavrilove i Vilima Kovačića obuhvaća priče o životu i smrti povezane simbolima koji prizivaju (pra)iskonsko, povezuju duhovno s bićem, s organskim. Autori razmatraju na koji se način materijalno (fizičko) odnosi prema duhovnom, redefiniraju poimanje materije izmjenjujući joj kontekst ili čineći ju istovjetnom s nematerijalnim (duhovnim). Vilim Kovačić svojim radom Triptih djeluje poput medija između mikrokozmosa i makrokozmosa. Prvi se svakako tiče korištenja vlastitog fluida, krvi kao sredstva slikanja potencirajući tako krv kao sublimno. Time priziva vezu između života, smrti, tijela, duha i u konačnici svemira, odnosno vezu sa makrokozmosom stvorenim, kako sam autor kaže, kroz međureligijsku i religijsko-znanstvenu tezu, povezujući pritom monizam, dualizam i nihilizam. Tako njegovi radovi djeluju poput golemih simbola nastalih posredstvom kakvog rituala koji ujedinjuje teme korporalnosti, smrtnosti, duhovnosti i znanosti. Autor ističe da se simbolima kao piktogramima prikazuju sva tri aspekta univerzuma, demistificirajući simbol zmije kao osnove mitoloških vjerovanja. U potpunosti se zanemaruje fizičko (vidljivo) – nevidljive energije materijalnoga (atoma) poistovjećuju se s duhovnim bićima prikazujući entitete trojstva koji zajedno djeluju kao pokretači života. U tom se kontekstu koristi krv što je simbol energije koja pokreće pojedinca. Kroz tekstove uz simbole postavlja se teza podrijetla duše: kondenziran, podijeljen i odijeljen prostor, te objašnjava pojavu smrti kao dekondenzaciju istog. Projekt Ekaterine Gavrilove Arabesques kao osnovnu temu koristi zapadnoeuropsku tradiciju arhitektonskih i pikturalnih ornamenata s lubanjama životinja. Takvi se ornamenti, tzv. bukraniji, mogu naći još od vremena antike, a ponovno su oživljeni i upotrebljavani kao dekorativni elementi arhitektonske plastike u razdoblju renesanse. Istovremeno, ornamenti s ljudskim glavama tematski prizivaju memento mori te kao takvi povezani su sa kršćanskom idejom prolaznosti i pretvorbom tijela u pepeo aludirajući na Božju riječ „Iz praha si nastao u prah ćeš se pretvoriti“.

Ekaterina Gavrilova

Ekaterina Gavrilova

Repetitivnim uvećavanjem i pojednostavljivanjem ovih elemenata do njihovih primitivnih pikturalnih formi, autorica priziva izmještanje „problema“ smrti i funkcije smrti naše svakodnevnice. Upravo veliki formati potiču dijalog o smrtnosti svakog pojedinca. Drugim riječima, kroz svoj rad, Gavrilova priziva zaboravljene simbole koji su se nekada puno lakše čitali i razumjeli nego što je to slučaj s njihovim čitanjem u suvremenom društvu, napisala je Karla Lebhaft.

Ekaterina Gavrilova rođena je 1982. godine u Moskvi, Rusija. Nakon završene srednje umjetničke škole u Moskvi, pod jurisdikcijom Ruske akademije umjetnosti, pohađala je ruski državni Institut za kinematografiju (VGIK), odjel umjetnosti, na kojem je 2007. godine diplomirala s počastima. 2008. godine diplomirala je na moskovskom Institutu za suvremenu umjetnost. Članica je Unije moskovskih umjetnika i Unije umjetnika Rusije (odbor kazališnih i filmskih umjetnika).

Vilim Kovačić rođen je 1986. godine u Zagrebu. 2005. godine završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Radi kao grafički dizajner i restaurator unikatnog namještaja iz 18., 19. i 20. stoljeća te se konačno odlučuje posvetiti samostalnom umjetničkom radu. U umjetničkom radu odabire motive koji odgovaraju metodama neprestanog istraživanja i komparacije religija, znanosti, filozofije, misticizma i ezoterije.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!